14.6.2018

Konec devadesátých let v koloběžkové Rollo lize - na scénu vstupuje PSP KK Plzeň

Petr Pešta Historie
Pešťáci jsou na scéně již dvacet let - jak začínal plzeňský koloběžkový mančaft PSP KK?

V Plzni naše parta začala vznikat v roce 1993 a já v té době už přes 2 roky jezdil do školy (gympl) na vypůjčené 12“ koloběžce ze 70. let od strejdy Ládi Černého z JAS Clubu.  V roce 1993 jsem zahlédl bledě modrého Trabanta s krásnou bledě modrou 20“ koloběžkou se sedátkem na střeše a čekal jsem u Trabantu tak dlouho, než přišel majitel. Slovo dalo slovo, pak přišla návštěva u Jirky Růžičky, zda budeme hodní toho jezdit na jeho koloběžkách, a byli jsme.  A tak se začínalo jezdit v létě  1993  ve větším počtu 3 koloběžek a časem jich bylo víc i z další zámečnické díly a my začali mezi sebou a dalším koloběžkáři z Plzeňska více závodit. V roce 1996 už šlo v Borském parku o závod oficiální s povolením a na závodech nás bylo do 15 borců.

Dnes se ale posuneme o 2 roky dál a vzpomeneme na náš vstup do Rollo ligy v roce 1998. Od podzimu 1996 jsme vedli debaty, že není možné, abychom v Česku jezdili na koloběžkách sami, ale jak se dopátrat reality, když internet nebyl a v novinách a rádiu o koloběžkách ani zmínka.

Nakonec za nás až v létě 1998 vše vyřešila náhoda. Michal Pešta jel v polovině července na koloběžce za kamarády z gymplu z Plzně do České Kubice (70 km) a za Dobřany  najednou prudce brzdí auto Škoda Favorit a vyskakuje chlapík, který zastavuje Michala a nadšeně ho zve na ligu do Kadaně, která bude 22. -23. srpna 1998 start v 15:00 v lesoparku. Řidič byl Míra Duška z Jafiduta Kadaň, jak jsme později zjistili.

Aniž bychom získali další informace, sestoupili jsme přímo z krátkého koloběžkovém soustředění v Krušných horách, v sobotu 22. srpna do Kadaně plni očekávání zjistit, co ta koloběžková Rollo liga vlastně je.  Podle mapy a doptávání jsme dojeli k lesoparku, tam parkoviště, cca 30 aut, u nichž soustředění závodníci dofukovali slikové balonové pneumatiky na zjevně závodních 12“ palcových koloběžkách, které vycházely, z té co mi před 6 lety půjčil můj strejda, že s tímhle strojem v 70 letech závodil… a i pár takových kusů jsme nakonec objevili, což nás nepatrně uklidnilo… Zkušení koloběžkáři na nás zase koukali jako na zajímavá mladá zjevení a okukovali 20“ železné koloběžky s odpruženými sedátky, laminátovými blatníky a řídítky vysoko na břiše…

Start Rollo ligy v Kadani 1988Start Rollo ligy v Kadani 1988 Michal Pešta bojuje s Milanem GazárkemMichal Pešta bojuje s Milanem Gazárkem

A pak to přišlo pekelně rychlý start, do kopce jsme stačili, z kopců to našim turistickým 20“ strojům s bídnými plášti oproti zkušeným koloběžkářů, co na 12“ sjezdovali sjezdařům z hlavou přes a pod řídítky, nejelo.  Přesto můj bratr Michal skončil hned na úvod jak v sobotu, tak i nedělní časovce třetí. Já s Kájou Cvalínem, tuším, 6.a 7. a v neděli asi ještě o místo hůř. Nedělnímu závodu předcházel sobotní večírek, kde jsme byli po našem příchodu prakticky vyslýcháni, zda se do koloběhu hodíme a asi docela hodili, líbilo se nám tam. V neděli ráno nám všem třem závodníkům musela moje přítelkyně Markéta (dnes manželka) zavazovat tkaničky na botách, jak nás všechny příšerně bolela záda, ale i přes tu bolest jsme znovu vyrazili na start.

Michal Pešta a Jirka Ešner z RC ZlínMichal Pešta a Jirka Ešner z RC Zlín Sjezdový posezSjezdový posez

I když jsme byli účastni v Kadani 1998 Rollo ligy, nebodovali jsme tehdy do celkového pořadí a jeli mimo soutěž, protože se smělo v lize jezdit pouze na malých 12“ kolech. Ale byli jsme pozvaní na poslední ligové kolo do Valmezu k přehradě Bystřička, kde nám bylo slíbeno rozšíření technických pravidel.  Do Valmezu jsme proto jeli, před závody koloběžky upravili, což spočívalo ve snížení řídítek po vzoru 12“ strojů a pořízení nových plášťů Rubena na skládačku. U Bystřičky na Valné hromadě došlo i ke slibovanému  rozšíření technických pravidel a od roku 1999 zavál do ČSK i Rollo ligy svěží i silný vítr z Plzně.

Nejlépe asi celou situaci našeho vstupu do Rollo ligy  popíší fotky a poznámky z Foto alba z roku 1998:

„5.kolo české Rollo ligy 1998, Kadaň 22. -23. srpna

Naše první ostré porovnání se závodními 12“ koloběžkami. Vůbec jim to nejezdí pomalu!

Nervozita před startem

Michal Pešta bojuje o 3. místo s Milanem Gazárkem

Michal na stupních vítězů

Vyčerpání po dojezdu

Druhý den po časovce Michal opět 3!

Večer společenská párty, a zvídavé otázky až výslech koloběžkové komunity.

V cíli - Kája CvalínV cíli - Kája Cvalín

Klasické ligové posezení po závoděKlasické ligové posezení po závodě

A při letošním MČR, když má liga 50 výroční a my 20 let v lize, odstartují chlapi z JAS Clubu nejspíš páteční Kritérium a po závodech by mohl být prostor i pro mírnou společenskou stránku akce, tak jako v roce 2004, kdy jsme na MS po prohře ve štafetách ve VŠ klubu Ucho vyzvali finské kolegy na štafetu pivní, a tu naopak jasně vyhráli.  Letos bychom rádi vyzvali vás kluky z Ultimy i zbytek republiky.