27.8.2019

Zakončení koloběžkové sezony 2019 se blíží, letos po letech jinde a jinak

Honza Vlášek Pozvánky a propoziceRůzné
Zakončení koloběžkové sezony 2019 letos po šesti letech v novém místě a tak trochu na pohodu...

Historie koloběžkového zakončení sezony napsala od své premiéry v roce 2013, kdy se na šumavských Cihelnách slavilo zdolání sté tour de France na koloběžce, již šest kapitol. Pod různými záminkami jsme se scházeli v hojném počtu, abychom uctili památku uplynulé sezony a všeho, co se během ní odehrálo. Naposledy loni jsme na Zadově uctili památku padesáti let koloběžkové Rollo ligy a definitivně pochovali Jirku Dupala.

S uzavřením padesátileté historie koloběžkového sportu skončila také moje chuť zakončení pořádat. Doby, kdy chatař Jarda s námi jezdil na snowboardu po schodech Cihelen, kdy se ve sklepě otáčela kulička a rozkládalo plátno, jsou bohužel ty tam a nechtělo se mi vracet se do míst, kde to již nikdy nebude tak, jako kdysi. Šestkrát a dost.

Pak jsem se sklonkem zimy vyrazil na Šumavu na běžky a na okraji vesničky Stožec ležící na konci světa jsem našel místo, kam jsem se od té doby několikrát vrátil. Místo, které nese duch těch nejtěžších světových závodů psích spřežení, kde nocí houká vlak a kde vás ránu vzbudí bučení krav pasoucích se pod okny a dusot kopyt stáda westernově naježděných koní. Kde dělají pravděpodobně nejlepšího králíka na česneku a točí skvělé pivo, se kterým si můžete sednout třeba na terasu a dívat se, jak slunce zapadá mezi dva kopečky na protější straně údolí.

U MauritzůU Mauritzů

Šumavské ránoŠumavské ráno

A přišlo mi líto se o tento kus světa s nikým nepodělit.

Takže Zakončení sezony bude, již posedmé. V pozměněném kabátě, bez nějakého stresu a velkého programu. Prostě přátelské setkání koloběžkářů tam, kde je svět ještě normální.

KDE?

Penzion U Mauritzů, Stožec

www.umauritzu.eu  

KDY?

4.-6.10. 2019

UBYTOVÁNÍ

Ve 2 – 4 lůžkových pokojích (plus přistýlky) a apartmánech sestávajících až z tří pokojů. Všechny pokoje a apartmány mají záchod a sprchu. Apartmány navíc ještě kuchyňku.

Kapacita cca 60 osob, kdo dřív přijde, ten dřív mele…

STRAVOVÁNÍ

Pátek večeře.

Sobota snídaně a večeře formou grilovačky na terase, která je od letoška uzavíratelná, tudíž použitelná i v případě nic moc počasí.

Neděle snídaně.

 Venkovní hospůdka s terasouVenkovní hospůdka s terasou

PROGRAM

A to je to nejlepší. Žádný není. Nicméně každý, kdo bude mít chuť se podělit večer o své zážitky s ostatními, bude samozřejmě vítán. K dispozici bude klasicky promítačka, zvuk apod. Při očekávané sestavě, do která spadá třeba cestovatel Marek Jelínek, horolezec Milan Jelínek, Marčáno, Pája, Ondra Theiner a další, kteří letos absolvovali všelijaké koloběžkové šílenosti, se tak není třeba bát, že by o příběhy byla nouze.

Hudbičku si pustíme, jakou budeme chtít. Když bude nálada, uděláme pořádnej táborák a Casino Admiral Strážný je pár minut autem.

No a ve dne? Tenhle kus Šumavy leží bokem leckdy přeplněných tras v okolí Kvildy. Je tu klid a milion cyklostezek táhnoucích se lesy podél Schwarzenberského kanálu až k Lipnu, nebo naopak třeba do Boubínského pralesa. Pro pěškochodce a bežce se nad chalupou začíná zvedat hřeben s nejvyšší horou Šumavy, Plechým. Hned vedle je Třístoličník, do jehož sedla se dá vyjet po cyklostezce přes Německo.

A to nejlepší. Je tu vláček. Nejen že se sem dostanete super lokálkou třeba z Budějic, ale můžete taky vyrazit až někam za Lipno, tam se zaseknout v hospůdce a zpátky to vzít pěkně vlakem skoro až k chalupě. Prostě paráda.

CENA

1500,- Kč / osobu za pobyt

Plus asi nějaký parkovací poplatek pro ty, kdo přijedou autem. A také ubytovací poplatek. Chajda totiž leží v Národním parku Šumava.

Nevratná záloha: 750,-Kč

PŘIHLÁŠKY

Na mail sefredaktor@kolobezkovyportal.cz

Takže tak. Zakončení sezony v novém kabátě je prostě pro ty, kteří si chtějí užít pohodový víkend na místě, které překvapí. Uvidíme, jestli se nám tam bude líbit. Já myslím, že ano…

Pohoda, klidPohoda, klid