8.3.2017

Koloběžkový trénink, část III - březen

Honza Vlášek Koloběžkový trénink
Nadešel čas na třetí díl seriálu o koloběžkovém tréninku. Kdo v březnu vleze za kamna, možná už taky nevyleze...

Březen za kamna (ne)vlezem

Březen, za kamna vlezem. To já rád. Ovšem špatná zpráva je, že když v březnu vlezete na kamna, ztracený čas v tréninku už nedoženete.

První dva  měsíce v roce jsme dělali všechno možné, abychom nabrali nějaké základy fyzické kondice. V podstatě jsme na koloběžce nejezdili. Jednak se to kvůli všudypřítomnému sněhu a ledu ani nedalo a druhak to nebylo potřeba. Na koloběžce se najezdíme dost v průběhu roku a je potřeba, aby se nám třeba nepřejedla.

Teď je tu ovšem březen a situace se mění. Venku je tepleji, sníh z nížin zmizel a je tedy čas vytáhnout naše věrné oře z garáží a sklepů a vyrazit. Je čas začít točit objemy.

Točit objemy

A co je to objem? Objem je základ, který musíte na koloběžce najezdit v nějakém pohodlném tempu, abyste se mohli posunout k dalším tréninkům. Prostě desítky a stovky kilometrů sloužících k tomu, abyste si po zimě opět zvykli na koloběžkový pohyb, zocelili se a na jaře mohli svoji fyzickou kondici vyšperkovat třeba k nějakému letnímu cíli. Protože když se tělo zeptá, co jste dělali v zimě a vy mu odpovíte, že nic, pak půjde raději k vodě na pivo.

Trochu delší objem může vypadat třeba takto:

Současně, pokud jsme v lednu a únoru cvičili poctivě, navrhuji, abychom si přihodili další tréninkový den. Ti, kdo cvičili tři dny si přidají den čtvrtý, kdo cvičil 4 dny, přihodí pátý a kdo cvičil 7 dnů v týdnu, může přihodit třeba osmý, což ovšem může být v našem zažitém týdenním systému problém.

No a jak to může celé vypadat?

Na koloběžku se postavte alespoň dvakrát týdně. Nevymýšlejte na ní zatím žádné speciality. Jezděte dlouho a jezděte daleko. Za chvíli se venku zazelená, tak si užívejte dosyta prvních teplejších paprsků. O víkendu se můžete vydat na dlouhé výlety. Klidně vytáhněte nějaké to padíčko a kilíčko s obědem, dvěma svačinami a pivem na konci cesty. Pohodička.

Také nepřestávejte běhat (pokud jste vůbec začali). Alespoň jeden trénink by měl být běžecký. Ideálně nějaké středně dlouhé až dlouhé klusy, fartleky v lesích, kdy si zrychlíte, když se vám právě chce. Třeba do kopce za krmítkem, nebo střemhlav roklí dolů k potoku. Hlavně ať vás to baví.

Klasický delší fartlek pro radost ze začátku března:

A ještě nezapomeňte na posilovnu. Bez té se kupředu nepohnete, ani kdybyste na koloběžce najezdili trilion kilometrů za týden. V lednu a únoru jsme s činkou chodili spíše nižší váhy a hodně opakování. Pomalu můžeme začít přitápět, prodlužovat série, přidávat opakování a někde občas přihodit i na váze. Zařaďte výpadovou chůzi, přemístění, nějaké podřepy nebo dřepy. Nezapomeňte na zadní stehna a kotníky. Švihadlo vám bude velkým pomocníkem a kotník se v sezoně bude hodit. Mimochodem víte, že nejdůležitější je při odrazu na koloběžce práce kotníku? To je překvápko co?

Hlavně, ať vás to všechno baví...Hlavně, ať vás to všechno baví...

Klidně se vydejte občas i na schody. Schodů není nikdy dost. Spolu s krátkými výběhy kopců vám dodají sílu a dynamiku. A ta se bude také hodit.

No a v druhé polovině března můžete pomalu začít do tréninku přidávat něco rychlejšího. Nějaké těžší tréninky, úseky, pyramidy – prostě hodně nezáživné a bolavé věci vedoucí velmi často k nevolnostem a zvracením. Je to nutné a nudné zlo, bez kterého to ovšem také nepůjde. O blicích trénincích zase příště…