16.8.2017

Mistrovství Evropy v koloběhu startuje již v pátek!

Honza Vlášek Pozvánky a propozice
Již za dva dny vypukne Mistrovství Evropy v koloběhu. Na startovní listině figuruje téměř 150 jmen. Kde hledat favority?

Vrchol koloběžkové sezony 2017 nachystali Rakušané v Salzburgu, což znamená jediné. Bude kopec, a ne lehký, ale bude i rovina a také automobilové závodiště Salzburgring. Kromě téměř celé české koloběžkové špičky se chystá na start i zbytek toho, co zbylo ze špičky světové.

Duo Ultimy, Kulka, Pelc, se na vrchol sezony jistě nachystalo svědomitě, nicméně otázkou zůstává, zda se kluci již nějak zmátořili po Giru. Jejich sprinterské schopnosti verze „po Giru“ sice s přehledem stačí v domácích podmínkách, ale v koncovce račického závodu jim záda ukázal Machiel Steenbergen (Stepteam Zwolle). Ten se coby vycházející hvězda řadí k favoritům rovinatých tratí, ke kterým můžeme řadit páteční sprinty na atletickém ovále a také nedělní dlouhý závod na Slazburgringu.

To sobotní kritérium do vrchu bude jiný šálek kávy. Tady by na Holanďáka vsadil málokdo a lze předpokládat, že si to mezi sebou rozdají právě Kulka, Pelc a také Matyáš Olšar, kterého můžeme jmenovat čtvrtým favoritem salzburgských klání. V koncovkách rovinatých závodů zatím tahá za kratší konec, ale kopec může být jeho doménou.

A to je asi tak vše. Byl bych velmi překvapen, kdyby do medailových klání promluvil kdokoliv jiný. Kromě jediného jména tedy a tím je Kai Immonen. Tento pětatřicetiletý Fin se naposledy ukázal na MS 2014 v Plzni, kde vyhrál sprinty, ale ve zbytku šampionátu soupeřil spíše s chřipkou než s ostatními. Pak zmizel mezi finské mushery, ale návrat chystá právě do Rakouska. Jeho Facebookové posty naznačují, že rozhodně trénuje a ne málo. Uvidíme, na co to tedy bude v Rakousku stačit.

Podíváme – li se na startovku ženské části evropského majstršaftu, tady již tak veselo pro naše barvy není. Spíše neveselo a truchlivo. Není zde jediné české jméno, které by bylo schopné alespoň kus závodu konkurovat holandskému kvintetu Maxime Reijne, Rosanne Reijne, Wenda Zuiddam,  Alice Klooster, Hermien Koers. Možná s přimhouřením všech očí na hlavě Kačka Šefcová v kriterku do vrchu. Ale že bych si na ni měl vsadit – to opravdu ne. Holanďanky jsou úplně jinde než celá naše slavná ženská koloběžková ekipa. Pokud by se ukázal opak, bylo by to velmi milé překvapení.

Takže přátelé neváhejte a vyrazte alespoň na víkend. Rozhodně bude o co stát.

Kompletní poslední informace jsou ke stažení pod tímto článkem.





Ke stažení: