22.6.2020

46. ročník Rollo ligy odstartoval v Plzni

Petr Pešta Reporty a výsledky
Parádní Zlatá koloběžka 2020 odstartovala ligovou sezonu. Do čela jde po víkendu Tomáš Pelc a Kristina Fryzová...

V  sobotu a neděli 20. – 21. června po uvolnění vládních opatřeních konečně došlo k zahájení Rollo ligy 2020.

Hromadné 3,4 Trhni si nohou!!! Odstartovalo sezónu. V Plzni se na start se celkově postavilo 161 závodníků všech věkových kategoriích od dětí pod 10 let až po skutečné veterány nad 60 let věku a hobby závodníky. Plzeň je tradiční koloběžková destinace a pořadatelský klub PSP – Klub koloběhu Plzeň zase po roce potvrdil, že závody uspořádat umí.

ZLATÁ KOLOBĚŽKA 2020 byla kvůli kovidovým omezením v netradičním formátu, celý program se odehrál na v Česku jedinečném cyklistickém oválu RAPID Plzeň a nabídl divácky velmi atraktivní závody s častými průjezdy závodníků před diváky a stále se bylo na co dívat, jezdci nemizeli přihlížejícím z obzoru. V sobotu závody zkrápěl déšť a v neděli slunce vysušilo asfalt a umocnilo radost ze závodění.

Závod od závodu závodníci bojovali o co nejlepší umístění, nebo jen dobrý pocit z odvedeného výkonu. Všechny kategorie byly početně obsazené od elitních borců až po hobby jezdce, každý měl svého soupeře.

Absolutním vítězem sobotního mužského kritéria se v dramatickém a těsném finiši stal junior Roman Matyáš (Třista60) před Tomášem Pelcem (Ultima K.lap Team) a třetím Michalem Kulkou (Třista60).

V ženách absolutně zvítězila Kristina  Fryzovou Kristina (Bokolobka Ostrava), před druhou Eliškou Onderkovou (Lipník Dragons) a třetí Petrou Fořtovou (Bez pedálu).

Sobotní kriťas na Lopatě se rozhodoval v mužském poli až ve finálním špurtuSobotní kriťas na Lopatě se rozhodoval v mužském poli až ve finálním špurtu

Do cíle dorazil balík čítající 27 mužů v podstatě pohromaděDo cíle dorazil balík čítající 27 mužů v podstatě pohromadě

Vítězka obou ženských závodů Kristina Fryzová při štafetáchVítězka obou ženských závodů Kristina Fryzová při štafetách

V podvečerním závodu štafet v kategorii mužů  zvítězila štafeta pod názvem Třista60 před druhým družstvem Ultima K.Lap Teamu a třetími borci z pořádajícího PSP Klub koloběhu Plzeň. Ale protože Pravidla koloběhu a Propozice závodu stanovují, že štafety jsou pro družstva Rollo ligových týmů a štafety složené ze závodníků různých týmů se mohou závodů zúčastnit, ale nebudou vyhlášená, tak třetí místo náleželo štafetě BKG. Podobná situace panovala u štafet žen, kdy stupně vítězů obsadila štafeta  Bokolobka Ostrava, druhé  ženy  BKG a třetí ženy UNIKOSY.

Nedělní tradiční dlouhý závod byl poprvé od roku 1999 na 1, 1km  dlouhém cyklistickém a pro vrchol nedělního programu závod mužů 22 kol – 24,5 km. A závod to byl letecký vedoucí skupina měla v cíli průměr přes 30 km/h a plný počet okruhů zvládlo objet 17 mužů z 60. po sólovém úniku si pro vítězství dojel Tomáš Pelc z Ultimy před Michalem Kulkou (Třista60) a týmovým kolegou Honzou Vláškem.

Nedělní počasí se umoudřilo a Lopata se jela po letech opět opačně...Nedělní počasí se umoudřilo a Lopata se jela po letech opět opačně...

V poli rovněž matador Rosťa TočíkV poli rovněž matador Rosťa Točík

Únik dua Pelc Kulka...Únik dua Pelc Kulka...

... dopadl vítězně pro Pelcíka, který objel polovinu závodu sólo...... dopadl vítězně pro Pelcíka, který objel polovinu závodu sólo...

... Kulkyse spolkl balík a nakonec si dojel pro stříbro... zde smrt v posledním kopci...... Kulkyse spolkl balík a nakonec si dojel pro stříbro... zde smrt v posledním kopci...

 A podobné to bylo napříč kategoriemi, rychlý asfalt, fandění diváků. Boj závodníků s tratí s kolegy ve skupince či pořádné skupině soupeřů  v rámci závodního kvapíku. To je koloběžková PLZEŇ!

Láďa Provod po padesátce v neděli opět krásné 5. místo a Petr Pešta, hlavní organizátor závodů...Láďa Provod po padesátce v neděli opět krásné 5. místo a Petr Pešta, hlavní organizátor závodů...

Celkové i výsledky po kategoriích zde:

Výsledky ze soboty:   https://www.sportt.cz/racesResults/resultlist/1002

Výsledky nedělního dlouhého závodu: https://www.sportt.cz/racesResults/resultlist/1012

Zvítězit mohou sice jen někteří a česká špička předvedla zase až neskutečné výkony.  Ale 100% vyhráli všichni závodnici, doprovod a diváci, zkrátka ti, co zažili pozitivními emocemi nabitý program Zlaté koloběžky 2020. 

Poděkování za spolupráci patří všem partnerům ČSK, bez nichž by se Rollo liga nemohla uskutečnit - YEDOO, Kickbike, Svět koloběžek, Herca Koloběžky srdcem, Atex, Martin Bugner, Cocon, Kislinger svobodné sklo.