15.2.2016

Hněvkovická přehrada

Vašek Liška Tipy na výlety
Jižní Čechy jsou vyhledávané českými turisty především pro své památky a pro sportovce-turisty nejen díky svému poklidně zvlněnénému profilu.

Tři roky pana Lišky v jižních Čechách

 Přímo v jejich metropoli Českých Budějovicích a na různých koloběžkových strojích zde nalítal tisíce kilometrů. Jenže neměl žádné zařízení, které by zaznamenávalo jeho kroky, či odrazy. Až na poslední půlrok jeho působení na jihu. Jeho nejoblíbenějším okruhem byl ten, kterým obkroužíte Hněvkovickou přehradu.

Nádherná cyklostezka podél Vltavy mezi Hlubokou nad Vltavou a PurkarcemNádherná cyklostezka podél Vltavy mezi Hlubokou nad Vltavou a Purkarcem

Jedeme po směru hodinových ručiček

Jedná se o okruh celkem náročným pro koloběžku, avšak jako celodenní výlet se bude líbit všem. Téměř polovina vede po "nové" cyklostezce přímo podél hladiny přehrady, kde se dá v letních měsících příjemně vykoupat, k tomu prudká, ale nikoliv dlouhá stoupání a překrásné sjezdy po perfektním asfaltu v lese....Stezka je lemována několika odpočívadly, potkáte zříceninu Karlova Hrádku a první část svého putování zakončíte v Purkarci, kde určitě stojí za to se najíst....

Litoradlice - zde můžete jet Litoradlice - zde můžete jet "rovně" po cyklostezce nebo pokračovat po silnici a po necelém kilometru dojedete k JE Temelín.

Kam z Purkarce?

Dále po poklidné silnici na Litoradlice. Zde můžete odbočit na cyklostezku, která vede přímo na hráz Hněvkovické přehrady, nebo jet dále po silnici a dostanete se přímo k betonovému monumetu Jaderné elektrárně Temelín. Od ní vede krásný sjezd po široké nefrekventované silnici přímo na hráz.

Hráz Hněvkovické přehradyHráz Hněvkovické přehrady

Otočka a cesta zpět

Z hráze pokračujte na Týn nad Vltavou, který stojí určitě také za navštívení, nebo se vydejte přímo po silnici na Pořežany. Krásná cesta po rozbitém asfaltu, po zimě zde bývá i hodně štěrku, ale stojí to za to. V Pořežanech je muzeum veteránů. Dále se nechejte unášet směrem na Kostelec (hostinec) a Poněšice (místní pálenka). Z Poněšic vede na Hlubokou podél obory překrásná silnice s houpavým profilem - náročné kopce ale užasné bezpečné sjezdy.

Kostel v Týnu (Jihočeší říkají v Tejně) nad VltavouKostel v Týnu (Jihočeší říkají v Tejně) nad Vltavou

Z Hluboké nad Vltavou do ČB je nejjednodušším, ale zároveň nejnebezpečním úsekem celé trasy. Zde se nachází plno chodců, inlinistů, cyklistů a jak to v jižních Čechách bývá, lidé příliš nevnímají, co se děje kolem. Takže chcete-li někoho předjet, musíte se obrnit trpělivostí a být stále ve střehu.  

Trasa: