28.2.2019

Šňůry na mushing Kainpo - recenze Michala Ženíška

Michal Ženíšek Jak na mushingVybavení
Michal Ženíšek vyzkoušel mushingové šňůry Kainpo. Jaké jsou?

Na podzim roku 2018 se mi dostaly do ruky produkty finské značky Kainpo. Je to na českém trhu nová značka, která nabízí doplňky pro mushing, hlavně pružné tažné šňůry a doplňky pro scooter.

Tyto produkty jsou z dílny finského závodníka jak v mushingu, tak silničních koloběžek, Kaie Immonena, a to byl další důvod, proč mě zajímalo, jak budou fungovat, takže jsem svolil k napsání testování a sepsání recenze na tyto produkty.

Ještě než se mi šňůry dostaly do rukou, projel jsem internet, abych tak trochu věděl, co mám očekávat. Lehké, dostatečně pružné a odolné šňůry. Tak uvádí výrobce. Za svou kariéru jsem vyzkoušel snad všechny šňůry všech výrobců, každá se chová jinak, některé se časem vytahají, nebo když zmoknou nacucnou se vodou a jsou nepoužitelné, jiné se zase často trhají, nebo nemají karabiny schválené pro mezinárodní závody.

Abych mohl napsat svůj názor na šňůry Kainpo, rozhodně jsem se k počítači nehrnul a raději jezdil se psy. A proto mám teď svůj názor ujasněný. 

Jaké tedy jsou šňůry Kainpo

Materiál použitý na lajnách je plochý pružný popruh, který nenasáká vodu. Je to taková exkluzivní guma do trenek. Něco podobného kdysi používala norská značka non-stop, bohužel se to moc neosvědčilo. Praskalo to celkem často a ještě se to dost „vygumovalo“ a po nějaké době už nefungovalo stejně jako nový produkt. To vlastně bylo to první, co mě napadlo, když jsem podobnou „lajnu“ viděl.

Za 4 měsíce používání, i víckrát denně, jsem nezpozoroval žádnou změnu vlastnosti oproti prvnímu použití. Už to mě přijde celkem pozitivní. Podstatné je také to, že se nemění v průběhu používání v deštivém podzimním počasí. I když jsem na jedné koloběžce jel v mokru 4 tréninky po sobě (cca 24 km) vlastnosti pružení se nezměnily.

Jak je na tom amortizér? Vzhledem k tomu že „lajna“ pruží téměř po celé délce, je pružení „plynulé“, ale klade celkem velký odpor. V poslední době jsem jezdil na „lajně“, která měla měkčí amortizér a pes ji hned natáhl do tvrdého tahu. Při přechodu na Kainpo s tím měli psi ze začátku problém. Myslím si, že je to „lajna“ spíše pro silnější psy s větším tahem a fyzickou hmotností. Takže pro pořádné závoďáky, pro které to určitě Kai vyrábí.

Co mě hodně zaujalo, je pogumovaná přední část „lajny“, která je nad kolem koloběžky, což částečně zamezí namotání do předního kola, a když už se to stane, tak se určitě šňůra nepoškodí. Celkem zajímavá vychytávka, komu se to už nestalo, že jo...

 Kromě „lajny“ na jednoho psa, jsem testoval i „dvojku“. Já mám rád  na dva psy spíše dvě jedničkové „lajny“, a to hlavně kvůli úhlu, který může stahovat psům postroje do středu, a pak je větší možnost odřenin od postrojů v případě větší objemové intenzity tréninku. Ale jde o vkus, mě to tak vyhovuje. Každopádně dvojková „lajna“ Kainpo se dělí na dvě pružné části tak brzo, že to téměř supluje dvě jedničkové „lajny“. Pruží každá odbočka zvlášť, takže je vidět případný výkonnostní rozdíl mezi psy. Jinak je provedení totožné s „lajnou“ na jednoho psa.

 Závěrem mohu jen říct, že jsem produkty Kainpo zkoušel nejen na koloběžce, ale i při bikejörinku a skijöringu a po nějaké době, když si na pružnost zvykli moji psi, jsem byl opravdu spokojený. Hodnotím kladně zpracování, životnost. Cenu bohužel neznám. Určitě stojí za zkoušku!


A my jen dodáváme, že šňůry a další vybavení Kainpo naleznete u kluk§ z Kickbiku, ke kterým Kainp tak nějak z podstaty věci patří: https://www.kolobezky-kickbike.cz/cs/doplnky?filters%5Bcategory%5D%5B10%5D=1