4.7.2017

Přejezd republiky s novou tratí vypukne již za necelé dva týdny

Honza Vlášek Pozvánky a propoziceRozhovory
Nová trať Přejezdu Republiky z Broumova do Janovy vsi prověří vytrvalce již za necelé dva týdny. Co o ni říká otec závodu Pavel Štork?

Takže přejezd republiky a nová trasa? Proč nová trasa?

Četl jsem jednu knížku a v ní měla hlavní postava pravidlo ohledně žen - třikrát a dost. Pohoda je v tom stálém a neměnném , ale vzrušení je v poznávání nového. Rád bych Přejezd republiky udržel vzrušujícím.

Jak to vidíš? Je lehčí? Těžší? Orientačně jednodušší nebo složitější? 

Přiznám se, ač jsem trasu vymýšlel, tak ji téměř nikde neznám. I proto se na ni těším. V Broumově, ani v Novohradských horách jsem nikdy nebyl.  Podle mapy by mohla být co do délky o 10 - 20 km kratší. Tedy ti, kdo minule najeli 350 km, by mohli mít tentokrát 330 km a ti kteří dali přes 400 km se můžou těšit, že jen opravdu velké bloudění by je zavedlo znovu na tuto metu. I co se týče převýšení, tak mapa říká, že je menší než bylo na Přejezdu Šluknov-Vyšší Brod. Ovšem pozor, nejvyšším bodem celého putování je cíl. Orientačně záleží na tom, jak to kdo má v genech a ne na spleti křižovatek. Já kupříkladu dokázal během jednoho Přejezdu přijet dvakrát do České Lípy.

Z trati loňského PřejezduZ trati loňského Přejezdu

Jakými skvosty naší vlasti nás provede ideální stopa a jak je to s kontrolními body nebo zakázanými silnicemi? 

Kontrolní bod bude tentokrát jenom jeden. Původně jím mělo být město Polná, abychom tím vzdali hold prvnímu vítězi Přejezdu (Zdeněk Červenka), který zde bydlí. On s tím ale nesouhlasil a přivedl mě na myšlenku pěkné symboliky - historické hranice Čech a Moravy. 

Pokud by se někdo chtěl kochat, či vzdělávat a zároveň to stihl v časovém limitu, je na cestě řada zajímavostí, jako například Třebechovice pod Orebem - druhý největší dřevěný pohyblivý betlém v ČR, Holice - rodiště Emila Holuba, Jihlava - čtvrté největší náměstí v ČR, Třešť - největší sluneční hodiny v ČR, Jindřichův Hradec - největší dřevěný pohyblivý betlém v ČR, Trhové Sviny - rodiště Emila Háchy, aj. 

Jelikož v přímém směru, zdá se, není žádná význačná hlavní silnice, tak tentokrát nebude ani žádná zakázaná.

Dva týdny před startem – jak vypadá startovní pole a kdo je Tvůj favorit při absenci dua Kulka, Pelc? 

Startovní listina se nám pěkně plní známými a také mně neznámými jmény z celé republiky. Těší nás to a zdá se, že Přejezd koloběžkáře baví. Do role favorita nevědomky posadil sám sebe Zdeněk Hercik, neboť má v plánu odstartovat v pátek časně ráno, aby v cíli byl před půlnocí, protože se chce trochu prospat, aby byl ráno čerstvý na přesun do Račic na sobotní Rollo ligu. Jen takoví šílenci mohou vyhrávat Přejezd republiky.

První oficiální vítěz Přejezdu z roku 2014, Miloš ČervenkaPrvní oficiální vítěz Přejezdu z roku 2014, Miloš Červenka

Co čeká borce v cíli? Tedy kromě slávy a bohatých price money? 

V cíli čeká každého nepopsatelný pocit vyčerpání a zároveň euforie, spánkového deficitu a opojení svým výkonem. Sounáležitosti s ostatními magory. Zjištění, že lze na čas vypustit Trumpa, Zemana, migranty, dé jedničku, manžela(ku), vesmírné smetí, děti i ucpaný záchod. A jako druhotnou maličkost kromě toho chystáme upomínku pro každého účastníka.

A nakonec vzkaz pro ty, kteří se ještě rozhodují, zda vyrazit nebo ne? 

Tak jako já lituji, že jsem se nemohl zúčastnit prvního ročníku Tour de France, tak  pokud se nepřihlásíte, již navždy budete litovat, že jste se nezúčastnili pátého ročníku Přejezdu republiky. 


Na závěr jednu otázku ode mě (tedy od Pavla Štorka). Kdy pojede Přejezd republiky slavný koloběžkový guru Honza Vlášek?

A moje odpověď je taková, že je několik možností. Velice pravděpodobně nikdy, protože nyní jezdím raději na pivo do hospůdky u Ztraceného mládí. Pokud ovšem Pavle vydržíš, pojedu možná v roce 2044 v rámci přípravy na Vueltu. No a pokud zakážeš podpůrná auta, motorky, kola a vůbec všechnu podporu s tím, že když zlomíš vidlici, musíš si ji sám navařit v kovářské dílně u trati a taktéž si sám musíš dměchem přifoukávat a závod bude tedy pouze pro selfsupportáře, pak jedu hned.

Vešjeré potřebné info je k dispozici na https://www.kolobezkyhodkovice.cz/www-kolobezkyliberecko-cz/2017-a10_253.htm