16.4.2019

Koloběžková sezona se naplno rozjela v Pardubicích

Honza Vlášek Reporty a výsledky
Už to sviští, koloběžková sezona jede. Jak dopadl ČKP v Pardubicích a jaké je rozložení sil před sezonou 2019...

Tak už to sviští. Definitivní start závodní koloběžkové sezony obstaralo první kolo Českého koloběžkového poháru v Pardubicích. Mezi závodícími koloběžkáři se Vinařský půlmaraton těší velké oblibě a při letošním zrušení závodů na Masarykově okruhu se na startu objevilo přes 150 natěšených chlapců a děvčat na stupátku mezi dvěma koly.
Ráz závodu určilo prvních pár kilometrů , na nichž se oddělila zhruba patnáctičlenná skupina, která pospolu absolvovala všechna nebezpečenství a slasti pardubického městského okruhu. Kluci jeli občas jako s taškou plnou rohlíků, tudíž bylo jasné, že o vítězi rozhodne posledních pár stovek metrů.
V Pardubicích se tradičně začíná nastupovat v mírném stoupání na most, kde to letos zkusil velmi bojovný Marčáno a další borci, kteří ovšem spálili své poslední sirky dříve, než bylo záhodno. Ostřílení matadoři v podobě bývalého weltmaistera Michala Kulky, Honzy Pavla a Vojty Hrůzy si nechali svá atomová zrychlení až na sekci za mostem a cílem projeli v uvedeném pořadí. Na jejich špurt nenašel odpověď ani později čtvrtý Michal Jarůšek. Loňský juniorský mistr světa ve sprintu Roman Matyáš nakonec finišoval pátý a zdá se, že by se mohl zařadit mezi borce okupující přední příčky velkých koloběžkových klání.

Michal Jarůšek v novém mančaftu, foto: Kuba BostlMichal Jarůšek v novém mančaftu, foto: Kuba Bostl
To byl ovšem pouze předkrm. Za dva týdny ve Velkém Poříčí vypukne nejstarší koloběžková soutěž světa, Rollo liga. Před sezonou se síly z důvodu doplnění skladových zásob vinylů v klubovně Ultimy poněkud přesypali. Michal Kulka založil vlastní mančaft, do kterého přetáhl Honzu Pavla. Michal Jarůšek odešel ke kouzelníkům z YEDOO a Luboš Macháček, čerstvý ultraveterán, dal vzniknout taktéž novému klubu Tsunami. Zda se chlapcům po přestupu z celosvětového velkoklubu se stoprocentním biomechanickým zajištěním do spíše provinčních stájí druhé kategorie bude dařit, ukáže právě tato sezona. V Ultimě zůstává po sérii zranění se vracející Tomáš Pelc, kterému bude k ruce zejména Ondra Theiner a v některých závodech zřejmě rovněž vracející se světový šampion z Německa 2012 Vašek Barák. A pokud by toto trio doplnil rovněž Ivan Lendl, mohlo by být o zábavu na čelu pole postaráno. Z pohledu Ultimy šlo o krok logický, neboť závodníci se čtyřicítkou na krku nemají samozřejmě v dlouhodobém měřítku jakoukoliv perspektivu. V nacházejících sezonách se Ultima hodlá věnovat zejména mládeži, mezi kterou by měla zazářit trojice Pluháčková a bratři Odvárkové. Právě s těmito závodníky byly podepsány lukrativní kontrakty s plnou finanční, výživovou a materiální podporou.
Sečteno podtrženo sezona se rozjela naplno. Uvidíme, kdo se bude smát na jejím konci.

Výsledky 1. kola ČKP

Pozvánka na 1. kolo Rollo ligy, Velké Poříčí