2.10.2016

Mistrovství Evropy v Canicrossu již za necelé 2 týdny - Rozhovory s českými reprezentanty

Michal Ženíšek Pozvánky a propoziceJak na mushing
Za necelé dva týdny vypukne v ČR evropský šampionát v Canicrossu. Přinášíme povídání s českými nadějemi...

Ahoj, jsem Michal Tobiášek. Kromě dětských let jsme koloběžku objevil až se psy, tedy v roce 2002. Přes Swenovku 20“/20“ , Kickbike 26“/18“ jsem se dostal až k vlastní výrobě koloběžek a to je nyní moje zaměstnání. Máme 6 psů, z toho 4 v tréninku. 

Ahoj, jsem Václav Vančura z Krakonošova, z malé obce Vilémov, která se nachází mezi Rokytnicí nad Jizerou a Harrachovem. Živím se jako profesionální hasič. Koloběžkování a mushingu jsme se začal věnovat před čtyřmi lety rovnou se psem. Psí smečka se nám s mojí přítelkyní za poslední rok drobek rozrostla na 8 kousků, kdy každý máme 4 psy. Koloběžky mám momentálně tři a snad brzo přibude čtvrtá.

Jmenuji se Martina Štěpánková. Je mi 39 let. Mám 4-letého syna. Pracuji jako operátorka velínu na DNT Tušimice. Mushingu se věnuji od roku 2002 a koloběžkování se psem od roku 2007. Momentálně mám doma 3 dospělé psy, 1 ročního puberťáka a 4 měsíční štěně. Vlastním dvě koloběžky značky DOXTOR. 

Michal Ženíšek 29 let, pocházím ze Šumavy, přechodně bydlím v Plzni a pendluji mezi Prahou a Novým Městem na Moravě. Živí mě arboristika, ale většinu mého času mi teď vyplňuje příprava ME, kde mám funkci ředitele. Psů mám 7.

V ČR patříš mezi špičku, jaké máš na prvním oficiálním ME ECF ve scootru ambice? Koho považuješ za největšího soupeře a proč?

Tobiášek: Opravdu nevím. Rád bych medaili, ale takových nás v kategorii bude hodně J Na těžší trati jsem rozhodně nejel. Navíc při startu více jak 600 závodníků se asi budou krátit intervaly mezi jednotlivými starty. Bude to hodně těžké, nejen pro závodníky, ale hlavně pro psy. Můj největší soupeř je moje regenerace na 2.závodní den. 

Vančura: Tak ambice mam asi velký, doufám že to cinkne, ale uvidime. Jako největšího soupeře beru v mé kategorii asi Michala Ženíška který, jakožto hlavní organizátor je určitě hodně zaneprázdněn, tak uvidíme jak se připraví.  

Štěpánková: Určitě se budeme snažit neudělat nějakou chybu a zajet co nejlepší výsledek. Moc bych si přála na domácí půdě stát na nejvyšším stupínku a slyšet hrát českou hymnu. Ale soupeřem může být pro nás každý závodník, těžko jednotlivě někoho jmenovat. Jelikož se závodí i o vteřiny, stačí jeden pád a vítězem může být téměř kdokoli. 

Ženíšek: Ambice moc nemám, nevím jestli s organizací závodu budu schopen kvalitně a nebo vůbec závodit. Ale zastávám heslo, že závody si dělám pro sebe, mrzelo by mi nestartovat. Taky bych rád na pódium stoupnul  a nejen v saku. Velký soupeř v mé kategorii bude určitě Vašek a to je výzva :)

Trať ve Vysočina areně je poměrně náročná, vede po bývalých lyžařských tratích, vyhovuje ti to? Víš kde máš slabiny a co jsou naopak tvé silné stránky?

Tobiášek: Taková trať mi nesedí a ani mému psu J Podmínky máme ale všichni stejné. Výhodu má ten, kdo může trénovat v kopcích. Mám kliku, že nebydlím např.v Holandsku. 

