1.6.2016

Kam o víkendu na koloběžce?

Honza Vlášek Pozvánky a propozice
Další koloběžkový víkend je před námi. Jede se Tour de Šumava nebo další díl Seriálu dlouhého koloběhu... Kam vyrazíte vy?

Poslední jízda Jirky Dupala

Rozloučení s legendární postavou koloběžkového sportu spojené s 27. ročníkem Tour de Šumava je jistě vrcholem koloběžkového víkendu. Vše startuje již v pátek 3.6.2016 a končí v neděli za ranního kuropění.

Více o celé akci jsme psali zde: http://www.kolobezkovyportal.cz/cs/kalendar/posledni-jizda-jirky-dupala-37

Okolo chalupy o mámimy buchty

Druhý díl Seriálu dlouhého koloběhu chystá Přemek Ježek na sobotu 4.6.2016 a má jít o velmi vypečenou záležitost. 

Propozice k závodu naleznete zde:http://www.3cprokola.cz/www-kolobezkyliberecko-cz/10-Sportovni-akce/149-Okolo-chalupy-o-maminy-buchty

A krátký popis zkušeností s tratí nám zaslal Pavel Štork:

Tak jsem si dal jedno zkušební kolečko Okolo chalupy. Tedy 100 km. Skvěle označená trať zelenými šipkami často před i za křižovatkou. A když má člověk ještě v kapse podrobný itinerář, tak tady snad nemůže zabloudit ani můj strejda, který občas omylem vjede na kole na dálnici.

Většinou pěkný asfalt na nefrekventovaných silničkách. Nádherná krajina, skvělá panoramata, dobromyslní lidé, kteří přispěchají na pomoc, když člověku chybí základní nářadí v době defektu (kovářova kobyla...).

Na trasu závodu jsem se napojil zhruba v její polovině a tak po cca 50ti km jsem dokonce nalezl onu Máminu chalupu a k mé velké potěše tam byl nejenom Přemek, ale dokonce i Máma a naprosto neskutečně i jeden zkušební pekáč buchet. Musím říct, kdo dosud váhal, jestli se na závod vypravit, toto by ho mělo přesvědčit. Dokonalé obrovské šťavnaté makové (prý v sobotu budou i tvarohové a povidlové) buchty. Dal jsem si dvě výživné voňavé a jen na ně jsem dojel druhou půlku trasy (pravda, když jsem cestou v hlavě spřádal slova k tomuto článku, tak jenom proto, abych tuto větu mohl použít, dojížděl jsem na slušného "hlaďáka"). Jiří Bouzek se při vyhlášení tohoto závodu zajímal o kvalitu buchet a zda by nebyl vzorek. Prý aby věděl, jestli má cenu se k závodu přihlásit. Škoda, že si také nedal zkušební kolečko.

Při dalším dupání mě již z dálky vábil mocný hlas zvonu z kostela ve Vyskeři a zvoník zřejmě netušil, že se téměř ubimbá, než se přiblížím na dosah. Lehce jsem skřípal zuby na dvou pěkných zkratkách, které pro nás Přemek připravil. Jsou poněkud krpáloidní. Nakonec jsem se do Hodkovic doplácal, ale přes Sněhov to šlo již ztuha. 

Můj poznatek z celého výletu je, že sobotní závod vyhraje každý, kdo se na trať vydá (jak to u nás koloběžkářů bývá), ale největším vítězem se stane ten, který přemluví svou hlavu po prvním kole, aby to jeho tělo vyrazilo do kola druhého. Michal Trojan si byl okruh projet den po mně a má na to podobný náhled. Dokonce měl pocit, že se jedná o těžší závod, než Hodkovická dvanáctihodinovka, kde je převýšení rozhodně větší. Ale ty buchty..

No a kam vyrazíte vy?