12.3.2020

Michal Jarůšek a jeho cesta z nuly k medailím z koloběžkového Mistrovství Evropy

Honza Vlášek Koloběžkový tréninkRozhovory
Člověk má pocit, že se mu rozletí plíce na tisíce kousků, že už to nevydrží. Záda bolí, nohy drhnou, dusí se. Každý odraz bere sílu.

Michal Jarůšek před třemi lety neuvisel ženský balík a loni bral dvě medaile z Mistrovství Evropy a celkově třetí flek v Rollo lize. Jak se vše za tak krátkou dobu událo?

Michale, kde ses vzal na koloběžkách? Jak jsi k tomu vlastně přišel

Hledal jsem nějakou formu letní přípravy na hokej. Běhat mi nešlo a nebavilo, potřeboval jsem nějakou alternativu. Jednou jsem se svezl s kamarády na koloběžce v Krušných horách (ne sjezd), kamarád si pořídil koloběžku, občas jsem se svezl z hospody koloběžkou od bráchy (nějaká Kaufland pecka) a vše se to tak nějak propojilo, že jsem si následně dojel pro svoji.   

Jak se člověk dostane za pár sezon z nuly k medaili z Mistrovství Evropy? 

Koloběžky mě hodně začaly bavit a doslova mě nadchly. Po několika výletech jsem měl velkou potřebu srovnat si svoji výkonnost s ostatními :-) -  přišla katastrofa. No nic, řekl jsem si, jde se do boje.  Oprášil jsem vše, co mi z pohybových aktivit a mládí zbylo (basketbal, posilování, hokej) a začal se specializovat přípravou na koloběžku přes Koloběžkový výcvikáč. Pak už jen trénink, trénink, trénink. 

Račice 2016Račice 2016

MasarykRun 2017MasarykRun 2017  

Jaká pro tebe byla finálová jízda, kde jsi na ME získal stříbrnou medaili ve sprintech?  

Neměl jsem dobré MČR v Plzni a řekl jsem si, že se ten měsíc do šampionátu opravdu kousnu a připravím se na max (ten měsíc to bylo se mnou k nevydržení) a cílem bylo dostat se do finále. Na startu jsem byl papírově jasná čtyřka. Měl jsem vnitřně splněno, nicméně chtěl jsem tam nechat všechno.  Věděl jsem, že to nemůžu napálit ihned na začátku, protože kluci jsou silní a rychlí a  nebude pak  z čeho brát. Šel jsem tedy na čtvrtou pozici, ne úplně úmyslně, jen trochu, byli opravdu rychlí :-). Foukalo proti. Pak přišla šikana a nájezd do kopce. Nebylo co řešit, velká mezera, předjíždět by stejně nešlo. Čekal jsem na sjezd a finiš. Jenže, Adriaan byl najednou nějak moooc daleko a kluci odjížděli taky. U věže jsem si řekl, hmmm, tak čtvrtý, stejně si to věděl a všichni ostatní také. A pak přišel zlom, řekl jsem si, tak to teda ne. Cíl je ještě daleko, na tohle si teda nedřel. Nedělej ze sebe chudinku a mákni, co to dá. V životě jsem takový pocit nezažil, hlava přepnula, nohy zabraly. Adriaan daleko, kluci se začali přibližovat. Zprava se objevila mezera, Tomáš s Michalem po sobě pokukovali, jeli od sebe o decimetry a já zprava pořád zrychloval. Stačilo, aby tam Pelcík nevědomky vjel, a zavřel by to. Nevjel a já jim tam prolítnul. Vše musí sednout a ono to sedlo.  Nepopsatelný pocit. Dlouho z toho budu těžit. Ne z umístění, ale z toho, že se nesmí nic vzdát, dokud není konec! 

Pětihodinovka 2017Pětihodinovka 2017

A v sobotu třetí místo na kritériu?

Kritérka mám špatný, vždycky přepálím start, táhnu to, nebo se větrám, a pak dojíždím přes desítku. Tak jsem si řekl, že vyčkám. Až před nájezdem do  druhé zatáčky před kopečkem jsem se držel zatažený (a chce to víc odhodlání, než se cpát dopředu). Silnice široká a zleva se to otevřelo za Láďou Provodem. Vzal jsem to na vnitřní stranu a najedou vylétnul za zatáčkou na 3. místě. Nevěděl jsem, co se děje za mnou.  Na kopečku v otočce jsem za sebou slyšel obrovskou ránu, ale neotočil se. Pelcík vzal hrazení ramenem. Jak by dopadl finiš nevím, ale dojel jsem tam sám. To už byla euforie dokonána.   

