13.3.2017

Koloběžky v Berlíně - Co bylo, co bude?

Jiří Bejček Pozvánky a propoziceRůzné
Jirka Bejček o Berliner Fahrradschau a hlavně o prvním berlínském koloběžkovém závodě, na který srdečně zve...

Tak nejdřív co bylo. Zatímco v Praze se “For Bikes” teprve chystá, tady v Berlíně už to máme za sebou. BFS neboli Berliner Fahrradschau se odehrála  ve dnech 3.-5. března v areálu “Station Berlin”, což je vlastně bývalé nádraží Dresdner Bahnhof, otevřené L.P. 1875. Odtud vyjížděly kdysi vlaky na Prahu a Vídeň. Od roku 1907 pak tento areál 90 let sloužil jako Poštovní nádraží.  Dnes je to destinace pro nejrůznější akce, v sedmi halách je k dispozici 23.000 čtverečních metrů. Pokud byste tohle místo hledali, tak je to přímo u stanice berlínského metra Gleisdreieck. Vyrazil jsem na veletrh bicyklů s nadějí, že tam snad někde v zastrčeným koutku najdu stánek s koloběžkami. Ale kde hledat, když názvy těch jednotlivých hal inzerovaly “Urban Lifestyle”, “Velo Couture”, “Ambition plus Handmade”, “Travel plus Tour” a nakonec “E-Mobility”.

Berlínské setkáníBerlínské setkání

Prošel jsem to nazdařbůh křížem krážem, v prvním patře jsem v oddělení pro děti zahlídl jenom odrážedla a v hale “Event Area” mě zaujal turnaj ve hře “Bike Polo”. (Vzpomněl jsem si, jak jsme kdysi dávno hrávali na malých koloběžkách “Rollobal” - tedy fotbal na koloběžkách.) U jednoho malého stánku jsem zahlídl eletrokoloběžku “FlyKly Smart Ped”, kterou jsem jen tak ze zájmu hned vyzkoušel.  Zatímco tahle elektrokoloběžka byla v hale “Urban Lifestyle”, tak v hale “E-Mobility” jsem konečně našel to, co jsem hledal: Stánek s logem “Jedů” a u něho koloběžky Alloy, dvě sličný slečny a jeden sympatický muž, který nadšeně vysvětloval zájemcům výhody koloběžek. Slovo dalo slovo a najednou jsme spolu uprostřed německého mumraje mluvili česky. Tomáš Ullman, který už taky nějaký pátek žije v Německu, odstartoval vloni svůj berlínský obchod s koloběžkami FLOW-FOOTBIKE (www.flow-footbike.de). A to by v tom byl čert, aby se v Berlíně koloběh neuchytil. Cyklistů je tady počítám tak milion, inlajnskejterů sto tisíc  a longborďáků deset tisíc, tak by se aspoň  tisíc koloběžců mělo někde najít…Takže Tomášovi držte palce.

Trendy...Trendy...

A co bude? No přeci Berlínská šestnáctka aneb Uferbahnlauf. Tak dlouho jsem hučel do pořadatelů akce Uferbahnlauf, až pochopili, že jim nedám pokoj, dokud nevyhlásej samostatnou kategorii koloběžek. Což se k mé radosti po dlouhé době konečně stalo. Pravda, namísto 24 kilometrů to bude jen 16 – ale to lze pochopit. Vloni byly pro kategorie cyklistů, inlajnů a longboardů dištance na 8, 16 nebo 24 kilometrů – bylo sice hodně medailí, ale byl taky trochu zmatek. Termín je 3. června dopoledne (start koloběžek společně s longboardy, inlajny a cyklisty v 10:30), takže pokud se někdo necejtí na Pětihodinovku ze seriálu závodů Bez Pedálů, tak ať sedne na pět popřípadě méně hodin do auta a přijede do Berlína. Pro prvních deset přihlášených přebírám startovné ve výši 10 Euro. A pro vítěze vymyslíme společně s Tomášem Ullmanem nějaký překvápko.  

ElektrokolobkyElektrokolobky

Akce Uferbahnlauf je akce pro “širokou veřejnost”, malými dětmi počínaje. Vloni bylo tuším asi 300 účastníků, z toho ale většina běžců. Trasa koloběžek je tak asi ze dvou třetin po cyklostezce a z jedné třetiny po silnici s klidným provozem, při křížení s tramvají má přednost tramvaj – ale nebojte se, moc jich nepotkáte. Převýšení je někde v řádu decimetrů. Časomíra zaručena. Pořadatelům jsem slíbil, že počet koloběžkářů bude dvouciferný. Berte to jako první vlaštovku berlínského koloběhu –  a až se v roce 2036 bude v Berlíně konat olympiáda, na které budou i koloběžky, tak budete moci říkat, že jste byli u těch berlínskejch začátků….

Pokud by někdo chtěl přijet už v pátek, zkontaktujte mě (Bay-Czech@gmx.net) a pokusím se zorganizovat nocleh. Informace k akci jsou k dohledání na www.Uferbahnlauf.de, kde je už spuštěna registrace přes tolllense-timing (Anmeldung, Kategorie Tretroller). Takže se těším 3. června na viděnou v Berlíně:  3, 4 aneb drei, vier