24.10.2016

Jeseníky na koloběžce po vzoru Sella Ronda

Honza Vlášek Tipy na výletyGiro d´Italia 2017
Dolomitská Sella Ronda je známou destinací pro cyklisty – hodně podobný výlet si můžete ovšem udělat i v Jeseníkách s převýšením přes 2000m na necelých 90 kilometrech…

Tento víkendový výlet mě krapet překvapil. Sella Ronda jsem absolvoval dvakrát, naposledy vloni s Jelenem a spol. nicméně podzimní Jeseníky se jí téměř vyrovnají. Obtížností, délkou a téměř i nadmořskou výškou.

Sella Ronda 2015:

Vyrážíme z Rejvízu krásným sjezdem směrem na Zlaté Hory, ale už v Dolním Údolí to stáčíme směrem na Heřmanovice. V Horním údolí míjíme gigantický kostel se hřbitovem, nikde ani živáčka, pouze mrtváčci. Točité prudké stoupání končí na rozcestí Prameny Opavice a následuje pěkný točitý sjezd jako z Passo Campolongo dolů do Heřmanovic. Následuje krátký hup přes kopeček do Vrbna pod Pradědem. Po hladkém asfaltu mlhou letíme dolů.

Start z Rejvízu proběhl slunečněStart z Rejvízu proběhl slunečně Sjezdíček z RejvízuSjezdíček z Rejvízu Prameny OpavicePrameny Opavice

Z Vrbna je to na Praděd kolem dvaceti kilometrů a kupodivu stále do kopce. Nejprve na Karlovu Studánku, klasické mírné alpské stoupání podél Bílé Opavy. Potom hang na sedlo Hvězda a odtud již kontinuálním sklonem okolo 8% na Ovčárnu. Mlha a podzimní sychravo. Teplota někde pod pěti stupni.

Pálíme to na Vrbno pod PradědemPálíme to na Vrbno pod Pradědem

Nahoře se ptáme, jak to vypadá na Pradědu. Prý krapet sněhu a vítr. Přes několik málo běžců a turistů stoupáme poslední tři kilometry k věži. Nahoře je už pod nulou a hodně ledová silnice. Mlha jak ve Skotsku a z vysílače není vidět ani spodek, natož pak vršek.

Na ovčárně 3x mistr světa a Honza Pavel ve výškovém osobáku:)Na ovčárně 3x mistr světa a Honza Pavel ve výškovém osobáku:)

Rychlé foto a pálíme to dolů na Hvězdu. Prsty ke konci už neví, zda drží řídítka a mačkají brzdové páčky.

Na Hvězdě rozmrzáme a vracíme se směr Karlova Studánka a pokračujeme přes pěkné sedlo pod Lyrou směr na Vidly. Z Videl pak na další Col de Videlský kříž odkud vede nádherný snad 20km sjezd až do Jeseníku. Kluci letí osmdesátkou, já jedu spíš klasickou kochačku, ale i tak mám namále, když se mi do cesty připlete Polák v Jeepu.

Dole v údolí stále klesáme podél říčky Bělá. Svítí sluníčko a je nádherný podzimní den. Trochu kontrast proti zimě na Pradědu.

PradědPraděd

Následuje již jen hlaďák při finálním stoupání zpět na Rejvíz a je hotovo. Strava Honzy Pavla ukazuje 94,6km 2285 nastoupaných výškových metrů a čas 5h 16 minut. Docela pěkný trénink na Giro, a to včetně podmínek výškových, povětrnostních i jiných… Vždyť z Hvězdy na Praděd je to téměř výškový kilometr. A to se už vyplatí…