9.5.2019

Jak na koloběžkový trénink vol. III - strava a výživa očima špičkových českých sportovců

Honza Vlášek Koloběžkový trénink
Dnes z trochu jiného soudku. Co radí čeští atletičtí reprezentanti používající ve své přípravě koloběžku, pokud přijde řeč na výživu, stravování, pivečko, sladkosti a knedlíky?

Máme tu další díl našeho seriálu, tentokrát trochu z jiného úhlu pohledu. Zeptali jsme se dvou špičkových českých atletů, kteří využívají ke své přípravě koloběžky, jaký je jejich přístup ke stravování, výživě a tak dále. Pak jsme přihodili pár otázek pro kauče Petra Novotného, který odchoval řadu atletických reprezentantů a koloběžkových mistrů světa…

Pokud se vám nechce číst dále, ale přesto chcete vědět, co je jejich hlavním sdělením, je to toto: „Hlavně myslete hlavou…“

Diana Mezuliáníková

Atletka vrcholově se věnující běhům na střední tratě, 800m a 1500m. Několikanásobná mistryně ČR v atletice. 7. místo na HME (halové mistrovství Evropy), 6. místo na LSU (letní světová univerziáda) Gwang-ju 2015, 10. místo na ME Berlín 2018, vše na trati 1500m.

OR|: 800m 2:01.36, 1500m 4:06,12 - 3.čas České historie

Filip Šnejdr

2017 - 5.místo ME "22", 7.Univerziáda

2018 - 4x400m MS hala 5.místo

 ME Berlín - rozběh

2019 - HME Glasgow semifinále, vše 800m

OR:1:45,56 = 6.čas české historie

Na úvod zahřívací otázka - oba jezdíte, více či méně na koloběžce. Co, nebo kdo vás k tomu přivedl a jak koloběžku využíváte?

Diana

Ke koloběhu mě přivedl můj atletický trenér, Jaromír Odvárka, který zařazuje zejména v přípravném období na rozvoj vytrvalosti kromě klasického běhu také jízdu na kole a koloběžce. Využívám ji k „šetření“ nohou místo běhání.

Filip:

V tréninkové skupině a v celé atletické Slavii je koloběh jako doplňkový sport v přípravném období velmi rozšířen, takže jsem na radu trenéra pořídil koloběžku i já a využívám jí zejména jako doplněk k běžeckým tréninkům v přípravném období (například na soustředěních jako druhá fáze místo klusání - obecné vytrvalosti).

Hodně lidí řeší v poslední době stravu, suroviny, diety atd... Co vy, jako profesionální sportovci, vyhýbáte se nějakému jídlu, případně co vám chutná?

Diana:

Svůj výběr jídelníčku bych přirovnala k osmiletému (rozmazlenému) dítěti. Nejvíce mi chutná smažený řízek s bramborovou kaší, nejlépe bez zeleniny. Přiznám se, že diety či kontrolu stravy moc neřeším. V přípravném období jím to, na co mám chuť a když je potřeba nepatrně snížit váhu před důležitými tam od všeho trošku uberu a omezím sladké na večer.

Filip:

Snažím se jíst rozumně, pestrou stravu. Když už jsi vybírám v restauraci, tak vyškrtnu třeba houskový knedlík a jinak si dám to, na co mám chuť. Když nakupuju, tak koupím ovoce, zelenninu, maso všech druhů, rýži, těstoviny, brambory, žádnou speciální dietu nebo striktní stravovací režim nedržím.

Můžete popsat čtenářům koloběžkového portálu, co sníte a vypijete v přípravném období, a jak pak upravíte stravu v závodním období?(koloběžková sezona a atletická je termínově podobná)

Diana:

V přípravném období nejčastěji snídám 2 rohlíky tukové, máslo, šunku a koblížku čokoládovou. K obědu mám obvykle maso s přílohou, večeři se snažím volit bezmasou, například tepelně upravená vejce na tisíc a jeden způsob. Na svačinu nejčastěji sáhnu po tyčince Twix, Milky Way, Haribo medvídkům, bublanině, či nějaké čokoládě, což se ale odvíjí od toho, zda mám volný čas, takže nejčastěji svačím až k večeru. V závodním období se snažím omezit sladké na večer. Co se tekutin týče, k tréninku, když stihnu, si míchám iontový nápoj, jinak piji vodu s citrónem či šťávou.

