30.10.2016

Bavorskem na koloběžce - VI. část, Tirschenreuth – Bärnau

Zdeněk Černý Tipy na výlety
Po delší době tu máme pokračování Zdeňkova seriálu. Na podzimní ježdění ideální bavorský okruh Tirschenreuth – Bärnau...

Malinké a přesto malebné parkoviště přímo u cyklostezky  (49°53'3"N 12°18'30"E) Wiesau – Bärnau nám poskytne zázemí k zajímavému okruhu , trocha stoupání a pak  super pozvolné klesání  po nádherných Bavorských cestách. Projedeme městem Tirschenreuth, kde na jeho okraji mineme nově opravený renesanční zámek s pěknou zahradou. A po malé zastávce pokračujeme k vesničce Matzersreut, kde začíná celkem táhlé stoupání za větrnými mlýny, doslova a do písmene před našimi očima stále rotují obrovské lopatky větrných elektráren.

Parádní asfalt u našich sousedůParádní asfalt u našich sousedů Klasická bavorská architekturaKlasická bavorská architektura

Míjíme vesničky Gründlbach, Brunn a Marchaney, a to už jsme zjistili proč v tomto místě postavili ty větrné elektrárny. No prostě fouká za každého počasí a hlavně proti směru jízdy. Jak jinak. Mineme ves Ellenfeld a jsme na nejvyšším bodě naší cesty. Dále míříme kopcem dolů do městečka Bärnau na zasloužené občerstvení. Doporučuji restaurace na malebném náměstíčku.

Hospůdka vedle kostela, co více si přátHospůdka vedle kostela, co více si přát

Po občerstvení se nakoloběžíme na nádhernou cyklostezku, která je opět na tělese bývalé železnice. No a čeká nás kolem 20 Km pouze s mírného skopce. Cesta je daná, zabloudit prostě nelze, tak se kocháme přírodou nádhernými panoramaty a vesnickou stavební architekturou.

No a cca celkem po 35 Km jsme zpět na parkovišti.

Okruh je vhodný pro všechny typy koloběžek, 80% asfalt, 20% zpevněná cesta.  

Mapa výletuMapa výletu

Parkování:   49°53'3"N 12°18'30"E

Interaktivní mapa:   http://www.cykloserver.cz/f/b630197491/

Foto album Zdeněk Černý:  https://goo.gl/photos/ZuAMc2aJmfLg66wq9

Užitečné odkazy:  http://www.baernau-entdecken.de/cz/volny-cas-v-baernau/bavorsko-cesky-cyklisticky-kraj.html

http://www.stadt-tirschenreuth.de/spezielle-seiten/language-pages/tschechisch.html

Dojezdy na parkoviště:    Praha 185 Km / 2 hod.   Plzeň  92 Km / 1:10 hod.