5.7.2016

Koloběžková Grand Prix Bechyně aneb sranda závod jak má být!

Štefan Béres Pozvánky a propoziceRůzné
Štefan Béres se loni vydal do Bechyně a tamní slavný koloběžkový závod. A protože Bechyně se jede i letos na konci července, možná by vás tento článek mohl inspirovat ke strávení pěkného víkendu na jihu Čech...

Klasických závodů je během roku nespočet… startovní čára bývá plná vytuněných strojů a netrpělivých členů koloběžkových týmů a klubů. Atmosféra by se dala krájet, výrazy závodníků spíše vážné a soustředěné a tempo samotného závodu často až vražedné. I to jsem již zažil a je to parádní pocit, nicméně je pravda, že čas od času neuškodí se projet jen tak, ve volnějším tempu a ještě k tomu se i trochu pobavit Prostě vyrazit na nějakou sranda akci, jako je například již letos 44. ročník koloběžkového závodu Grand Prix Bechyně. A nejedná se o jen tak ledajaký závod!

GP Bechyně je opravdový závodGP Bechyně je opravdový závod

GP Bechyně - pivo, mléko a balónek

Trasa závodu vede uvnitř města Bechyně, ležícího kousek od Tábor. První část vede okolo parku přes vysoký Duhový most, ze kterého je opravdu nádherný výhled, dále pak po silnici obkružující město a odbočkou zpět do centra. Na řadě je posléze parádní sjezd do údolí, vedoucí ke kamennému mostu pod Bechyňským zámkem – další krásný výhled. A hned za mostem začíná první netradiční disciplína, která k tomuto závodu prostě patří – zastávka u stánku s pivem. Každý závodník (kromě dětí) zde musí zastavit a vypít jeden kelímek piva. Úkol ještě vcelku snadný… nicméně dál je to již horší, blíží se stoupání. To vede kolem zámku a míří přímo k náměstí T. G. Masaryka, kde čeká druhý úkol. Musí se vypít malá sklenice mléka a nafouknout balónek. To by byla sranda, za normálních podmínek, nicméně když máte za sebou pivo, krutý kopec a jste zadýchaní, je to úkol vskutku nadlidský. Každopádně zvládnout se to dá a k tomu napomáhá i skandující dav stojící podél trati, která pokračuje dál skrz náměstí a vede zpět na hlavní třídu a k parku. V tu chvíli díky podpoře diváků nemyslíte na nic, jen sprintujete za vidinou cíle… A je hotovo, přijíždíte do parku a můžete spokojeně vydechnout.

Není závod jako závod:)Není závod jako závod:)

Toto vše by už pro pěkný netradiční závod mohlo stačit. Ale vězte, že to hlavní zpestření spočívá v něčem jiném. Totiž snad na žádném závodníkovi nespatříte klasický sportovní úbor, jezdí se v převlecích. A ne ledajakých… není problém zde vidět opravdu všelijaké kreace. Od známých filmových či pohádkových postav, přes „pracovní“ úbory až po opravdu recesní kousky. Já si například připravil kostým Old Shatterhand.

Další pekelný stroj na kolech snad z letadlaDalší pekelný stroj na kolech snad z letadla

A to není vše. K tomu všemu si ještě připočítejte účast samo-domo strojů obohacených o tandemy, kde ten největší čítal dokonce 8 jezdců. Vše pěkně posvařované doma ze všeho, co bylo po ruce - třeba z motorky. A jako třešnička na dortu, trabant upravený na „koloauto“. Neboli řidič, spolujezdec (prý brzda) a odrážeči na jedné palubě. Tento stroj je prý již na tomto závodu téměř maskotem a účastní se mnoho let. A já musím konstatovat, že ač se rozjíždí pěkně pomalu, tak potkat ho ve sjezdu bych opravdu nechtěl. Už tak byl mazec minout dlouhý tandem s osmi jezdci, co si to razil jak splašená lokomotiva.

Legendární trabantLegendární trabant

Prostě to celé mělo grády. Atmosféra parádní, nálada dobrá a uvolněná a závod sám o sobě velmi atraktivní a zajímavý. Opravdu jsem si ho užil a vřele doporučuju.  Pokud se budete chtít tohoto závodu také zúčastnit, sledujte stránky města Bechyně. Vypadá to, že se letošní ročník pojede v sobotu 30.7. A hlavně, nezapomeňte si připravit žaludek a nějaký ten správný kostým… Trhněte si :)

Převleky ke GP Bechyně patříPřevleky ke GP Bechyně patří