31.5.2023

Rollo liga 2023 byla zahájena v Rýmařově

Patrik Krečmer Reporty a výsledky
Poslední květnový víkend přivítal severomoravský Rýmařov koloběžce z celé republiky na 1. kole Rollo ligy 2023 a byl tak zahájený 49. ročník.

 Po oba dny vládlo slunečné počasí s příjemnými teplotami, jen ten čerstvý vítr do Pradědu do kopců závodníkům moc nepomáhal.

Sobotní dlouhý závod "O trofej střelené vlčice" otevřeli ve 12 hod hobíci v celkovém počtu 20 závodníků. Jelo se ve všech věkových kategoriích, o sportovní souboje nebyla nouze. Nejdelší 6 km tratě se zúčastnil i rýmařovský starosta Luděk Šimko, který pak s místostarostkou předávali ceny vítězům. 

Ve 14 hodině byla startem přípravky 2,4 km oficiálně zahájena Rollo liga 2023. Následovali žáci 6 km, kadeti 12 km, ženy 18 km a muži 24 km. Na mírně kopcovitém profilu mezi ženami excelovala seniorka Andrea Zbožková, následována juniorkami Amálie Vinohradníkovou a Kamilou Peštovou, která se dlouho držela vítězky. Mezi muži byl první senior Roman Matyáš a dále veteráni druhý Ladislav Provod a třetí Radek Maixner. Oba vítězové hlavních kategorií žen a mužů převzali kovářskou trofej s vyobrazením rýmařovské erbové střelené vlčice. Při předávání cen vítězům jsme minutou ticha uctili vzpomínku na dlouholetého závodníka a kamaráda Davida Seemanna, který nás na začátku prosince 2022 bohužel opustil a závodí už někde jinde. Sobotní výsledky zde

V neděli se liga z Rýmařova přestěhovala do blízké obce Tvrdkov na časovku do vrchu s názvem "O trofej černého kohouta". Přípravku čekalo 1 km stoupání s hromadným startem, ostatní kategorie pak starty intervalově s 30. sekundovým odstupem, žáci 2 km, kadeti 3,5 km a 6 km trať s celkovým 280 m převýšením čekala na kategorie žen a mužů. Startovalo se dle pořadí ze sobotních závodů, nejlepší na konec. Tento závod provětral "plíce a brka" závodníků a stupně vítězů obsadili jednoznačně typičtí vrchaři, čímž jsme aspoň trochu vyrovnali jejich bodové zisky oproti rovinatým rychlíkům. Radost z dosažení cílového vrcholu převýšila i poněkud nepříjemné čekání na výsledky. Absolutní vítězkou kategorie žen se stala seniorka Petra Fořtová, která převzala z rukou starosty Tvrdkova Jana Žedka trofej s černým kohoutem dle erbu obce. Druhou trofej převzal senior Jan Ondruška, který se podělil o absolutní vítězství s veteránem Ladislavem Provodem. Druhé místo obsadila opět juniorka Amálie Vinohradníková a senior Tomáš Zíma, třetí místo opět juniorka Kamila Peštová a opět Veterán Radek Maixner. V sobotu se na startu sešlo 95 a v neděli 91 závodníků Rollo ligy. Nedělní výsledky zde

V dobré náladě a plní zážitků z kopcovité "Patrikovy pomsty" jsme se loučili s pozvánkou na 2. kolo Rollo ligy 2023, které se uskuteční 24.-25.června v tradiční baště koloběžkového sportu – Plzni, a  na programu je v sobotu Sprint a Klasické štafety a v neděli dlouhý závod a brzy bude spuštěný přihlašovací formulář.

Patrik Krečmer