24.1.2019

Přituhuje, mrzne - přichází čas ledoběžkových závodů (snad)

Honza Vlášek Pozvánky a propozice
Ice Challenge a Eddie Would Go - pokud počasí dovolí, můžeme se již brzy těšit na první ledoběžkové závody v České republice. Nechť mrzne!

Venku přituhuje přátelé, což znamená jediné. Pokud to tak půjde dále, čeká nás ledoběžková sezona. Tedy zimní alternativa pro bláznivé koloběžkáře s tradicí sahající však mnohem dále, než koloběžky pamatují. Vždyť na ledoběžkách se jezdilo ve Skandinávii již v devatenáctém století!

ICE CHALLENGE 2019

Pokud mrazy nepovolí a podmínky dovolí, proběhne v únoru historicky první ledoběžkový závod na území ČR na ledě. Sněhoběžkový závod se konal na počátku nového tisíciletí na Božím Daru, ale led je prostě led.

Vše by mělo proběhnout v Račicích o některé únorové sobotě dle podmínek a mělo by se rovněž jednat o 0. ročník ledoběžkového Mistrovství republiky. 

Tratě jsou předběžně vypsány po vzoru ledoběžkového mistrovství světa, které se každoročně koná v březnu ve finské Multii, na 200m, 1500m a štafety. Klasicky se jezdí vždy též maraton, ale ten snad příště.

Samozřejmě počítáme s tím, že ledoběžku nemá každý, respektive ji nemá v podstatě nikdo. Celý systém závodu je tak postaven na cca 5 – 10 ledoběžkách, které budou k dispozici na půjčení pro každého, a pojede se tedy jakýmsi pavoukem po vzoru koloběžkového sprintu. Vše v závislosti na počtu přihlášených.

Nebudete tedy potřebovat nic než nesmeky na boty, případně klasické atletické tretry, nebo jinou vychytávku. Led klouže.

Sledujte Koloběžkový portál a Facebookovou událost, vše budeme průběžně aktualizovat: https://www.facebook.com/events/334935113774912/

Eddie Would Go

Mnohým z vás zřejmě moc neřekne hláška Eddie Would Go. Eddie Aikau je havajská surfařská legenda, nejlepší surfař na velkých vlnách sedmdesátých let, který zmizel v roce 1978 v moři při pokusu o překonání 4000 km z Havaje na Tahiti na klasické havajské plachetnici.

Proč sem motáme surfy? Protože na počest Eddieho se od té doby na Havaji koná v zimě Big Wave Invitational pro osmadvacet vyvolených surfařů. Tedy koná. Proběhne vždy pouze v případě, pokud v dvouměsíčním startovním okně vlny dosáhnout výšky alespoň patnácti metrů. Pak se celá Waimea Bay na Oah´u obleče do sloganu Eddie Would Go. Ta akce se za posledních 30 let konala pouze devětkrát, naposledy v roce 2016. Jak to vypadalo se můžete podívat ve videu.

Co s tím mají společného ledoběžky? Zatím nic, ale to okno nosím v hlavě dlouho a ne proto, že se mi v ní vykouřilo.

Ledoběžkové Eddie Would Go bude závod pro vyvolené dobrodruhy a proběhne na minimálně třicetikilometrové trati Zvíkov – Orlík – Zvíkov, na přírodním říčním ledě. A ten přichází v poslední době v průměru jednou za pět let.

Závod bude vyžadovat povinnou výbavu v podobě vyprošťovacích bodců, šňůry, píšťalky, a batohu s rezervním oblečením.  Ledem se totiž můžete propadnout také jen jednou  v živote… Pokud byste tedy uvažovali o Eddiem, který se může, ale také nemusí uskutečnit, je nutné výbavu v předstihu pořídit – tzv. švédské bodce dostanete na mém oblíbeném webu http://brusleni.e-zpravy.cz/article.php?id=17

Eddie je připraven, okno je otevřeno od 1.2. do 15.3. a závod může být svolán z minuty na minutu i ve všední den. Buďte ve střehu!

 https://www.facebook.com/events/526267314552266/

A takhle to na zamrzlé Vltavě vypadá, pokud tedy zamrzne...