3.7.2018

Koloběžkové Mistrovství světa - o čem bude a co nás čeká?

Honza Vlášek Pozvánky a propoziceRozhovory
Registrace na Mistrovství světa v koloběhu končí již zítra. V Holandsku se chystá opravdový koloběžkový svátek…

Pro nerozhodnuté na poslední chvíli krátký rozhovor s organizačním týmem. Odpovídala Allard Nap.

Mistrovství světa se vrací do Holandska po deseti letech. Jaký je rozdíl mezi tehdejším šampionátem v Kampenu a letošním majstršaftem?

Tak to je hodně těžké říci. Nebo spíše nemožné, protože většina z nás se MS 2008 neúčastnila a mnoho z nás  v té době na koloběžce ani nejezdilo. Ale myslím, že ten šampionát bude hodně jiný, než ten před deseti lety.

Kolik je nyní přihlášeno závodníků a z kolika zemí?

Ke dnešnímu dni je to 186 závodníků ze 23 zemí. Na seznamu jsou dokonce některé koloběžkářsky netradiční země jako Irsko, Čína, Polsko nebo Litva.

Můžeš jen velmi rychle představit program?

Protože vše začíná v pátek ráno, mají závodníci možnost se registrovat již ve čtvrtek a přespat ve sortovní hale, kde je také ředitelství závodu. Navečeřet se můžete v některé z noha restaurací v Losseru. Šest z nich akceptovalo voucher na mistrákové meníčko, které jsme dali dohromady.

V pátek vypukne kvalifikace sprintu na asfaltové trati, 400 metrů bez jediné zatáčky. Zvolili jsme tuto možnost, abychom zjistili, jak rychle se dá na koloběžce vůbec jet. Pokud bude foukat ze správné strany, očekáváme, že padne mnoho rekordů.

Trať sobotního kriterk a je technicky náročná, ale je to přece Mistrovství světa, že ano. Abychom udrželi bezpečnost v rozumných mezích, zkrátili jsme závod ze 14 kol na 12 (pro muže) a po desátém kole bude dál pokračovat pouze 25 nejlepších. Ostatní budou klasifikování tak, jak dojeli desáté kolo a budou z trati staženi.

A co dlouhý závod? Asi bude větrný?

Podle holandských kritérií dlouhý závod nebude až tak větrný:) Mnoho částí trati je schováno za stromy, nebo v uličkách Losseru. Ale samozřejmě jsme v Holandsku a v Holandsku fouká hodně:)

Co bys řekla o Losseru a okolí pro ty, kteří plánují také trochu cestovat?

Losser je krásné městečko na hranicích Německa a Holandska. Je tak blízko hranic, že když lehce sjedete z trasy maratonu, skončíte v Německu. Všude je hodně přírody, pro koloběžkování prostě skvělé!

Takže poslední slovo pro ty dosud nerozhodnuté?

Celé to bude jedna velká zábava. Takže určitě přijeďte a užijte si to s námi!

Vše podstatné naleznete na www.footbikeworldchampionships.nl