28.11.2017

Češi ovládli MS v mushingu - rozhovor s Michalem Ženíškem

Honza Vlášek RozhovoryZávody
Jak dopadlo MS v mushingu v rozhovoru s vicemistrem světa kategorie DSM1 - koloběžka s jedním psem...

 Michale takže stříbro z MS, spokojenost nebo zklamání?

Být se stříbrem na krku z MS zklamaný by bylo hodně namachrované. Je pravda, že prvotní dojem v cíli byl trochu hořký, když to neklaplo na titul Mistra o pouhé dvě vteřiny. Pak jsem si ale moc rychle uvědomil, co šampionátu předcházelo a jak moc nebyla příprava podle mých představ a s čím jsem  do Polska odjížděl. Kvap měl totiž 3 týdny zdravotní problémy, bral antibiotika a netrénoval. V tu chvilku jsem byl s výkonem maximálně spokojen a beru to jako další super úspěch a motivaci k dalšími tréninku. Příští rok nevynechám poslední závody Rollo ligy. :)

Po první jízdě tam byla deset sekund díra na vedoucího Nora, ale nakonec jsi zůstal za zlatem jen dvě vteřiny. Kvap běžel asi slušně ne?

Kvap běžel hodně slušne! Zhruba po kilometru a půl jsem mrknul na hodinky,  měl jsem pocit, že po té písečné cestě nic moc nejedeme, bylo tam ale 36km/h. A to mi rázem dost uklidnilo. Když vezmeme tu druhou jízdu, kde se nám podařilo 8s z náskoku Viktor Sinding-Larsena umazat, tak tu jsme jeli opravdu hodně na hraně. Nebylo na co čekat, trať byla krátká a rychlá a já chtěl norský skalp. Navíc jsem na delších rovinkách viděl jeho dres. A měl jsem pocit, že kysne. To mi dost dodávalo motivaci.

 Na startu / foto: Barbora VaníčkováNa startu / foto: Barbora Vaníčková

Co ten Norák, kdo to je?:)

No to je pořádnej frajer. Nevěnoval jsem mu dříve moc pozornost, ale začnu. Už jsme přátele na FB :)

Ten kluk startoval na MS ve třech disciplínách. Dal o sobě vědět už v kategorii bikejöring (cyklista a pes), kde po prvním kole obsadil průběžnou první příčku o 30s před druhým. Bohužel se mu to v druhém kole nepodařilo udržet. Nastoupil i do kategorie scooter 2 (koloběžka a dva psi), kde obsadil nepopulární čtvrté místo o pouhé 4s. A pak zmíněný scooter 1, kde si spravil chuť a porazil mě. Klobouk dolů před tím borcem. Hlavně má dost dobrých psů, každou disciplínu musel totiž nasadit jiné zvíře.

Jen pro ty, kteří nevědí. Jaký je systém závodů MS?

Závod se jede na dvě kola, každé kolo se koná jiný den. Tratě bývají stejné a výsledné časy se sčítají. Startuje se intervalově jako při časovce a buď po 30s a nebo minutě. První kolo je losované pořadí a v druhém kole se jede od prvního závodníka.

Někde jsem četl, žes nebyl spokojený s tratí. Jak to bylo?

Nebyl no. Nebyl jsem spokojen, už když se objevily propozice a bylo tam napsáno 4,5km. To je v tomto období naprosto legračně málo. A když jsme přijeli na místo závodu, bylo všude bláto a mokro. Dozvěděli jsme se, že zde naprší 300mm za rok a tento měsíc spadlo už 1000mm. A to vedlo k dalším zkracováním tratí. My jsme nakonec jeli pouze 3800m (délka jednoho kola). To je naprosto absurdní, ale podmínky měli všichni stejné.

S Kvapek v cíli / foto: Barbora VaníčkováS Kvapek v cíli / foto: Barbora Vaníčková

Když ses porozhlídl po koloběžkách na MS. Kam vše směřuje? Jaké stroje převažují?

Nejvíce je vidět hliník, pak železo a občas karbon. Velikost kol je ve většině případu 29" vepředu a 26" nebo 24" vzadu. V naší kategorii jel Viktor na Kickbike 29x26, já na kusovce od mého otce 29x26  a třetí Španěl Enrique na Trazc 29x26. Viděl jsem ale frajery na leštěnkách, jako má například Michal Kulka a Tomáš Pelc, což mě upřímně překvapilo. Bohužel ten Švýcar po prvním kole vzdal z 15 místa.

Nějaké další zajímavé výsledky našeho nároďáku?

Nejzajímavější je asi to, že jsme celý šampionát tak nějak ovládli. Získali jsme 15 medailí a tím se dostali na první místo v tabulce úspěšnosti národů. Druhé místo je dělené pro Norsko a Švédsko s devíti kousky. Třetí místo má Velká Británie se sedmi medailemi.

Jak je to se sezonou? Teď končí a jde se na sníh, nebo jak to mají vlastně musheři v zimě?

Tak jasně, zima je to, oč tu běží. Takzvaný off-snow je sice populární svou menší náročností jak na čas a tréninkové dávky, tak na peníze. Sníh to ale nikdy pořádně nenahradí. Vnímám to tak, že sezóna začíná ;)