1.2.2018

Veletrh ISPO - skládací koloběžka kam se podíváš...

Honza Vlášek Média
Od neděle do středy hostil Mnichov sportovní veletrh ISPO. Jednu z největších veletržních sportovních akcí starého kontinentu. Zajeli jsme se na ni podívat.

2800 vystavovatelů z 55 zemí. 85.000 návštěvníků z více než 120 zemí. To je dnes již legendární veletrh ISPO.

Přestože ISPO je sportovním veletrhem, je v tomto lednovém termínu zaměřené zejména na zimní sporty a outdoor. Ale nikoliv výhradně. Prostor zde nalezne v podstatě kdokoliv, komu se bude chtít si postavit stánek v jedné ze šestnácti obrovských hal. Kromě lyží a outdooru jsou zde mrtě stánků s textilem všeho druhu, ať již hotovým ve formě výrobků, nebo pouze ukázek tisíců druhů látek, kterým je věnována celá hala. V další hale naleznete zase stánky čínských továren – jeden jako druhý. Vyrobit umí cokoliv – od kužele a sítě, přes fotbálek a činku až třeba po koloběžku.

Koloběžkám a strojům podobným byla letos věnována v podstatě celá další hala s názvem Urban. Mělo to být zřejmě cokoliv, co by mělo alespoň něco společného s městem a pohybem po městě. A v hale to také tak vypadalo – proháněli se po ní totiž lidé na přibližovadlech všeho druhu. A koloběžky – světe div se (nebo možná vlastně nediv se) jasně převažovaly.

Hala věnovaná pouličním sportům  / foto: ISPOHala věnovaná pouličním sportům / foto: ISPO

Převažovaly. Ale ty skládací. V hale to vypadalo, jako by se do skládacích koloběžek pustil každý. Kromě starých známých značek typu Micro a JD Bug tu byla spousta výrobců s většími či menšími stánky s různými patenty, jak koloběžku co nejlépe složit a zase rozložit. Koloběžky, jak říkáme, pro dospělé, tedy neskládací koloběžky, na kterých se dá jezdit, byly v naprosté menšině. Pokud tedy nepočítáme dva české stánky YEDOO a CRUSSIS, které představily svoji kompletní modelovou řadu. Kromě pár kusovek u ostatních stánků, které vypadaly jako kopie koloběžky Mezeq u Yedoo, to bylo vše. Nikde ani stopa po koloběžce, na které byste se odvážili vyrazit třeba jen na kratičký výlet.

To v čínské hale byla situace veselejší. Kromě trilionů skládaček se zde občas objevila nějaká ta koloběžka s poměrem kol 20x20 nebo 26x20. Nicméně nikdo z nás si na takový stroj úplně neodvážil stoupnout. Kvalita dílenského zpracování přinejmenším dosti pochybná. Na druhou stranu, když si necháte dovézt z Číny kontejner, nalepí vám na koloběžku jakoukoliv značku. Třeba Zimoslav – to by byl krásný stroj.

Klasika jedné z čínských továren, za pár babek  / foto: ISPOKlasika jedné z čínských továren, za pár babek / foto: ISPO

Pokud bylo možné vystopovat alespoň nějaký trend v koloběžkách, byla to bezesporu elektrifikace. Ať již byla koloběžka nebo výrobce jakýkoliv, vždy se na stánku objevil alespoň jeden model s elektrickým pohonem. Inu lidé jsou líní.

Takže sečteno podtrženo? Jen kvůli koloběžkám bych na ISPO nejezdil, ale pokud vás baví sport a věci kolem, doporučuji Mnichov navštívit. Zase příští leden. ISPO slibuje otevření dalších dvou hal, takže na vás bude čekat osmnáct svatostánků sportu. Stojí za to, to vidět.