6.3.2017

Víkend orientačního koloběhu - VOK

Honza Vlášek Pozvánky a propoziceRozhovory
Netradiční akce s názvem VOK a povídání s jejím organizátorem Zdeňkem Černým..

Zdeňku, zkus krátce představ akci VOK, o co vlastně jde?

VOK – Víkend Orientačního Koloběhu, je dvoudenní koloběžková akce. Sobotní takzvané „kapličkování“ – hledání kapliček s rozdílnou bodovou hodnotou – což je tříhodinový koloběh o délce cca 45 až 70 km. A nedělní poznávání tachovského okolí s trasou dlouhou cca 25–40 km. Každé klání určí svého nejlepšího jezdce, a poté bude vyhodnocen nejlepší účastník celé dvoudenní akce. Každá akce bude ohodnocena dle pořadí 30 body, a následně sestupně dle dosaženého pořadí. Nejvyšší počet bodů určí vítěze dne i vítěze celého víkendu. Uskuteční se 20.-21.5.2017

Co tě to napadlo, orientační koloběh ?

V podstatě to má dva důvody – jeden je, že tato akce se dá uspořádat v  s jedním pořadatelem (jeden pořadatel na 50 účastníků). No a ten druhý je, že klasických koloběžkových závodů je už poměrně dostatek. Tato akce není běžným závodem, je zde nutná předzávodní příprava (studium map, výškového profilu, povrchu trati a možnosti zkrácení trasy přes pole nebo les). Prostě na stupně vítězů se nutně nemusí probojovat nerychlejší závodník, je potřeba trochu fištrónu. A to mě zaujalo a začal jsem tuto myšlenku rozvíjet.

Je možné během akce používat GPS navigace a jiné moderní technologie?

Samozřejmě, používání moderních technologií není zakázáno, jelikož důkazem projetí průjezdních bodů je jejich nafocení. Předpoklad je, že většina účastníků hraničící se sto procenty tyto fotografie pořídí na mobilní telefon. No a většina telefonů umožňuje GPS navigaci. Některé aplikace umožní naplánovat trasu a podobně. Elektronika je jen podpůrnou složkou akce, nevětší díl cesty na stupně vítězů povede přes trochu šibalství a hlavně dobrou výkonnost samotného závodníka.

První dnem akce je tak zvané kapličkování, proč zrovna kapličky?

No zase to má dva důvody. S kamarádem jezdíme po tachovském okolí. Ale každý zvlášť.  A každý z nás fotí okolí a pak na Facebooku hádáme, kde nafocená místa jsou. A tak vzniknul nápad fotit kapličky, neboť jsou skoro v každé vesnici, osadě či u cesty. Ten druhý je, jsme oblast s křesťanskou minulostí, tak proč si ji trochu nepřipomenout.

A je možné se zúčastnit pouze jednoho závodního dne? Proč akce na dva dny?

Samozřejmě je možné se akce zúčastnit jen jeden den a je jedno který si vyberete. Proč na dva dny? Je-li akce pouze na jeden den, po vyhlášení výsledků do hodiny se všichni rozjedou domů a na nějaké to posezení a povídání o závodě či koloběhu, prostě vezme za své. Rád bych se přiblížil atmosféře ligových závodů, které jsou pořádány těž ve víkendovém formátu. Zde jsem si vzal inspiraci.

Akce je pořádána bez startovného?  Máš tak štědré sponzory?

To je jednoduché akce má pouze jednoho pořadatele a nejsou nutné vedlejší výdaje pro zabezpečení závodu (jako je značení trasy, pořadatelé na křižovatkách a průjezdních bodech a podobně). Ale dobrovolnému startovnému se nebráníme, dokonce pro tyto účely bude připravena kasička. Ceny pro vítěze se mě podařilo zajistit pomocí místních firem / štědrých sponzorů, kterým tímto děkuji. (http://www.zca.cz/ , http://www.vitovec.cz/ , http://www.drpopov.cz/ , http://www.sportoviste-tachov.cz/ )

S jakou účastí počítáš? Jak velkou masu účastníků dokážeš zvládnout?

To všechno ukáže čas a počasí. tToufám si odhadovat, že tohoto ročníku se zúčastní něco mezi 30 – 40 účastníky, první účastníci akce jsou již přihlášeni. Kolik jich dokážeme zvládnout? Klidně sto a více. Prostor pro stanování je prostorný, šatny a sprchy jsou veliké a dostačující, a do tachovské krajiny se vejde nepřeberné množství koloběžců. Zde je výhoda akce. Všichni nejedou stejným směrem a nepředpokládám tvoření nějakého pelotonu koloběžců. Prostě se rozjedou po okolí.

Co do budoucna? Nepočítáš s někým seriálem orientačního koloběhu?

Uvidíme, jak se akce osvědčí, jaký bude ohlas. Příští rok bych tuto akci chtěl zopakovat. Možná bych přidal páteční podvečer a akci protáhnul na tři dny. Seriál, to asi ne, ale jarní a podzimní závod by si to možná zasloužilo. Otevírání a zavírání sezony. Proč ne. Uvidím. Koloběžci a jejich zájem o podobné akce rozhodne.

Co bys chtěl čtenářům vzkázat?

Přijeďte do kraje ETAPÁKU (kolobězkový etapový závod), projeďte se po krásné přírodě naší západní hranice, obdivujte historické památky a užívejte zdravého pohybu. Rád bych Vás pozval  k navštívení našich internetových stránek www.voktachov.cz , https://www.facebook.com/VOK-Tachov-173737129777366/, kde naleznete kompletní informace o této koloběžkové akci se jménem VOK.