MČR Plzeň štafety 2017MČR Plzeň štafety 2017

Pamatuju se, že když jsme se poprvé viděli, že jsi říkal, že jezdíš v ženským balíku nebo tak něco? Stálo tě to hodně sil se z něj dostat?

 Když jsme se poprvé viděli, měl jsem za sebou svůj první závod, byly to Račice, dlouhý závod. Hodně bychom degradovali ženský balík, kdybychom to takto pojmenovali :-). Jel jsem sám, úplně sám a někde vzadu, holky jsem neviděl :-). Pak to šlo ráz naráz, trénink, kila dolů a poskočil jsem dost nahoru (10. místo v seniorech v první závodní sezóně).  

Jak moc jsi trénoval?

 Každý rok se trénink měnil, dle stupně fyzických možností. Ta finální příprava byla cca 6x týdně nějaká aktivita, většinou střídání vysoké intenzity tréninku a aktivní regenerace.   

3. místo Rollo liga 20183. místo Rollo liga 2018

Dostal ses taky do trochu příznivějších váhových čísel že jo? Je to znát na koloběžce viď?

Je to znát obrovsky. Je dobré na koloběžce řešit zbytečné gramy, ale hlavně si člověk musí vyřešit svoje nadbytečné kilogramy :-) Šel jsem dolů o cca 20 kg. Bylo kde brát :-) I proto byl ten progress celkem rychlý (3 roky).  

Mistrovství světa Holandsko - sprintyMistrovství světa Holandsko - sprinty

 Řekni těm, kteří to nikdy nezažili, o čem to je uviset první skupinu?

Krásná otázka :-) Po tom, co jen neustále vypadáváte a vidíte, jak vám soupeři mizí, je to bezmoc. Najednou se to zlomí a oni vám neujíždí, jste schopni se držet déle a déle a najednou je z toho celý závod. Člověk má pocit, že se mu rozletí plíce na tisíce kousků, že už to nevydrží. Záda bolí, nohy drhnou, dusí se. Každý odraz bere sílu. Vždy když přijde nástup, uklidňuji se, že to přece zase skončí, jen vydržet. Ale třeba těch 400, 800 m je úplně nekonečných a připadá jak věčnost. Jenže jak tempo povolí, nemůžete chytit dech a odpočinek nepřichází. Představte si ten nejhorší trénink, který jste absolvovali a vynásobte dvěma. Od poloviny už jedete na morál a otáčíte se, jestli vás někdo nesjíždí. "Je to dobrý, nejhůř čtvrtý, teď už to musíš udržet," říkám si, když nemůžu popadnout dech. Ale každý ví, že pak i nás čeká ještě jedna společná bitva, bitva o finiš. Tam je potřeba už více zkušeností (a sil) než zatím mám. Každým rokem se to lepší, ale...

Mistrovství Evropy 2019 RačiceMistrovství Evropy 2019 Račice

Co ti schází k tomu vyhrát ligu celkově?

Musíme být realisté, není to možné. A není to ani cílem. Potřebné základy z mládí chybí, časové možnosti jsou omezené, není jen sport. I tak se ale dají s poctivou přípravou zajíždět slušná místa v pořadí. Každý sám si musí následně zhodnotit, jestli nechal v závodě vše, co mohl, jestli zúročil přípravu na maximum. Pokud ano, každé umístění má pak smysl. 

Jaký máš plán na letošek?

Když se do něčeho zakousnu, umím jet na maximum. To se týkalo i koloběžek po 3 roky. Pokračovat v tomto tempu není jednoduché, protože musíte omezit zase něco jiného. Hledám určitou vyváženost mezi přípravou a ostatními radostmi a starostmi života s tím, abych co nejvíce potrápil své soupeře. Jak se to povede, ukáže až sezóna. V přípravě jsem, a i když všude okolo hlásám, že chci zvolnit, moc mě to baví. Jedno je ale jisté, MS letos z více důvodů neodjedu. Rollo ligu mám v plánu celou a těším se, že na řídítkách budu vozit krásné číslo 3. Budu se snažit vychutnat si každý závod na maximum. 

3. místo Rollo liga 20193. místo Rollo liga 2019