28.8.2023

ME 2023 v Itálii - Čeští účastníci a štafety

Petr Pešta Pozvánky a propozice
Tento týden začne v pátek 1.9.2023 v Itálii Mistrovství Evropy na koloběžkách 2023, závody ve Sprintu a štafetách. V sobotu je pak na pořadu Kritérium a v neděli Dlouhý závod.

Z Česka míří do severní Itálie, měst San Vendemiano - Lago le Bandie (Spresiano), přibližně 50 českých závodníků a závodnic všech věkových kategorií.

Přistupujme k organizátorům ME s respektem uvědomme si složitou situaci  s pořádáním EuroCupů.

Program a další informace včetně zveřejněné  startovky se 128. závodníky z 9. Evropský zemí (Česko, Itálie,  Slovensko, Polsko, Německo, Finsko, Belgie a Holandsko) zde

https://my.raceresult.com/256536/participants

Předsednictvem byl na zasedání 24.7.2023 jmenovaný Národní koordinátor na ME 2023 v Itálii Petr Pešta, který od března 2023 komunikuje s Italy o formátu závodů a poskytuje konzultace. Na ME bude národní koordinátor sestavovat národní štafety a předávat pořadatelům nasazení závodníků do prvních řad závodů.

Národní koordinátor tímto s předstihem vyhlašuje, že Nominace do českých štafet mužů a žen v hlavní kategorii (štafet č. 1-2-3) proběhne na základě výsledků ve sprintu ME, ideálně na základě nejrychlejšího dosaženého času v závodech. Pokud nebude možné zjistit nejlepší časy z celého sprintérského závodu, tak rozhodnou časy závodníků ve kvalifikaci. Analogicky se bude postupovat i v dalších kategoriích, kadeti a žáci.  Nikoho samozřejmě není možné nutit národní štafetu jet. A pokud budou Italové podle původních informaci chtít znát nasazení do jednotlivých startovních řad pro Kritérium a Dlouhý závod, budeme nasazovat dle aktuálního pořadí RL po MČR v Lipníku.

Jsme aktuálně jediní nositelé hodnot ME a MS od roku 2002 resp. 2004 a musíme jít zbytku světa příkladem. Tedy mějte s sebou náhradní dres, nebo tři trička, aby štafeta vystupovala ve stejném oblečení, resp. aspoň horní části dresu. Účastníci MS 2022 v Estonsku všechno tohle znají.  

Držíme všem účastníkům ME palce, ať dobře dojedu dlouhou cestu tam i zpět, ať si závody a Italii užijí.  A jak v rámci jednání Předsednictva správně uvedl Předseda ČSK, pamatujme na to, že nejedete na olympiádu, že je to jen náš krásný koloběžkový svět….“