7.4.2016

Jak se vyznat v seriálech koloběžkových závodů

Honza Vlášek Jak na závody?
Již tuto sobotu začíná zostra koloběžková závodní sezona. Přinášíme návod, jak se vyznat v letošním kalendáři koloběžkových závodů...

Koloběžkářů přibývá a mnoho z nich časem zatouží poměřit síly s ostatními. Závodů a akcí všeho druhu je opravdu hodně a leckdy je těžké se v nich vyznat. K orientaci by vám měl pomoci tento článek.

Koloběžková Rollo liga

Rollo liga je nejstarší světovou koloběžkovou soutěží. Prvního mistra ligy poznala již v roce 1968 a s krátkou odmlkou v osmdesátých letech se jezdí dodnes. Jejím pořadatelem je Český svaz koloběhu.

Rollo liga je soutěží ligového formátu. V roce 2016 se pojede postupně 5 víkendových kol na různých místech ČR. Každé kolo sestává ze dvou závodů. V sobotu odpoledne se většinou jede dlouhý závod (od 25km výše), v neděli potom kratší kritérium, časovka nebo sprinty.

Rollo liga je pramatkou všech koloběžkových soutěží - osmdesátá léta Masarykův okruhRollo liga je pramatkou všech koloběžkových soutěží - osmdesátá léta Masarykův okruh

Pořadí v každém závodě se boduje (vítěz získává nově 40 bodů, každý další o bod méně) a na konci sezony se po součtu bodů určí konečné pořadí. Závodí se ve spoustě kategorií od žáků (žákyň až po ultraveterány (ultraveteránky).

Rollo liga je otevřená každému. Stačí si jen vyhlédnout svůj závod, přijet a zazávodit si. Pokud však chcete být počítáni do celkového hodnocení Rollo ligy, je nutné se registrovat v ČSK přes elektronický registrační portál a zaplatit bankovním převodem závodní licenci a členské příspěvky ČSK (dohromady 250,- Kč).

Čelo závodu Rollo ligyČelo závodu Rollo ligy

A nejlepší na závěr. Rollo liga je ojedinělá právě svým víkendovým formátem. Večer po sobotním závodě zpravidla následuje posezení u jídla a pití všeho druhu a dokolečka se probírají veškeré radosti a strasti koloběžkářského života. Právě proto se jezdí od zmiňovaného roku 1968 dodnes.

Více informací naleznete v našem kalendáři nebo na www.ceskykolobeh.cz.

Český koloběžkový pohár

Jde o novou soutěž pořádanou Českým svazem koloběhu letos poprvé. Jedná se o seriál jednodenních koloběžkových silničních závodů připojených k zajímavým běžeckým nebo jiným akcím po celé ČR.

Zúčastnit se jej může každý a každý účastník je rovněž zahrnut do konečného žebříčku poháru. Regiistrace na ČSK není nutná.

V roce 2016 se pojede pět kol silničního poháru, ze kterých vzejde vítěz v kategorii muži a ženy. Poslední kolo Českého koloběžkového poháru se jede v září v Ostravě jako tzv. SUPERFINÁLE. Jde o spojený závod Rollo ligy a ČKP. Zde budou také vyhlášeny konečné výsledky.

Více informací naleznete v našem kalendáři nebo na http://www.ceskykolobeh.cz

Startovní pole v Moravské Třebové 2014Startovní pole v Moravské Třebové 2014

Český krosový koloběžkový pohár

Obdobně jako u ČSK i ČKKP je novou soutěží zavedenou Českým svazem koloběhu od letošní sezony. Platí pro ni, co bylo uvedeno výše u silničního poháru s tím rozdílem, že jde o akce, které se jezdí v terénu.

Závody ČKKP jsou nejčastěji připojeny k MTB maratonům všeho druhu a vzdálenosti se zde drží okolo 50km.

Zúčastnit se jej může každý a každý účastník je rovněž zahrnut do konečného žebříčku poháru. Registrace na ČSK není nutná.

Více informací naleznete v našem kalendáři nebo na http://www.ceskykolobeh.cz

Bez pedálů

Seriál Bez pedálů vznikl před několika lety a není organizován ze strany ČSK, ale partou okolo Vaška Juna, Zdeňka Beneše a Zdeňka Černého. Jde o leckdy netradiční závody typu „noční závod“ nebo „pětihodinovka.“ Všechny závody se konají na západě Čech, případně na Šumavě.

Více informací naleznete v našem kalendáři nebo na http://www.bezpedalu.cz

Do působnosti Bez pedálů spadá taky jediný koloběžkový etapový závod, který se zatím na světě jezdí, a totiž Etapák. Termín Etapáku sice koliduje s Girem d´Italia, ale i přesto bývá vyprodán již do dvou dnů po spuštění registrací, neboť kapacita startovního pole je redukována na 30 osob. Jde opravdu o jedinečný zážitek určený těm nejotrlejším koloběžkářům:)

Více informací naleznete na http://www.etapak.cz

Louny jsou velmi oblíbeným podnikem mezi koloběžkáři - pravidelně vždy na konci červnaLouny jsou velmi oblíbeným podnikem mezi koloběžkáři - pravidelně vždy na konci června

Seriál dlouhého koloběhu

Další novinkou letošní sezony je Seriál dlouhého koloběhu pořádaný Pavlem Štorkem z 3C PROKOLA. Jde o šest závodů, z nichž žádný není kratší než 100km. Vrcholem seriálu je pak dnes již tradiční přejezd republiky, který se letos koná o posledním červencovém víkendu.

Pro zařazení do seriálu není nutná žádná registrace ani platba. Některé závody nemají dokonce žádné startovné.

Více informací naleznete na http://www.3cprokola.cz/  a v našem kalendáři.

Pardubický vinařský půlmaraton - vypukne již příští víkendPardubický vinařský půlmaraton - vypukne již příští víkend

Další koloběžkové závody

Mimo zmíněných seriálů naleznete v ČR i další závody všeho druhu. Zajímavá je třeba tradiční letní Bechyně, kde na trase cca 6km dlouhého okruhu musíte vypít pivo, mléko a nafouknout balonek. Nesmíme zapomenout ani na legendární Tour de Šumava, kde na vás dýchne ta pravá atmosféra starých časů (letos se pojede jako poslední jízda Jirky Dupala). A samozřejmě Masaryk Run, který se loni velmi povedl. Vyzkoušet si jej můžete již za dva dny na Masarykově okruhu v Brně.

Toliko snad k přehledu závodních akcí a jejich druhů. A v dohledné době se můžete těšit na článek, co všechno závody obnáší a proč není nutné se jich bát…