11.4.2018

Jak se připravit na koloběžkový světový šampionát? vol. IV - nejlepší trénink je závod...

Honza Vlášek Koloběžkový tréninkHonza Vlášek - Blog
Nejlepší trénink je závod praví moudré sportovní přísloví. A to i v případě, že je to takřka z voleje. Další díl seriálu o tom, jak se připravit na koloběžkové mistrovství světa...

No moc jsem tomu nedal. Tedy od konce února, kdy jsem se s přípravou na koloběžkovém MS ozval naposledy.

Tehdy jsem měl za sebou nějaké tři týdny plus mínus pravidelného tréninku. Zamrzly vodní toky a poprvé jsme vyrazili na ledoběžku. Sakumprásk 2 x 25 km na Orlíku, pak hned celodeňák na běžkách. Šlo to dobře.

Kdo neviděl video, tady je:

A pak? Pak jsem se tři týdny nehnul. Od začátku března ani kilometříček, ani metříček jakéhokoliv sportu. Padla na mě zimní únava a lenost. A z toho se člověk jen tak nedostane.

Respektive, znám na to jediný recept. Jaro. A to naštěstí přišlo.

S teplem v zádech a v krátkém se běhá o poznání lépe, takže na sklonku března jsem opět vyrazil. Nečekal jsem žádné zázraky a ani nepřišly, ale i tak se mi běhalo o poznání lépe, než v únoru. Tělo si přeci jen sem tam něco pamatuje. Nebyly to žádné speciální tréninky, na ty já mám ještě čas. Klasický objem, klusy do 45 minut v tempu někde bych tipoval 5-5:30 na kilák. Pohoda.

Potud vše OK. Jediný problém vidím v tom, že jsem ještě nestál na koloběžce. Až do dneška, kdy jsme si s Milošem Dvořákem pinkli lehkou třicítku na FAT MAXech, která mě ve spojení s dvěma dvanáctkami a bramboračkou na sluníčku kus od Blátivé rokle trochu poslala, jsem na koloběžce nestál. Je to prostě jako za starých časů. První závod, sobotní Pardubky, si dám z voleje.

V mém  případě je to dost klasický způsob, jak zahájit sezonu. Od nepaměti jsme na první závody přijížděli bez jediného kilometru na kontě. A od nepaměti jsem si pak onen závod říkal, že jsem idiot. Závodit z voleje je totální smrt a pravidelně to končí přinejmenším brutální týdenní svalovicí, většinou však totální krizí ještě během závodu, klasicky totální laktát, zvratky v puse a tak dále.

No, to rád moc nemám, ale zase odvěké pravidlo zní: „Nejlepší trénink je závod!“ Tak to bylo a tak to je.

Takže takto běží má příprava na světový majstršaft. Zatím pořád není kam spěchat, ale už si bohužel nemohu dovolit nějaký větší výpadek, protože vše vypukne zhruba za tři měsíce, cože je tak na hraně se do všeho dostat.

No, a pokud jde o vás? Je teplo a blíží se druhá polovina dubna. Pokud máte naběháno a najeto, je čas zařadit sem tam nějaký ten rychlostní trénink, jednou týdně pořád drtit sílu a pomalu myslet i na nějakou tu specku. Ta se bude hodit, pokud chcete být ve formě už na první Rollo lize. Pokud na formu nespěcháte a ladíte jen na svět, klidně pokračujte do konce dubna jen v objemech se špetkou síly, na něco speciálnějšího bude času dost.

A pokud netušíte co a jak, Koloběžkový výcvikáč pořád běží...