25.3.2019

Jak na koloběžkový trénink vol. II – ze zimy do jara

Honza Vlášek Koloběžkový trénink
Druhé volné pokračování seriálu o tom, jak se zodpovědně nachystat na koloběžkovou sezonu...

Jaro oficiálně začalo před pár dny a je čas na druhý díl našeho nepravidelného seriálu o koloběžkovém tréninku. I když se z něj stává pomalu seriál pravidelný, neboť ho držíme již druhý měsíc po sobě.

Ze zimy do jara, jak na to?

Nejprve si pozorně přečtěte první díl seriálu. Z něj totiž budeme vycházet a nebudeme vlastně skoro nic měnit. Je začátek dubna, a pokud tak nějak jakoby trénujete, máte něco naběháno, něco najeto na koloběžce, a pokud nějaké hodiny jakéhokoliv dalšího pohybu tělo absorbovalo také, jste v pohodě. A když ne, nevadí. Ještě to jde dohnat. Co dál?

Rada jednoduchá. Pokračujte stále stejným směrem. Ještě měsíc objemů vám určitě neublíží. Budete se možná divit, protože Rollo liga začíná už na konci dubna a před ní se koná celá řada dalších závodů. Jenže pokud jste chtěli být v top formě na Pardubický půlmaraton, měli jste začít cvičit už v listopadu. A to není náš případ. Vše směřujeme k půlce léta na koloběžkovou Evropu do Račic.

Takže znovu. Pokračujte v nastoleném trendu. Jednou týdně si dejte nějaký delší výlet na koloběžce. Podruhé v týdnu si dejte další kratší výlet a v něm si třeba 5 x zrychlete k ceduli Srbsko, Beroun, Zvole, Lipník, Chamonix. Mezi tím se běžte proběhnout třeba někam do kopců. No a na závěr si dejte beďas, fotbálek, schody, posilku – prostě jak je vám libo.

Závodům se nevyhýbejte. Závoďte, jak je libo, protože známé rčení, že nejlepší trénink je závod, stále platí. Jen se budete asi krapet trápit a nebudou vám chutnat tak, jako za pár měsíců. Ale to se nedá nic dělat.

Dodržujte v minulém díle nastolený jídelníček. Tedy jezte, co chcete, a skoro co hrdlo ráčí. Ostatně k detailům stravy profesionálních sportovců máme nachystaný hned další dubnový díl našeho pořadu.

Jo, a dejte si měsíc na rozmyšlenou, na co se asi tak teoreticky budete chtít nachystat. Tedy myšleno na jakou koloběžkovou disciplínu. Pokud by koloběžky byly opravdovým profi sportem, což naštěstí nejsou, nemohli byste totiž vyhrávat zároveň sprinty a maratony. To prostě nejde. Bolt neuběhne víc než čtvrtku, Sagan nikdy neporazí Frooma na Mont Ventoux a Quintana Sagana ve spurtu Paříž – Roubaix taky nepředjede. Mimo jiné také proto, že by se do takové koncovky nikdy nedostal.

Pokud si nebudete vědět rady, chystejte se na kriťas. Z přípravy na kriťas můžete totiž odjet slušně i sprinty, a když budete mít štěstí a natrefíte na rovinatou maratonskou trať, která bude třeba v Račicích, pak i maraton.

Koneckonců kluci z Brandýsa budou pořádat o víkendu 17.-19.5. v Račicích takový menší přípravný kempík s trochou teorie i praxe. A v květnu, to už půjdeme trochu i do té kvality, jak se u nás říká. Síla, technika, vyběhání…

Honza Vlášek a  Jarda Odvárka