2.8.2017

Vzpomínka na český rekord na koloběžkových 24 hodin

Miroslav Frais Historie
Jedna krátká vzpomínka Miroslava Fraise na československý rekord v jízdě na koloběžce na 24 hodin z roku 1979...

V červnu 1979 měl nastat v mém životě konec mládí. V souvislosti s ukončením vysokoškolského studia jsem spekuloval o něčem, co mi umožní vstoupit do světa dospělých jako plnoprávný muž a bude odleskem právě uzavírané životní kapitoly. Maturitu ani vysokoškolský diplom jsem nebral jako dostatečný průkaz k dospělosti.

Od raného mládí jsem chtěl být v něčem nejlepší nebo alespoň první. Taková představa je pro mladého muže vždy lákavá, ale jak ji urychleně naplnit na samém sklonku mládí? Už se to nedalo déle odkládat. V den, kdy jsem odevzdal diplomovou práci do rukou oponentů, jsem nastartoval speciální skoro-dospěláckou koloběžku. Vyjel jsem na 24 hodin dlouhou cestu po okruhu v Komenského sadech v Ostravě. Na této cestě mne střídavě kontrolovalo 12 rozhodčích a jeden hlavní rozhodčí. V přípravě a během výkonu jsem plnil a splňoval podmínky pro zápis do Guinnesovy knihy rekordů. Do cíle jsem dorazil v 16,00 hodin SEČ dne 1. června 1979. Ujeli jsme spolu s koloběžkou non-stop přes 329 km. Tento den, 1. červen, tehdy byl a je dodnes Mezinárodním dnem dětí a rok 1979 byl rovněž Mezinárodním rokem dítěte. Po celou dobu jsem neměl přesnou představu, kolik chci překonat kilometrů. V žádném časopise nebo knize jsem žádný srovnatelný údaj nenašel. Guinnessova kniha rekordů byla tehdy k dispozici pouze v prvním českém vydání. V této knize nebyla o podobném výkonu zmínka. Naši knihu československých rekordů vytvořil a doplňoval pan Ladislav Kochánek. Ani v této knize nebyl žádný obdobný výkon zaznamenán. Pan Kochánek můj výkon zaregistroval jako platný československý rekord a mně se splnil dětský sen.

Tehdejší novinová zprávaTehdejší novinová zpráva

K dnešku jsem se posunul v čase o 35 let dopředu a vím jistě taky to, že konec mládí nikdy nenastal. Koloběžku jsem nedávno nahradil jednokolkou (airwheel).

V Ostravě, duben 2014                                                                                                    Miroslav Frais v. r.

Video - digitalizovaný záznam:

P.S.

Tento text byl zaslán Rudolfu Křesťanovi do rubriky Splněný (dětský) sen pro nedělní Dobré jitro vysílané dne 1. června 2014 v ČRo Dvojka. Pro toto použití je mírně upraven.

Potvrzení rekordu, část 1Potvrzení rekordu, část 1 Potvrzení rekordu, část 2Potvrzení rekordu, část 2