4.10.2017

Jak vybrat koloběžku pro děti

Honza Vlášek Modely
PR článek
Jak na výběr koloběžky pro děti? Poradí článek od YEDOO...

Každé dítě je jiné, jedno si jízdu na koloběžce osvojí hned, jiné potřebuje trochu času, než získá potřebnou sebejistotu. Pokud je ale koloběžka dostatečně lehká, velikostně odpovídá věku dítěte a výška stupátka nadměrně nezatěžuje stojnou nohu, nic nebrání tomu, aby si děti užívaly radostí, jež jízda na koloběžce přináší.

Přiměřená velikost věku dítěte

Stejně jako není dobré kupovat boty o pár čísel větší, ani koloběžku byste neměli vybírat s tím, že do ní dítě doroste a déle mu vydrží. S koloběžkou, která je větší a těžší se dětem bude obtížně manipulovat. Frustrující zážitek je může od jízdy na koloběžce úplně odradit.

A to by byla škoda. Jízda na koloběžce rozvíjí motoriku, cit pro rovnováhu a přináší radost z pohybu na čerstvém vzduchu. Navíc běžná koloběžka přežije několik generací dětí, a pokud nemáte, kdo by ji zdědil, lehce ji prodáte v některém z dětských bazárků.  

Malá nebo velká kolečka

Skládací koloběžky s malými kolečky z PU gumy jsou sice lehké (cca 3 kg) a skladné, ale pro velikost koleček jsou předurčeny jen pro dokonale hladké terény. Neřešitelnou překážkou se pro ně může stát už i obyčejná zámková dlažba. Skládací koloběžky mají také úzká řídítka, která ji dělají nestabilní a nepohodlnou obzvláště při delší jízdě. Hodí se především na krátké přesuny po městě. 

Koloběžky s nafukovacími koly jsou oproti skládacím trochu těžší (cca kolem 7 kg), ale zato pohodlně zvládnou terény všeho druhu. Navíc pokud mají kvalitní ložiska a dobře nafouknuté pneumatiky jedou lehce, jakoby samy. 

Výška stupátka

Takzvaná nášlapná výška stupátka určuje, jak pohodlná/namáhavá jízda na koloběžce bude. Čím je stupátko výše, tím větší bude muset dítě udělat podřep, a tím dřív ho začnou bolet nohy. Proto berte výšku stupátka jako jeden z hlavních parametrů a hledejte koloběžky s nášlapnou výškou okolo 7 cm. Ta poskytne dostatečné pohodlí i dobrou průjezdnost terénem. 

Přesnou vzdálenost stupátka od země najdete pod označením světlá výška stupátka, nebo ji můžete jednoduše zjistit tak, že od nášlapné výšky odečtete tloušťku samotného stupátka. Čím výš je stupátko od země tím spíše překoná nerovnosti terénu a méně bude drhnout. Ale protože děti většinou nejezdí mimo zpevněné cesty, bohatě postačí, když světlá výška bude mezi 4 – 5 cm. 

Nastavitelná výška řídítek

Další parametr, který se vám bude při porovnávání koloběžek hodit, je minimální a maximální výška řídítek. Ta určí, jak dlouho koloběžka dítěti vydrží. Většina dětských koloběžek má závitové hlavové složení, které umožňuje přizpůsobit výšku řídítek jednoduše pomocí imbusového klíče. Optimální rozsah nastavení by se měl pohybovat mezi 7 – 10 cm. 

Brzdy a brzdové páčky

Koloběžka by měla mít alespoň jednu kvalitní brzdu s brzdovou páčkou, která velikostně odpovídá ruce dítěte a u které se dá nastavit její vzdálenost od řídítek tak, aby na ni pohodlně dosáhly i dětské prstíky. 

Rozvor kol a celková délka koloběžky

Celková délka koloběžky a rozvor kol (vzdálenost mezi osou předního a zadního kola) určují, nakolik bude koloběžka obratná. Jak snadno se s ní bude zatáčet, otáčet a manipulovat. Tento údaj je také dobré sledovat kvůli skladnosti koloběžky. 

