12.2.2018

Koloběžky na olympiádě v Koreji

Honza Vlášek HistorieRůzné
Koloběžkový sport na olympiádě v nejbližších 250 letech nebude, to je jasné. Neznamená to ale, že koloběžkáři na olympiádě nejsou. Nebo spíše koloběžkářky.

Přestože holkám je teprve něco málo přes dvacet, berte tento článek jako další okénko do historie koloběžkového sportu.

Jessica Jislová

Přemýšlím, kdy jsem holky Jislovic viděl poprvé. Možná v roce 2004 v Praze ve Stromovce, kde jsme pořádali dnes již zapomenutý závod Meteleskublesku. Dvě malé cácorky, které přivezl jejich táta Richard, mimochodem velmi úspěšný koloběžkář, který v nejlepších letech zle zatápěl Láďovi Provodovi a ještě na světovém šampionátu v roce 2012 v Německu bral několik medailí.

Jessica a Erika Jislovi. V čase 0:20 můžete na videu ze závodu vidět Jessicu, kterak ji táta po dětském závodě křísí.

Holky objížděly s větší nebo menší pravidelností Rollo ligu i velké majstršafty. Když se podíváme do konečných výsledků Rollo ligy 2008, krásných 10 let nazpět, nalezneme Jessicu Jislovou, tehdy ještě žákyni, na krásném šestém místě. V této sezoně se Jessica dočkala dokonce svého prvního vítězství v závodě do vrchu na Ještěd. Nějaký fyzický potenciál ta tedy byl.

Jessicu nalezneme ve výsledcích Rollo ligy také o sezonu později, kdy absolvovala pouhých pět závodů. V Lounech tehdy dojela druhá, v Rožnově třetí.

Sezona 2010 byla pro Jessicu v koloběžkách poslední a také nejúspěšnější. Na mistrovství světa v Itálii nejprve vybojovala juniorský bronz ve sprintu, aby den poté přidala stříbro v kritérku.

Holky Jislovic v modrém na startu ME 2009 v LounechHolky Jislovic v modrém na startu ME 2009 v Lounech

Pro Jessicu to byla na koloběžkách téměř poslední sezona, neboť veškeré své síly vrhla naštěstí na biatlon. A nám tak nezbývá než dnes zapnout televizi a podívat se, jak se bude Jessice dařit v olympijské stíhačce. Deset let po svém vítězství v časovce na Ještěd je totiž pevnou částí českého biatlonového nároďáku a olympijská premiéra na sebe tedy nenechala dlouho čekat. V sobotu zajela ve sprintu krásné 23. místo.

Možná k Jessice ještě poslední poznámka. Jessica se objevila na koloběžkových závodech naposledy v roce 2011. V horské časovce na Šumavě skončila druhá. Porazila ji Katka Beroušková.

Katka Beroušková

Právě v tomto okamžiku, kdy píšu článek, vyrazilo 64 žen do svého prvního závodu v běžeckém lyžování na olympiádě, skiatlonu na dvakrát 7,5 km. Byla mezi nimi i Katka Beroušková.

Katka Beroušková v sezoně 2011 / foto: INOVKatka Beroušková v sezoně 2011 / foto: INOV

Káča se na koloběžkových závodech objevila poprvé právě v okamžiku, kdy Jessica koloběžkový peloton opouštěla. Ve zmiňovaném roce 2011 vyhrála, co se dalo, a celkové hodnocení Rollo ligy opanovala.

Onu sezonu vzala Katka opravdu vážně. S Řepou objela rovněž všechny závody Eurocupu, v kopcích byla schopná porážet Holanďanky, na evropském šampionátu v Holandsku na rovinách se s ní ovšem holky z Holandska moc nepáraly a na medaili nedosáhla.

Byla to v podstatě jediná Katky sezona na koloběžkách. Později jsme se byli sem tam projet, ale její cíl byl jasný – věnovat se naplno běžeckému lyžování. Jak vidno, vyplatilo se…

Z toho plyne poučení

Koloběžky jsou samozřejmě krásný sport, nicméně pro mládežníky si myslím, že by měl být maximálně tak doplňkový. Pokud chtějí děti opravdu sportovat, je rozumnější se naplno věnovat něčemu, co má alespoň nějaký potenciál, nejlépe třeba ten olympijský. Ostatně obě zmiňované holky jsou toho zářným příkladem…