Vančura: Trať je velmi zajímavá a náročná po všech stránkách a moc se na ni s Čertem tešíme, jelikož se opravdu nebudeme nudit. Bude velmi težké správně připravit psa, který bude muset do prudkých kopců opravdu zabrat, ale zaroveň v naročných sjezdech bežet na hranici svých možností. No slabiny, ty má snad každý. Naše je zřejmně velký nepoměr váhy - já 78kg, Čert 29kg, což bude v kopcích znát. A silný jsem zřejmě v maximálních rychlostech a technice jízdy a oboje bude na Vysočině potřeba . 

Štěpánková. Mě osobně se trat na Novém Městě moc líbí. Mám ráda těžké kopcovité tratě, kde se prověří, jak fyzická zdatnost jezdce, tak především kvalita psa. Jako slabinu zatím asi vidím ve své fyzické připravenosti, která by mohla býti lepší. Naopak jako svojí silnou stránku vidím v mém silném a skvělém psovi Nickovi.

Ženíšek: Moc mi to nevyhovuje, ale zase je to nejtěžší trať na ME co kdy byla, tak jsem zvědav jak se s tím ostatní popasujou. Trať je pro všechny stejná, nebudu hledat výmluvy. Prostě nesmíme dělat chyby, moc nebrzdit a první tři kilometry kde jsou čtyři brutální výjezdy vybušit co nejlíp.

Připravuješ se na šampionát v ČR nějak speciálně? Prozraď nám nějaké své tréninkové metody a cviky?

Tobiášek: Postavit si rychlou koloběžku a natrénovat psa. Nic mimořádného nedělám,…ty tři kopce snad nějak překoušu :)

Vančura: No, jelikož jsem krom smečky psí, rozšířil s Verčou o jeden kus i naši smečku lidskou a do toho pořídil chalupu, mé přípravy nejsou zrovna takové, jaké bych si představoval. Naštěstí mám super práci, kde máme vyhrazený čas na fyzickou přípravu a tak se snažím vše dohnat tam. No a Čertův trénink je momentálně zameřen především do velké sily a na výbušnost v kopcích.  

Štěpánková: Ne, nijak speciálně se nepřipravuji. Bohužel momentálně k mým pracovním a rodinným povinnostem je veškerá má tréninková příprava stejná, jako na jakkýkoliv jiný závod v sezóně. Tzn. základ je vždy odtrénovat psy a svůj běžecký trénink přizpůsobuji volnému času.

Ženíšek: Trénink s ohledem k mé časové vytíženosti není ideální, pes běhá na to si čas najdu. Na své sólo trénování je to trochu slabší, tak jsem začal alespoň jezdit na koloběžce místo kola do hospody. Ale jaký to má tréninkový efekt těžko říct... :)

Na jakém stoji (výrobce a poměr kol) se postavíš na start? S jakým psem (věk, plemeno, úspěchy)?

Tobiášek: Pojedu na koloběžce Doxtor 29/24 s Drupim, 6let, evropský saňový pes. Jsem sběratelem čtvrtých míst na ME, MS. Už jich mám 5ks J

Vančura: Doxtor 29/24. S 4-letým greystherem jménem Čert. Mezi nejvetší úspěchy patří mistr ČR a SK v SC1, 1. místo ve štafetách na ME ve Francii a 4. místo na ME ve Francii kategorie bikejoring

Štěpánková: Závodit budu na koloběžce značky DOXTOR - 27,5x24 a s mým skvělým 3-letým evropským sanovým psem NICKEM, s kterým jsem již dokázala získat téměř všechny tituly z MS a ME, jak na suchu, tak v zimě na lyžích.   

Ženíšek: Pojedu na rodinném stroji „Ženíšek“ 29“x20“,myslím že s tou 20“ vzadu se lépe poběží v prudkých výjezdech. Zapříhnu svého psa Kvapa (3 roky) se kterým se Míšutka Srchová letošní zimu stala vícemistryní Evropy v Norsku v kategorii skijöring. Jinak Kvap má ještě na účtě 3. místo a 2. místo na MČR.

Poslední otázky tipni si kolik ČR získá medailí?

Tobiášek: 5 placek a já budu čtvrtý :)

Vančura: 15 medaili v kategoriích od 19 výš. Deti nedokážu odhadnout.

Štěpánková: Můj tip zní...13 medailí pro českou výpravu. :)

Ženíšek: Tak já doufám, že pro českou repre co nejvíce. Takže 15ks a 5x zlato!