13.12.2018

Kopec, který jsem vyjel! Passo Mortirolo, Passo Tonale

Honza Vlášek Kopec, který jsem vyjel!
Další díl o seriálu o kopečkách na koloběžce. Dnes opět z Itálie - těžké Mortirolo a o fous lehčí Tonale...

Passo del Mortirolo 

Mortirolo (1852 m) není nijak mimořádně hezké ani historicky významné, nejsou tu ani výrazné krajinné prvky. Je téměř celé ukryté v lesích, klikatí se vzhůru přes téměř 40 vlásenek s převýšením 1114 m. Provoz z Grossia je tu minimální, cestou je jen několik málo výhledů do krajiny a pár stavení. Stačím i vnímat lišku, která přeběhla přes cestu, i kvetoucí modré koláče hořců i jiných květin.

Průměrné stoupání je necelých 10%, ale jsou tu i delší úseky 14% a 19% ve špičce. Výjezd koloběžkou v kuse nahoru je docela náročný, takže je dobré nepřepálit začátek a snažit se při výjezdu odpočívat, když stoupání klesne na 10%.

Je to ale taky o hlavě. Já jsem tam jel od začátku s tím, že to jedu vyjet a ne vyjít… Kdybych půlku z toho šel, tak bych průměrné rychlosti 8,4km/h nedosáhl ani náhodou, myslím, že na kole by to asi bylo výrazně lehčí. Rozhodně je to ještě jetelné, takže doporučuju vyzkoušet, co ve Vás je…

Jezdec

Jelen

Detaily z výletu

14 km z Grosia

1114m převýšení

1:39 h

Passo del Tonale

Pokud vyjedete Mortirolo a sjedete ho na druhou stranu směrem na Monno, uhněte doleva do městečka Ponte di Legno. Odtud pak můžete pokračovat buď na Gavii (viz minulý díl seriálu), nebo rovně na Passo Tonale (1882 m).

Pro začínající vrchaře opět něco méně náročného na vyjetí např. s drahou polovičkou (nebo manželkou). Příjemné konstantní stoupání (6-7%) z městečka Pote di Legno  po široké silnici z pěkným povrchem. Občasné výhledy na prudké sjezdovky i velké kopce se zasněženým vrškem v zalesněném kopci. Silnice se klikatí v mírných serpentinách  za občasného halasu motorek a aut. Podle množství lanovek a vleků horní části už je zřejmé, že se vjíždí do lyžařského střediska. V horském městečku je koncem května neuvěřitelně mrtvo, neboť právě nastala okurková sezona.

Pokud budete z Tonale pokračovat dále směrem na Val di Sole, čeká na vás od roku 2017 nový asfalt. Z kopce je to téměž aý k brennerské dálnici, nějakých 60 kilometrů…

Jezdec

Jelen

Detaily z výletu

10 km z Ponte di Legno

621m převýšení

1 h