1.3.2016

Koloběh života - Blog

Honza Vlášek Honza Vlášek - Blog
Dnes se mi splnilo jedno z mých přání. Spouštíme internetové stránky, které jsou věnované všem koloběžkářům. Stránky, které jsou otevřené všem bez rozdílu pohlaví, věku nebo stroje, na kterém každoročně ukrajují kousky svých životů....

Přestože jsem nezažil ty nejkrásnější prapočátky koloběžkování u nás, zažil jsem za posledních více než patnáct let s koloběžkou tolik, že bych o tom mohl sepsat knihu. A ještě mnohem více jsem slyšel od těch, kteří by knih mohli napsat bezpočet. Právě proto vzniká Koloběžkový portál. Chceme se s Vámi podělit o vše, co může koloběžkáře zajímat.

Koloběžkářů přibývá exponencionální řadou a spolu s nimi přibývá i koloběžek. Výrobci se předhánějí v lehčích a krásnějších prototypech zářících všemi barvami. Koloběžky jsou osazovány těmi nejdražšími komponenty a jejich cena se leckdy začíná blížit ceně slušného bicyklu. Tento trend je ostatně v dnešní hektické době nevyhnutelný.

Na rozdíl od ostatních sportů však koloběžkování zůstává stále něčím zvláštním. A zvláštní jsou i lidé, kteří koloběžce propadli. Lidé různého společenského postavení, povah nebo pohledů na svět jsou schopni spolu strávit nejen hodiny, ale leckdy i dny nebo týdny při sdílení své vášně – jízdě na stupátku mezi dvěma koly.

Před 14 lety, směrem na BerounPřed 14 lety, směrem na Beroun

Viděl jsem mnohokrát, jak chlapům září oči štěstím, když s koloběžkou vyrazí na výlet, nebo si jen tak u piva povídají o tom, které gumy valí nejlépe. Viděl jsem holky brečet po vítězném závodě i slzy zklamání po pádech a zraněních. Vysoko v horách s koloběžkou se zapadajícím sluncem v zádech jsem mnohokrát zažil absolutní euforii, ale i totální beznaděj, když padla tma, zima a do cíle cesty bylo ještě daleko. Během těch let jsem našel mezi koloběžkáři po celém světě spoustu přátel. Někteří z nich již nejsou mezi námi, protože koloběh života nelze zastavit.

Koloběžkáři jsou jedna velká a stále se rozrůstající rodina. Koloběžkový portál je tu proto, aby rodinu stmelil a udržel pospolu. Prací, kterou budeme portálu věnovat, vracíme koloběžkám to, co nám v průběhu let daly. Bez nich bych teď totiž nepsal tento blog a neznal mnohé z vás. A to by byla škoda…