Délka stupátka

S celkovou délkou koloběžky souvisí i velikost stupátka. To nemusí být extra dlouhé ani široké, stačí, když poskytne dostatečný prostor pro jedno chodidlo. Široké stupátko, by bránilo odrážení a dlouhé by zase zbytečně snižovalo obratnost koloběžky. Ideální délka je do 35 cm a šířka o malinko větší než bota, . Stupátko by také mělo mít protiskluzové prvky, které zvýší bezpečnost při jízdě v mokru. 

Kvalitní ložiska

Lehkost s jakou koloběžka pojede, určují ložiska. Od levných strojů nemůžete čekat žádné zázraky, proto se u ložisek vyplatí připlatit si za kvalitu. Ložiska spolu s dobře nafouknutými pneumatikami totiž dělají z jízdy ten pravý požitek. Už při prvním odrazu by vás měla zaplavit radost tak velká, že se neudržíte a výsknete si: Yedoo [jedů].

Bezpečnost především 

Každý správný stroj pro děti by měl splňovat příslušné normy, v tomto případě ČSN EN 14619. Neměly by chybět ani bezpečnostní reflexní prvky, ergonomická madla s rozšířenými konci a zapuštěné šrouby, které ochrání dítě před poraněním. 

Testovací jízdy se vyplatí

Všem vážným zájemcům doporučujeme, aby si dali tu námahu a koloběžku nejdříve s dítětem vyzkoušeli.

Pokud potřebujete poradit, kde najdete nejbližšího prodejce, podívejte se na http://www.yedoo.eu/cs/kontakty.aspx nebo nám napište na info@yedoo.cz.

Vybírat můžete z těchto produktů http://www.yedoo.eu/cs/prehled-produktu.aspx

Číslo sedm

Při výběru koloběžky mějte na paměti číslo 7. Váha koloběžky by se měla pohybovat kolem 7 kg a nášlapná výška také okolo 7 cm.

Tipy pro jízdu

Správné načasování

Kdy je ten správný čas na koloběžku? Zpravidla ne dříve než ve 4 letech nebo až když dítě vyroste a zesílí natolik, aby mohlo koloběžku bezpečně ovládnout. Dětem do čtyř let bude spíše vyhovovat odrážedlo. Pro nejmenší děti doporučujeme Yedoo Mau New, pro předškoláky Yedoo Tidit NEw, pro větší děti Yedoo Wzoom New.

YEDOO Mau New - ideální model pro vstup do světa koloběžekYEDOO Mau New - ideální model pro vstup do světa koloběžek YEDOO Tidit New - koloběžka pro předškoláky (5+)YEDOO Tidit New - koloběžka pro předškoláky (5+) YEDOO Wzoom New - koloběžka pro děti, kteří již chtějí být jako dospělíYEDOO Wzoom New - koloběžka pro děti, kteří již chtějí být jako dospělí

Dopřejte dětem čas na učení

Na první pohled se jízda na koloběžce může zdát jednoduchá a intuitivní. Ano, některým dětem nedělá problém zkoordinovat potřebné pohyby a udržet rovnováhu. Jiné ale potřebují trochu času, než přijdou na to, jak koloběžku ovládnout. Proto na ně nespěchejte a po prvním neúspěchu to nevzdávejte. Naopak povzbuzujte je a dovolte jim být nemotorní.

Natrénujte střídání nohou

Také s nimi natrénujte střídání odrazových nohou, které může být nezvyklé i pro ty zdatnější. Stačí chvilka a děti budou nohy měnit s přirozenou samozřejmostí. Vyhnou se tak přetěžování jedné strany těla a také rozvinou motoriku, která je důležitá i pro rozvoj myšlení.

Naučte je vykroužit oblouk 

Dětem před jízdou vysvětlete, že ostré zatáčky koloběžce nesvědčí a že je lepší pěkně vykroužit oblouk, než řídítka stáčet do ostrého úhlu, při kterém má koloběžka tendenci ztrácet stabilitu.