28.5.2019

Jubilejní desáté Na kole dětem letos také na koloběžce

Honza Vlášek RozhovoryRůzné
Již zítra startuje jubilejní desátý ročník Na kole dětem. Poprvé celou 1288km trasu absolvuje koloběžkář. S Josefem Zimovčákem vyrazí v pelotonu Láďa Bartůněk...

Proč zrovna na kole dětem?

Od začátku svého koloběhu jdu ve stopách cyklistických akcí. Tour de France, Giro d´Italia, Paříž - Roubaix, Salzkammergut, 111 Handy cyklomaraton. A na většině z toho byl, je a určitě i ještě bude Josef Zimovčák na vysokém kole - velocipedu. Dalším společným bodem je jeho dvorní fotograf Ivo Dvořák, se kterým jsme se potkali již na Kick France 2013 u kláštera Mont Saint Michel - a to jsme o sobě ještě nevěděli. O pár let později již jel jako náš fotograf při Kick Italy 2017. No a loni jsem absolvoval jednu etapu Na kole dětem s cílem v Brandýse, kdy mě možnost odjet celou trasu napadla. 

A nakonec, narodil jsem se 10. 10., jeli jsme 100. Tour a Giro, 10. Ročník Na kole dětem je tedy jasná výzva.

O co jde, jak je to dlouhé, co to bude obnášet?

Jedná se o sportovní projekt, jehož benefiční část se snaží podporovat onkologicky nemocné děti. Koloběžkáři se již několik let této akce účastní v jednotlivých etapách, a tak se pozornost projektu rozšiřuje i do naší stále širší komunity. 

Cyklotour má celkem 1288 km během 10 etap. Zjednodušeně, vede z Aše, přes Ostravu do Znojma. Znamená to ujet něco přes 100km denně, což se jeví jako hračka, ale tuším, že Znojmo zadarmo nebude.

Jak rychle pojede balík se Zimovčákem?

Balík 50-80 cyklistů jede 20-25km/h, ale když se objeví šance někoho vošmikat, kapitán pelotonu Josef Zimovčák to na velocipedu rozjede i na 35km/h.

Letošní trasa na kole dětemLetošní trasa na kole dětem

Mluvil jsi s ním?

Bavili jsme se spolu několikrát, asi nejvíce však loni při zmiňované etapě do Brandýsa. Koloběžku samozřejmě již zkoušel, už kdysi na Tour ve Francii, ale pak i při dalších setkáních, když to situace dovolovala.

Jedeš sám nebo bereš nějaký support?

Jedu sám, support bude pro celý peloton a obzvlášť pro ty, co hodlají jet více etap. Doufám, že se i třeba na část etapy přidají další koloběžkáři, a zakoupením nějaké drobnosti podpoří Nadační fond.

Co sis vybral za stroj?

Volba byla jasná, 28x28 Kickbike Race MAX. Kluci mě poprosili, ať prostě průbnu krabicáka osmadvacítku v plném zápřahu. Kompatibilita se zbytkem pelotonu, velká kola, a nakonec trocha toho spartánství. Kobra tedy bude odpočívat a lepší kola také. Sám jsem zvědav, co udělá 1300 km s novou sériovkou.

Láďa v Monze, to je skoro jako ve ZnojměLáďa v Monze, to je skoro jako ve Znojmě

Kdo ti bude dělat mechanika:)

Pět beden jako na Tour a Giro opravdu nevezu a rád si nechám s případným defektem duše pomoct od supportu. 

Dá se k celé akci nějak připojit?

Určitě, na webu www.nakoledetem.cz jsou jednotlivé trasy s detailním rozpisem, není tak problém se kdykoli a kdekoli přidat. Povinností je samozřejmě přilba :-)

V balíku budeš mít přeci jen jednoho známého, fotografa Ivo Dvořáka. Těšíš se na něj?

Jasný, fotograf s okem na správným místě. Na Giru jsme oba válčili v řadách supportu a myslím, že jsem mu i párkrát zastavil na potřebném místě pro nějakou krásnou fotku. Takže na večery u limonády se opravdu těším :-)