3.8.2018

Koloběžkový tým Tristep bojuje na 2222 km pro Monču postiženou po prodělané dětské obrně

Honza Vlášek Různé
Kluci z Tristepu bojují s vedry a nekonečnými kilometry pro dobrou věc...

Pokud jste  v uplynulých dnech potkali někde na silnici koloběžkáře v neonově žluté barvě, pravděpodobně šlo o jednoho z osmi členů mančaftu Tristep, který se pokouší zdolat 2222 km dlouhou trasu závodu Metrostav Handy Cyklo Maraton.

„Je to sice závod, ale na koloběžkách ho samozřejmě nemůžeme nikdy vyhrát,“ říká iniciátor vzniku týmu Tristep a zároveň předseda ČSK Zdeněk Hercik. „Spíš jde o integrační projekt, kterým se snažíme ukázat, že možné je vše.“

Závod pořádá Cesta za snem a tým tristep se v jeho rámci pokouší dostat zpět do života desetiletou Monču, která prodělala dětskou mozkovou obrnu  a skončila na vozíčku. „Monča se dokáže zatím dostat pouze z vozíčku do židle, to je vše,“ pokračuje Zdeněk s tím, že prostřednictvím serveru Nakopni.me se Tristep pokusí vybrat Monče peníze na monoski.

„Závodu se účastní i týmy s velkým budgetem, za kterými stojí velké firmy a korporace, ale my jsme to chtěli udělat jinak. Chtěli jsme ukázat, že parta kamarádů dokáže cokoliv,“ říká Zdeněk. Budget týmu tristep na celou akci je okolo 30.000,- Kč a kluci si náklady hradí sami. Přitom není jisté, že se opravdu podaří pro Monču peníze na monoski vybrat, samotnou účastí v závodě totiž nárok na žádné finanční plnění nevzniká – je tedy nutná podpora veřejnosti.

Závod přitom není vůbec legrace. Koloběžkáři a triciklista Zdeněk Zvolský se rozdělili do dvou týmu po čtyřech borcích a jedou nonstop, tak aby porci kilometrů do soboty zvládli. Celkem se jede totiž osm etap každá o délce cca 350 km a časový limit činí 111 hodin.

„Jedeme vždy 4 lidi jednu etapu a druhá polovina týmu mezitím odpočívá. Sami si řídíme doprovodná auta a střídáme se cca po dvaceti kilometrech, přičemž průměrku se pokoušíme držet nad 22 km / h,“ říká další člen týmu Tomáš Fiedler. Chlapci jedou ve dne v noci a celou akci jim komplikují obrovská vedra, při kterých teče na silnici asfalt.

„V noci podle pravidel navíc musí jet doprovodné vozidlo za závodníkem, takže při střídání vznikají prostoje a to nás stojí drahocenný čas. Bojujeme někde na hraně časového limitu,“ uzavírá Zdeněk Hercik unaveným hlasem.

 Pokud chcete pomoc Monče, kampaň běží zde: https://www.nakopni.me/projekty/sponzoring/monoski-pro-moncu-trenazer

A kluky můžete sledovat zde: https://www.facebook.com/tristep111/