1.7.2019

Koloběžky do škol 2019, jaké byly a kam kráčí?

Jiří Waldhauser Reporty a výsledkyRůzné
Jak dopadly letošní Koloběžky do škol? A co s nimi bude dále?

Ve dnech 12.-14. 6. v téměř tropickém počasí se odehrávaly souboje žáků a žákyň ostravských základních škol na městském stadionu SSK Vítkovice ve sportovním koloběhu. Třídenní soutěže, tedy dvě nominační kola a závěrečné finále.

Soutěže probíhaly v disciplínách sprint na 500 m a paralelní závod štafet. Přihlášené školy vyslaly své zástupce z řad mladších i starších žáků ve věku 10-15 let. Školní týmy tvořily nejméně 8 a nejvíce 12 žáků.  Nejvíce však byli zastoupeni tři žáci v jedné kategorii z jedné školy. Závodili nejen v jednotlivých kategoriích a disciplínách, ale soutěž probíhala také v týmech. Vše se zaznamenávalo, sčítalo a vyhodnocovalo.

A jak to dopadlo?

Od samého počátku disponovaní atleti ze ZŠ Hošťálkovice válcovali konkurenci. Vyježděnost a fyzický potenciál! Využití zapůjčených koloběžek Yedoo ve školním roce 2018-2019 bylo patrné. Nejen ve sprintu, ale i v závodu zručnosti při paralelních štafetách se zúročoval trénink.

Na jednotlivá medailová umístění si však dosáhly i děti ze základní školy Gen. Janka nebo ZŠ Březinova.

Výsledky: http://www.kolobezkydoskol.cz/ 

Někteří žáci (mladší) se však pro nedostatek zkušeností sami vystavili stopku dalšímu postupu. Troufli si totiž nestřídat nohy, což se jim stalo osudným. Někteří z nich proklouzli z rozjížděk i do semifinále, tam však neskončili slavně. Někteří i se svalovou křečí. 

V čem byly letos Koloběžky do škol jiné?

Jednoznačně vyšší sportovní úroveň. Dosažené výkony byly opravdu skvělé, zejména v kategoriích starších dívek a mladších chlapců.

Zajímavé zjištění je: Koloběžky do škol v tomto roce přilákaly více rodiče dětí! Pozitivum je, že se děti o sportovním koloběhu chtěly sami dozvědět i něco víc. Zvídavé dotazy i skvělé výkony nám dělaly radost a snad jsme se zlepšili i my organizátoři.

Kam Koloběžky do škol směřují a co dál?

Zapojit děti do dalších závodů a nabídnout jim soupeře z jiných částí republiky! Při současném stavu nereálné. Dvoudenní formát republikových soutěží lahodí dospělým závodníkům. Nevyhovuje dětem, rodičům ani organizátorům. Mrzí nás nezájem ČSK! Věříme však v nápravu nebo alespoň v komunikaci.

Již třetím rokem vyzýváme ke spoluúčasti na dětském koloběhu ve školách i ostatní subjekty. Zatím jenom palce na FB. Nevzdáváme se a jedeme v Ostravě dál, děcka to baví a nás taky.

Poděkování patří:

Doslova trn z paty vytrhl organizátorům SSK Vítkovice.

 Veliké poděkování zasluhují srdcaři z Yedoo, kteří jsou již třetím rokem stálým partnerem Koloběžek do škol. Dále nás podporují Aktiv Besip, Kubík a obec Hrabová. Všem moc děkujeme!