1.12.2015

Jak na koloběžku - předmluva

Jan Fido Horák Pokročilí
Dlouhé povídání z pera Honzy Horáka a jeho tzv. "Koloběžkové dizertačky" jsme rozdělili na ucelené části, které budeme postupně přinášet na stránkách našeho portálu... dnes tedy souhrnná předmluva

Co mě vede k sepsání následujícího?

V prvé řadě to je skutečnost, že o koloběžkách a pohybu na nich je zatím materiálu pozřídku. Dále taková malá touha po zviditelnění se a zúročení letitých kolečkářských zkušeností – snad koloběžkáři nepohrdnou cyklistou – trošku jsem závodil, trochu dělal trenéra a také třeba pomáhal s návrhy vzorků plášťů. A hlavně také snaha o rozpoutání plodné diskuse – výzva pro ostatní, aby se podělili o své zkušenosti. Ale nejen ty technické, hlavně ty ohledně způsobu jízdy, způsobu vykonávání pohybu a efektivního přenosu síly v rozličných jízdních situacích, jak na jízdu po rovině ustálenou rychlostí, jak co nejúčinněji zrychlovat a brzdit, jak na jízdu v háku, do mírného nebo naopak prudkého kopce, kdy, zda a jak přejít k běhu atd. Posledním důvodem je nezištná pomoc nám uživatelům cestou ponaučení výrobců, aby nám necpali to, co nepotřebujeme (nechceme), ale rozšířili nabídku o různé velikosti a podobně.

K tomu je ale musíme společně tak trochu donutit. Možná to bude znamenat malé zvýšení uniformity například jako u kol, kde se s léty také ustálilo používání délek, výšek a úhlů kolem tzv. zlatého středu a i materiálově jsou si kola podobná jako vejce vejci. Ale uniformita ve skvělé funkci nikdy není na závadu na rozdíl od módních výstřelků, které nemají žádné technické opodstatnění, jsou pouze „krásné“. Pro mne osobně ale krása vychází z jednoduchosti, strohosti a stoprocentní funkčnosti.

Hned na začátku děkuji všem, jejichž materiály jsem si vypůjčil. Pokud znám autora, tak na něj a dílo odkazuji, jak je běžné a slušné. Ostatním děkuji s tím, že si nijak jejich práci nepřivlastňuji, pouze jsem se snažil o shromáždění dat k jednomu tématu na jedno místo. Totéž platí o fotografiích, které jsem použil z různých webových zdrojů.

Vše, co dále uvedu, se budu snažit prakticky aplikovat a seřadit podle důležitosti (vlivu), včetně případných zkoušek.

Nebudu se věnovat koloběžkám na blbnutí – dirt ve skate parcích, mini- a mikro alternativám, sjezdovým typům, ani koloběžkám pro děti nebo výhradně pro jízdu ve městě. Zaměřím se pouze na typy koloběžek, od nichž se dá očekávat, že se na nich moc nenadřeme a s rozumně vynaloženým úsilím se pěkně svezeme, a pak také závodním modelům.