Filip:

U mě se strava výrazně neliší....

Snídaně- kaše, ovoce, hořká čokoláda, ořechy, zelený čaj.

Oběd - něco lehčího, jelikož mě čeká většinou druhá tréninková fáze.

Večeře - na soustředění to, co mě přinesou, nemám žádné jídlo vysloveně neoblíbené jídlo, v přípravném období to neřeším, v závodním, když je potřeba udržet, nebo snížit váhu, tak vynechám smažený a knedlíky atd. Prostě dle selského rozumu si dávám větší pozor a nepřejídám se...

Co alkohol, sladkosti a smažená jídla?

Diana:

Alkoholu a smaženým jídlům se snažím vyhýbat v závodním období (cca 3 měsíce v roce), nicméně jsem si oblíbila vaření jídel zahrnující v nějaké části přidání vína, což ve výsledku znamená, že přirozeně spotřebuji zbytek, který už nebyl využit k vaření. Na soustředěních si občas dopřeju trošku dobrého vína... Sladkostem se vyhýbat nesnažím, tento boj jsem vzdala již hodně dávno.

Filip:

Všechno v rozumné míře, občas nějaké to pivo padne, ale žádná divočina. Sladkosti když je chuť, tak se nedá nic dělat. Když se hodně trénuje, tak se to ztratí, ale držim to v rozumných mezích.

Poslední otázka -  jaké boty používáte na běžecké tréninky a jaké na koloběžku?

Diana:

Na delší běhání používám již několik let boty Asics Kayano, neboť jsou velice pohodlné a šetrné k nohám. Na tréninky speciálního tempa Nike Streak lt, boty svou vahou a tvarem spíše připomínající běžecké tretry bez hřebíků. Na koloběžku používám boty, které mám zrovna po ruce, jakékoliv běžecké.

Filip:

Mimo dráhu klasické maratonky s tlumením, jedny lehce do terénu s terénním vzorkem, na dráhu pak nižší lehčí.

Na koloběžku využívám stejné boty jako na běhání

Petr Novotný

Dlouholetý trenér zejména sprintu.

Atletičtí svěřenci - 2x OH Rudolf Götz (Peking), Josef Prorok (Londýn), plus řada účastníků  HMS, ME, HM, ME do 22 atd.

Svěřenci, či bývalí svěřenci co přešli ke koloběhu Vlášek, Pelc, Odvárka, Barák, Liška, Murín. Kauč Novotný tak víceméně stál u zrodu Ultimy.

Proč koloběžka a atletika?

Koloběžka šetří kloubní aparát a používám ji na rozvoj obecné vytrvalosti svých svěřenců a to v přípravném období (jaro, podzim), stejně jako kolo, či běžky. Myslím si totiž, že zejména v přípravných obdobích není nutné jen běhat a část obecné vytrvalosti (cca 1/3) lze udělat pomocí doplňkových sportů a koloběžka je vhodný doplňkový sport...

Šnejdr, Odvárka, NovotnýŠnejdr, Odvárka, Novotný

Jak si vysvětlujete úspěch svých bývalých svěřenců (Vlášek, Odvárka, Liška, Barák, Pelc...) v koloběhu?

 Jsem zastáncem všestranné přípravy, a koloběžka, kterou objevili kluci z mé skupiny před cca 20 lety je určitě vhodným doplňkem k atletice, tudíž na ní kluci jezdili i během atletické kariéry a poté dokázali využít atletické tréninky (sílu, odrazy, čtvrkařské a půlkařské intervalové tréninky) a přenést tyto schopnosti do koloběžkového závodění.

Jaký máte názor na stravování? Diety, stravovací programy...?

Z mého pohledu je základem pestrá strava bez nějakých zbytečných omezení. Nelze samozřejmě přehánět českou knedlíkovou stravu a alkohol ve větší míře, ale jednou za čas může být i kachna s knedlíkem a  pivečkem. Nemá se přehánět žádná speciální dieta, ani se dokola přejídat smaženými jídly.

Lidé jsou dost často zmatení z informací, které se na ně hrnou ze všech stran, co jíst a co ne, co je špatně a co je dobře. Z mého pohledu je důležité jíst v rozumné míře téměř vše…