24.6.2019

Jak bylo na koloběžkovém MČR v Plzni?

Honza Vlášek Reporty a výsledky
Jak se o víkendu závodilo na Lopatárně a na Košutce v rámci 3. kola Rollo ligy, MČR a EC?

Třetí kolo Rollo ligy 2019 zavítalo o uplynulém víkendu do Plzně a jelo se nejen jako Mistrovství republiky, ale také jako součást Eurocupu 2019. Účast zahraničních borců byla téměř nulová, a tak si to o přední příčky rozdaly výhradně české barvy.

Lopatárna je závodům v kritériu zaslíbená a nejinak tomu bylo i letos. Po delší době jsem si byl zazávodit, tudíž ligový report z Lopaty není převzatý. V hlavním mužském závodě to vypadalo asi takto.

Po startu letí balík 74 hlav vpřed a hned v prvním kopečku za to bere Pelcík s Kulkysem, zatím bez výsledku. V druhém kole za to bere opět Pelcík s Kulkysem, což mi už nechutná, tak si tam nechám díru, kterou už nikdy nikdo nesjede.

foto: Kristina Fryzováfoto: Kristina Fryzová

Třetí a čtvrté kolo je smrt, protože zbytek balíku se snaží docvaknout ke dvěma borcům vepředu, takže se jede dost rychle. Kluci ale drží náskok okolo 50 metrů.

Někde asi v pátém kole se Michal potká s defektem a Pelcík na to zůstává sám. Protože před tím tahal v podstatě celé tempo uniknuvší dvojice, dá si vlastně na Lopatě takovou časovku na deset kilometrů.

Další kola nic moc nevím, jen si pamatuji, že jsem si naštěstí všiml nějakého průjezdu, který hlásil dvě kola do cíle, takže v předposledním kole pálím část jediné sirky, co mám, abych se pro jistotu posunul někam dopředu.

foto: Kristina Fryzováfoto: Kristina Fryzová

Vjezd do posledního kola táhnou otec a syn Provodovi, to je panečku událost. Pro jistotu spálím tedy zbytek jediné sirky v posledním kopci, ale kluci mě ve sjezdu stejně sjedou a nakonec jen bezmocně koukám, jak do ve smrti jedoucího Pelcíka letí zezadu Roman Matyáš jako Abdužaparov v dobách největší slávy. Pelcík nakonec rupne po celodenním úniku o galusku. Televizní záběry nejsou k dispozici, ale pusťte si toto video s Panzerwagenem Tony Martinem z Vuelty 2013, vypadalo to dost podobně.

Třetí flek bere mladej Provoďák a já mám po letech brambůrku, i když ve vykráceném pořadí vlastně bronz. Pěkně po čtyřech letech, to by člověk neřekl. A to jsem se za cílem poblil jen dvakrát, což je u mě spíše podprůměr. Jen mě trochu znervózněl Petr Hub, když říkal, že zvracím krev – ale snad to byla jen ta spousta vína, co jsem vypil v noci.

Veterány vyhrál Láďa Provod (cekově 5.!), masters Petr Pešta, ultráky Luboš Macháček no a v holkách to byla Káča Šefcová.

Roman Matyáš, stále ještě junior a již mistr ČR/ foto: L. BartůněkRoman Matyáš, stále ještě junior a již mistr ČR/ foto: L. Bartůněk

V neděli následovala další  klasika, Košutská Ypsilonka. Na čele se usadila čtveřice známých vrchařů Pelc, Kulka, Provod a Olšar, která se postupně zredukovala jen na dvojici Kulka a Pelc a nakonec pouze na Tomáše Pelce, který si dojel pro další mistrovský titul a s přehledem vede celkové pořadí Rollo ligy. V ženách vyhrála Kristina Fryzová.

Jo ještě bych mále zapomněl na štafety, kde zlato bralo třista60 před PSP a Yedoo.

Teď již pouhý měsíc a tradá na evropské mistráky do Račic.

Sportu zdar…

Výsledky:

MČR kriterium: https://www.sportt.cz/racesResults/resultlist/881

MČR dlouhý závod: https://www.sportovniservis.cz/mistrovstvi-republiky-rollo-liga-2019-3-kolo-plzen-dlouhy-zavod/





Ke stažení: