18.3.2019

Seriál dlouhého koloběhu - o čem bude letos?

Honza Vlášek Pozvánky a propoziceRozhovory
Pavel Štork vám v rozhovoru přiblíží, co se letos chystá v rámci Seriálu dlouhého koloběhu. O čem je? A na co se můžete těšit?

Pavle, zase vstupuješ na horké pole dalšího ročníku Seriálu dlouhého koloběhu. Chce se Ti ještě do toho? A jestli jo, proč to vlastně děláš?

Těžko říct. Především, když něco začnu, tak s tím neumím přestat. Takže budeme mít 4. ročník Seriálu dlouhého koloběhu, 7. ročník Hodkovického koloběžení, 4. ročník Okolo chalupy a Přejezd republiky č. 7. Příští zimu bude pak čtvrtá Koloběžkářská veselice. Když jsem bydlel v Úvalech, dělal jsem asi 23 ročníků cyklistického závodu Sázavák. Musel jsem se přestěhovat do Hodkovic, abych ho dokázal ukončit. Nuže, nepřemýšlím, jestli se mi do toho chce. Prostě to běží a já to dám dohromady. A dokud budou na tyto podniky jezdit lidi, kteří jsou díky tomu ten den spokojení, tak zatím asi nebudu uvažovat o ukončení. A proč to dělám? Manželka říká, že mě baví bavit lidi. Jsou lidé, kteří baví třeba napsáním knihy, nebo divadlem, či ohňostrojem. Já jsem se nějakými cestami dostal ke koloběžkám a tak se snažím bavit skrz ně. 

Pro ty, kdo nevědí. Komu je Seriál vlastně určen?

Pro kohokoli, kdo si chce vyzkoušet dlouhé distance na koloběžce. Ať už na čas, nebo jen pro ten pocit - ujet to. Proto vždy říkám, že se nejedná o běžné závody, ale jsou to i dlouhé vyjížďky a rozhodně taky potkávání se s nádhernými lidmi. Věřím, že takové vzdálenosti na koloběžce nejezdí špatní lidé. Atmosféra na startu, v cíli i na trati je toho důkazem.  

A co od něj lze letos čekat? Samé krátké sprinterské závody?

 Sprintérské budou pouze tři závody. Tedy lehce nad 100 km. Dvě středně dlouhé tratě, kde se najíždí i přes 200 km a jeden trochu delší závůdek, při kterém někteří šťastní jednotlivci absolvují až 400 km. 

Nějaká novinka pro letošek? Nebo nějaké změny?

Tradiční změnou bude opět jiné místo startu a cíle na Okolo chalupy, na stejném okruhu. Možná bude lehce pozměněna trasa Z ráje do Pekla a zpět. Samozřejmě se zachováním krásného zubatého profilu. A stále ještě novinkou bych nazval závod Českým Středohořím, který se loni konal poprvé. Byl to nádherný závod ve fantastických kulisách zalitých podzimním sluncem.  

Vrcholem sezony je Přejezd republiky, letos naposledy na trati s cílem v Novohradských horách. Je to tak?

Je to tak. A po třetí a naposledy v Novohradských horách měníme místo cíle. Bohužel se mi po dvakrát povedlo natrefit na poněkud neochotné provozovatele penzionů, kteří dost kazili cílovou atmosféru. Tentokrát to bude jinak. Objevili jsme velmi vstřícného pána, v moc pěkném místě na konci světa. Tuším, že budeme litovat, že tam můžeme končit jenom jednou.  

Už máš v hlavě trať na další tři roky?

V hlavě mám spoustu věcí, o kterých bych asi ani nechtěl povídat, ale nová trať tam není. Ovšem až se tam zjeví, tak si můžeš být jistý, že to bude bomba. S ničí jiným ani nepočítám.  

A ještě k bodování – nechceš už konečně nechat vyhrát Miloše Dvořáka?

Snažím se o to každým rokem. Naposled se mi už alespoň povedlo dostat ho na stupně vítězů. Na příští rok snižuji koeficient za ty tři delší závody, tak snad alespoň na stříbro to bude. On nám totiž Milošek nechce jet Přejezd republiky, který má koeficient nejvyšší, takže vítězství ve všech závodech, které jede, nestačí. 

A na závěr ještě kalendář Seriálu dlouhého koloběhu, který naleznete pod tímto odkazem: https://www.kolobezkyhodkovice.cz/www-kolobezkyliberecko-cz/Serial-dlouheho-kolobehu-a10_229.htm