11.6.2018

Koloběžková sezona jede dál - co nás čeká ve zbytku měsíce června

Honza Vlášek Pozvánky a propozice
Koloběžkové Mistrovství České republiky, ČKP i závody dlouhého koloběhu, to je závodní program na měsíc červen...

 Třídenní MČR ve dnech 22.-24.6. v Plzni

Plzeňské pivo je pojmem a většině dospělých Čechů a i mnohým zahraničním konzumentům chutná.  A většině Čechů a i mnohým zahraničním závodníkům chutná dlouhodobě i koloběžková Plzeň. 

Koloběžky v Plzni existují od 70 let minulého století, v roce 1998 vstoupil na koloběžkovou scénu výrazně PSP – Klub koloběhu Plzeň a od roku 1999 doby nám dělá radost a přináší skvělé zážitky Zlatá koloběžka v rámci republikového seriálu Rollo liga. Plzeňáci závody umějí, už dokázali úspěšně uspořádat dvě Mistrovství světa, dvě Mistrovstvími Evropy, několik Evropských pohárů a letos nás netrpělivě čeká Mistrovství republiky i hobby závody - plzeňská Zlatá koloběžka už tradiční a přitom každý rok znovu a znovu přitažlivá akce. Neváhejte s přihlášením, kdo se přihlásí nejpozději 15.6. získá krásnou medaili za účast! Více info na www.zlatakolobezka.cz

V pátek a sobotu budou závody probíhat na v republice jedinečném a extrémně širokém cyklistickém oválu SKP Rapid sport. V pátek 22.6.  podvečer bude  první start od  18:30 a proběhne Mistrovství republiky kritérium, když prvním stratem bude závod pro děti mladší 10 let v rámci Mini Zlaté koloběžky, vrchol večera závod mužů je na programu v 19:40.   

V sobotu 23.6. začíná od 13:20 kvalifikace sprintu a v závislosti na počtu přihlášených závodníků se předběžně  počítá s finálovými rozjížďkami od 16:30.   Vložený hobby závod Sportuj s námi a Projeď se na koloběžce, pro ročníky 2007 a starší odstartuje v 17:15. A po hobíkách startují Mistrovské štatety, mix žáci, mix kadeti, ženy a muži.

V neděli 24.6. je na pořadu exkluzivní dlouhý závod po uzavřených silnicích na správné koloběžkové trase s rovinou sjezdem i stoupáním, ale sklon není vůbec extrémní, trasy jsou bezpečné.  Závod prakticky začíná u cedule konec/začátek Plzně za konečnou tramvaje č.4 na plzeňském sídlišti Košutka. Zázemím závodníků poskytuje Ranč Šídlovák se stejno jmenným  rybníkem s písečnou pláží a čistou vodou.

Ředitel závodu Petr Pešta nám k závodu řekl: „ Vyslyšeli jsme několikaleté volání z ČSK o třídenním MČR, ale nechceme dostávat účastníky pod tlak a dny jsou dlouhé, proto program závodů začne  v pátek prezentací až od 17:30, závody  vypuknou ještě o hodinu déle.  Jinak doufám, že většina koloběžkářů už o našich závodech minimálně slyšela, a obecně se snad ví o tom, že závody bývají skvěle uspořádané, proto zmíním pár zajímavostí.

V sobotu dokonale využijme celou šířku oválu a do praxe premiérově uvedeme novelizovaná pravidla sprintu, jejichž cílem je to, aby mohla závodit většina přihlášených závodníků i po kvalifikační části.  V početných kategoriích např. muži, nás tedy čekají čtvrtfinále až 30 nejlepších z kvalifikace (předpoklad 5 rozjížděk).  Neděle je náš klenot jedinečná silniční klasika na uzavřených silnicích. Ale popravdě, je to čím dál tím náročnější, obce okolo Plzně se za téměř 20 let výrazně rozrostly, změnil se způsob života a komisaři na uzavírkách musí být hodně otrlí a občas trasu bránit i vlastním tělem před nasupeným řidičem, co se nehodlá smířit s objížďkou.

A nejen, že liga letos slaví 50 let od svého vzniku, ale náš klub letos slaví 20 let v Rollo lize.  Vypadá, že hodně závodníků využije ubytování na vysokoškolských kolejích a tak jsme přesvědčili provozovatele klubu UCHO, ať provoz na prázdniny zavřou až po pátečním a sobotním večírku a tímto zveme závodníky na neformální párty do Ucha.  V rámci klubových oslav  20 let v Rollo lize nejspíš už v pátek vyzve naše pivní štafeta Ultimáky a zbytek světa  a uvidíme, zda nám tahle disciplína  půjde jako v prvních letech na koloběžkách  a nebo v roce 2004 na MS, kdy jsme vítězili.  Jesli pak na řadu okolo půlnoci přijde i skok do výšky i daleký na koloběžce na chodbě klubu, už bude jen na účastnících neformální párty.  

Kam se jít v Plzni podívat, co dalšího v našem krásném městě zažít, najde třeba na portálu města. Přijeďte zažít tu správnou Plzeň! 

A závěrem možná info pro fanoušky cyklistiky. Po mistrovském nedělním závodě se můžete kouknout také na cyklistické MČR, které se koná taktéž v Plzni. V neděli odpoledne se jede dlouhý závod mužů i s Petrem Saganem, Romanem Kreuzigerem, Zdeňkem Štybarem a dalšími...

A kam tento víkend? V sobotu 16.6. na ČKP Louny a na Okolo chalupy o kýtu paní starostky

MČR vypukne za necelé dva týdny, ale zazávodit si můžete i tento víkend.

4. kolo ČKP se jede na klasickém městském okruhu v Lounech. Více informací naleznete na https://ceskykolobeh.cz/cesky-kolobezkovy-pohar/ckp-ehc-louny-sobota-16-cervna-2018/

No a na dnes již klasickou akci "Okolo chalupy" ze Seriálu dlouhého koloběhu na tratích 101 km a 202 km se můžete vypravit do Českého ráje. Start je již v sedm ráno v Chocnějovicích. Více info zde: https://www.kolobezkyhodkovice.cz/www-kolobezkyliberecko-cz/2018-a10_287.htm

A pak. Pak už vše s měřuje k vrcholu letošní sezony. Mistrovství světa v koloběhu vypukne již za měsíc a pár dnů v Holandsku. Přihlášky běží do 4.7. 2018 na https://www.footbikeworldchampionships.nl/, takže neváhejte, Holanďané slibují velkou parádu...