24.10.2017

Jak vypadalo letošní Mistrovství Evropy v koloběhu?

Zdeněk Černý Reporty a výsledky
Díky Zdeňkovi Černému se nám dostal do rukou článek o letošním koloběžkovém evropském mistráku. Sice se zpožděním, ale přece. takže jak to v Rakousku letos vypadalo?

V srpnovém termínu 18.08 – 20.08.2017 proběhlo v okolí Salzburgu koloběžkové mistrovství Evropy, pořádání tohoto mistrovství se zhostil Rakouský svaz koloběhu vedený dvojicí Guido Pfeiffermann a David Pašek, kteří na třídenní koloběžkové klání připravil celkem 252 ks medailí pro všechny věkové kategorie, pro všechny štafety a i pro mistrovství Rakouska.  

Páteční sprinty se nesly ve znamení tropického počasí a krásného tartanového oválu ve městě  Hallein, kde parta kolem Rakouského svazu koloběhu vytvořila s podporou lyžařského klubu SC Koppl skvělou atmosféru koloběžkových závodů. O hladký průběh závodů se velmi zasloužil také Gregor Brannekemper, který se kvůli zranění závodu nemohl zúčastnit, ale jako zkušený komentátor pomohl nastavit strukturu a dodával nutné pokyny a důležité informace. 

Ve sprintech vyhrál kategorii seniorů Machiel Steenbergen před Michalem Kulkou a Adriaanem Ringoir. V čistě holandském finále seniorek se prosadila Rosanne Reijne před Hermine Koers  a Maxime Reijne. 

Sprinty a návrat Kaie ImmonenaSprinty a návrat Kaie Immonena

Ubytování bylo zařízeno v nedalekém Kopplu (vesnice a místo konání dalších závodů) a následná uvítací párty se nesla v přátelském duchu a navazování nových mezinárodních koloběžkových přátelství. Ubytování bylo připraveno v místní tělocvičně, kempu a hotelu podle chuti každého účastníka.

Další den se vyznačoval úplně jiným počasím. Přes noc prolétla oblastí alpská bouřka, která přinesla deštivé počasí prakticky po celý den. Kriterium do kopce, dvěma slovy - große Katastrophe -  enormně strmý kopec: pro ženy 6km a 350 metru převýšení, pro muže 9km a 630 metru převýšení. V době konání závodu přestalo pršet a v této nedeštivé mezírce se celý závod odjel. Závod seniorek ovládly překvapivě Holanďanky. Po speciální alpské přípravě jej vyhrála Wenda Zuiddam před Rosanne Reijne a Hermien Koers. V celkovém hodnocení dosáhla juniorka Kateřina Šefcová na fantastický druhý nejlepší čas.

Mužsky závod seniorů ovládli Česi: Matyaš Olšar zvítězil před Michalem Kulkou a Finem Kaiem Immonen. V celkovém hodnocení si dojel vítěz kategorie masters Ladislav Provod pro druhý nejlepší čas. 

Kriterko do vrchuKriterko do vrchu

Odpolední štafety probíhaly za vydatného deště, který prověřil připravenost pořadatelů a musím říci, že rakouští pořadatelé obstáli velice dobře. Závodilo se na 400m okruhu na parkovišti Salzburgringu.

Štafety se konaly za opravdu vydatného deště. Soutěž žen vyhrálo s náskokem 35 vteřin Holandsko 1 ve složení Hermien Koers, Rosanne Reijne a Wenda Zuiddam. Vítězky ujely za 20 minut 9,6 km, v průměrné rychlosti 26,9 km za hodinu s náskokem 35 vteřin před Holandskem 2 ve složení Maxime Reijne, Den Outer Delia a Alice Klooster. O pouhé čtyři vteřiny později dorazila do cíle česká štafeta ve složení Alena Legátova, Barbora Dvorská a Eliška Onderková.

I v průběhu mužské štafety lilo jako z konve a severní zatáčka už připomínala malý brod.  S průměrem 30,4 km/h vyhrála štafeta ve složení Michael Kulka, Tomaš Pelc a Jan Pavel, před štafetou ve složení Jakub Kopecký, Matyáš Olšar a Ladislav Bartůněk. Jako třetí dojela překvapivě estonská štafeta TRIBOLT ve složení Priit Fomatškin, Vairo a Veiko Eomois.

Vyhlášení výsledků se konalo v suchu v přilehlém restauračním zařízení. 

V neděli se konal zlatý hřeb celého mistrovství. Salzburgring, okruh 4,2 km dlouhý sloužící obvykle jako závodní dráha pro automobily a motocykly byl rezervován jen a jen pro koloběžky. Co říci? 15 metrů široká bezpečná dráha, no prostě super.  Zde se vedl v deseti kolech lítý boj průřezemcelého startovního pole, bojovalo se o každou příčku v startovním poli, neboť přesně prostřední závodník a závodnice dostali od sponzora mistrovství krásnou hliníkovou koloběžku - když už nebyla medaile, tak alespoň koloběžka od hlavního sponzora Kickbike. Cenu si vysoutěžili Carina Funke a Harald Hel.

Dlouhý závod přinesl podle očekávání pořadatelů nové traťové rekordy. Závod žen vyhrála s průměrem 27,3km/h  Rosanne Reijne v čase 1:33:25,76. Její poslední  kolo bylo nejrychlejší v čase 8:47,88 min. Druhá se umístila Hermien Koers a třetí Maxime Reijne. Vítězka kategorie juniorů, Kateřina Šefcová dojela celkově za Kirsi Immonen pátá.

Dlouhý závod na SlazburgringuDlouhý závod na Slazburgringu

Muži pojali klání ještě drsněji a pozdější vítěz, Michal Kulka, zdolal v pátém okruhu jako jediný 4,2 km pod osm minut, ujel jej za 7:58,78. Celkově potřeboval 1:22:08,83, což představuje průměr 31,1 km/h. Těsně za ním dojeli Matyáš Olšar a Tomáš Pelc. 

Chtěl bych poděkovat pořadatelům, kteří za posledních pět let udělali obrovský kus práce (v roce 2013 zde startovalo pouze 7 koloběžkářů) a letos v roce 2017 mohl Salzburgring uvítat celou evropskou koloběžkovou špičku. 

Ještě se trochu přiučit – poručit větru, dešti a vše bude dokonalé. 

Jak to všechno dopadlo, se dozvíte zde:

http://www.tritt.at/european-footbike-championships-2017-austria/results-and-gallery/ 

Jak to všechno vypadalo, se dozvíte zde:

http://www.tritt.at/2017/09/02/photos-and-more-from-the-european-footbike-championship-2017/