3.1.2016

Zpráva o stavu unie

Pavel Werner - MIBO Pavel Werner - Blog
Pavel Werner sepsal každoroční zprávu o stavu unie, tedy shrnutí toho, kam se dle jeho názoru koloběžky v roce 2015 ubíraly. Tady je...

Rok 2015 byl v mnoha ohledech zvláštní. Po relativně klidném období na koloběžkové scéně v letech 2013 a 2014 se tento rok jeví jako vysoce turbulentní. Jestli tyto turbulence vyústí ve věci pozitivní nebo negativní, není v tuto chvíli úplně jasné. Zde je tedy přehled zajímavého i nezajímavého pohledem zaujatého jedince.

  • Ani v tomto roce jsem se nedočkal ze strany prodejců větších online prodejních aktivit. Ve světě je velice populární online prodej přes Facebook, prodejní portály jako Amazon a Ebay teprve čekají na první koloběžkové prodeje s profesionálně zpracovanou nabídkou
  • FB stránka Koloběžky CZ se vyvinula. V předchozích letech se na této komunitní stránce diskutovalo z přesvědčení. Někdy ostře, někdy ne úplně korektně, ale z přesvědčení. Tento rok Koloběžky CZ slouží především jako nástroj sebeprezentace. Jednotlivce, prodejce nebo výrobce.
  • Masivní nárust informovanosti zákazníka a tvorba komunitního zájmového obsahu. Pryč jsou doby kdy se zákazník musel pídit po informacích. Tvorba obsahu přešla z výrobce na zájmové skupiny. Velmi vítám, že jde o blogy, fóra nebo příspěvky z přesvědčení a od lidí s nadhledem, jejichž morální integrita je velmi silná.
  • Rok masivních slev. Čím dál tím více se začíná bojovat o zákazníka na všech frontách. V dobách minulých bylo zásadní pro výrobce nebo prodejce vytvořit nadšence, který dále šířil koloběh. Dnes se cílí na kohokoliv s penězi v kapse. Vítěz je jednoznačně zákazník. Mezi poražené se řadí například degradace jména a prestiže značky.
  • V tomto roce byla pokořena další meta koloběhu. Parta odvážných zdolala trať Paříž – Roubaix. Jedno je jisté. V den, kdy parta kolem Jeníka Vláška a Vaška Lišky přestane vymýšlet a realizovat tyhle nádherný podniky, bude smutným dnem pro koloběh. Obrázky jsou lepší než text, tady je pár odkazů:

  • Tento rok odhalil jednu z možných alternativ, kterou by se koloběh mohl vyvíjet jako sport. Jako součást půlmaratonů a maratonů. Tato varianta má spoustu příznivců a odpůrců. Mezi jednoznačné výhody patří závod na uzavřené trati a představení koloběhu širokému publiku. Zatím se jedná spíše o přílepky k běžeckým závodům. Jestli je toto budoucnost sportovního koloběhu ukáže čas a zájem komunity.
  • Odklon od klasického sportu typu ROLLO liga k zábavným závodům. Typický představitel těchto závodů „pro zážitek“ je Masaryk Run, Blanenská desítka, nebo různé netradiční akce skupiny BEZPEDÁLU, například noční závody, závody ve sjezdu atd. Před nově zvoleným předsedou ČSK Vaškem Liškou stojí nelehký úkol. Koloběh začíná být sportem pro masy, již se nejedná o úzkou skupinu nadšenců, otázkou zůstává, jestli se ČSK přizpůsobí trendu, nebo dodrží nastavenou linku. Jedno je jisté. IKSA jako mezinárodní organizace zaštitující koloběh selhává, ČR má příležitost nastavit kurz. Ale jestli to někdo může dokázat, je to Vašek Liška. Přeji mu hodně štěstí.
  • Podle všech indicií vzniká nová disciplína, cross koloběh.