30.11.2017

Skládací elektrokoloběžky CITYBUG - test

Honza Vlášek Modely
PR článek
Do redakce doputovaly skládací elektrokoloběžky CITYBUG a tady je první díl našeho testíku. Výsledek? Je s nimi opravdu legrace...

Už zhruba měsíc mám doma dva stroje, které mi půjčil CRUSSIS a o kterých jsme psali poprvé v souvislosti s FOR BIKES 2017 – elektrické skládací koloběžky CITYBUG 2 a CITYBUG 2S.

Poslední dobou bydlím spíše na vsi, než ve městě, tudíž název „CITY“ se pro můj způsob užívání těchto strojů úplně nehodí, ale na druhou stranu je používám v poněkud těžších podmínkách, tedy i na jiných než asfaltových cestách a chodnících.

No a? A je s nimi sranda. Prostě ideální stroje pro zlenivělé koloběžkáře zmožené podzimní únavou…

CITYBUG 2S dispnuje předním a zadním světlemCITYBUG 2S dispnuje předním a zadním světlem

Elektromotor

O co tedy jde? Koloběžky jsou poháněné elektromotorem pohánějícím zadní kolo. Stačí tedy přidat plyn a už jedete. Nebo lépe řečeno, musíte se jednou dvakrát odrazit, aby se koloběžka dostala do pohybu, a motor se následně s přidáním plynu chytne sám.

CITYBUG 2S je silnější mašina a je s ní tedy o něco větší legrace. Koloběžku pohání 350W elektromotor a výkonem je tedy o 100W výše než u sestřičky CITYBUG 2. Rychlost vytáhnete nad dvacet km/h, a to už je docela příjemné svezení.

Pojistka pro skládání a spouštěcí tlačítko koloběžkyPojistka pro skládání a spouštěcí tlačítko koloběžky

Plyn vs. gyroskop

Ten hlavní rozdíl mezi oběma stroji je ovšem ve způsobu ovládání plynu. 2S disponuje klasickou páčkou na řídítkách, stačí palcem přidat nebo ubrat plyn, prostě klasika. Na řídítkách CITYBUG 2 oproti tomu žádný plyn ani jinou páčku nenajdete. Plyn se ovládá systémem PUSH & PULL, což je v podstatě stejný systém, kterým se řídí populární stroje Segway. Jednoduše zatlačíte na řídítka směrem dopředu a koloběžka se rozjede, když přitáhnete řídítka k sobě, koloběžka začne zpomalovat. Je to sice trochu nezvyklé, ale stačila chvilka a s ovládáním jsem neměl sebemenší problém.

Obě koloběžky brzdíte systémem, který výrobce nazývá STEP2STOP, což zní ďábelsky, ale neskrývá se za tím nic jiného, než že sešlápnete zadní blatníček koloběžky, který se dotkne kola. Současně dojte k odpojení elektromotoru a koloběžka zabrzdí. Jednoduché.

Zadní nášlapná brzda - CITYBUG 2S i se světlemZadní nášlapná brzda - CITYBUG 2S i se světlem

I tak má silnější verze 2S pro jistotu ještě elektronickou brzdu předního kola umístěnou klasicky na řídítkách. Brzdit tedy můžete buď páčkou, nebo zašlápnutím blatníčku, nebo kombinací. Funguje dost spolehlivě, pár krizovek jsem s tímto systémem odbrzdilJ

Ptáte se na dojezd? Ani jednu z koloběžek se mi nepodařilo vybít za jízdy (nejvíc jsem ujel něco přes pět kilometrů na jeden zátah). Výrobce uvádí dojezd do osmnácti, resp. dvaceti km (u silnější verze), čemuž není důvod nevěřit. Doma jednoduše zapojíte stroj do nabíječky a za nějaké 4 hodinky by měl být z nuly zase na 100% výkonu.

Resumé

Koloběžku jsem protáhl cestou necestou po našich luzích a hájích a nepamatuji si, že bych si někde škrtl zespoda o stupátko. To se samozřejmě při jízdě s plynem hodí. Problém může nastat, pokud byste se chtěli na koloběžce klasicky odrážet. Stupátko není totiž úplně nízko nad zemí, takže jízda bez motoru není úplně nejjednodušší. Ale zase kdo by jezdil bez motoru, když koloběžka motor má, že?

Takže za mě zatím super přibližovadlo pro každodenní život. Pěkně rychle pro rohlíky k snídani, v neděli na fotbalový mistrák s Doubkem „B“, kousek přes les k hrázkám, podívat se, jestli nejsou křemenáče (už nejsou mimochodem).

Jediné, co ještě potřebuji otestovat, jak se s koloběžkou zachází ve městě. Počítám, že stejně, nicméně přeci jen – trochu nevím, jak to bude s vahou. Složená koloběžka (skládání je mimochodem megajednoduché, odklopit pojistku, zacvaknout pojistku, hotovo) totiž váží nějakých 13 kilo (verze 2S), a to už se pronese.

Ne úplně městský terén na testovváníNe úplně městský terén na testovvání

A jak je to cenově?

Obě verze pořídíte zhruba za 22.000,- Kč (nyní ovšem ve slevě o slušných 6000,- Kč méně). Jestli je to hodně nebo málo, to nechám na vašem posouzení. K dispozici jsou případě i levnější verze s řetězovým nábojem a menším výkonem. Ostatně koukněte na https://www.crussis.cz/kategorie/elektrokolobezky .

Nabíjecí zdířka zboku koloběžkyNabíjecí zdířka zboku koloběžky CITYBUG 2SCITYBUG 2S