31.8.2018

Koloběžky na Banátu

Honza Vlášek Různé
Letošní festival Banát v rumunském Eibentálu byl i s koloběžkami, které si v této rumunské lokalitě můžete koneckonců na vašich cestách půjčit kdykoliv...

„Co? Všechny půjčené? To né! Já už pěšky nejdu, to si raději počkám, až někdo něco vrátí.“ Podobných komentářů na vyprázdněnou půjčovnu si kluci a holky z YEDOO na letošním festivalu Banát, vyslechli hodně.

YEDOO stejně jako loni přivezlo do rumunského Eibentálu na hudební festival Banát nějakých 60 “strojů“, které sloužili návštěvníkům dnes již proslulého festivalu. Vesnice českých krajanů v Rumunsku je totiž delší než Lovosice a dostat se pěšky z kempu na podium u Medvěda je bez koloběžek záležitost tak na půl hodiny. Podobně byste potřebovali třeba hodinku na cestu od Medvěda na hlavní stage u Ujbányje. S koloběžkou, i když je to mírně do kopce, se to dá zvládnout do 20 minut a z kempu dolů k Medvědovi dřív, než vyslovíte Eibentál.

Na letošní Banát cestovalo speciálním půl kilometru dlouhým vlakem 1272 pasažérů, kterým Jedůčka nakonec půjčili koloběžku 1111 krát. Každá z 61 koloběžek se půjčila osmnáctkrát, což vychází v průměru nějakých 50 koloběžek za festivalovou hodinku.

Staré dobré časy

Do Banátu se ale nejezdí jen na festival za hudbou, ale i za nedotčenou přírodou, hvězdným nebem, poctivým domácím jídlem a starými dobrými časy.

V Eibentále se totiž, stejně jako i v nedalekých pěti českých vesnicích, zastavil čas tak před sto lety. Lidé, kteří tu postaru hospodaří na rodinných polích, vám nabídnou domácí chléb pečený ve venkovní peci, podomácku vyrobené sýry, marmelády, jemnou višňovku, skvělé zeleninové pomazánky, bylinné čaje apod. Ubytují vás v dřevěném příbytku na zahradě nebo doma ve světnici a ještě si s vámi, tisíce kilometrů od domova, popovídají plynnou češtinou.

Takové zážitky stojí i za trochu toho nepohodlí. Také romantické výpravy po okolí na travnaté kopce, do bukových lesů, či k nedalekému Dunaji stojí za to.

Za krásami Banátu se můžete vydat na koloběžkách i mimo festivalové období. V Eibentále v penzionu u Medvěda je totiž k celoročně k zapůjčení 10 Mezqů.

Více na http://www.dovolena-banat.cz/