3.1.2016

Jak na koloběžkové závody

Honza Vlášek Jak na závody?
Jak začít závodit na koloběžce? Není to věda, neboť jde o sport pro všechny bez rozdílu výkonnosti, věku a pohlaví. Návod pro sezonu 2016 naleznete zde …

Jezdím na koloběžce jen tak pro radost, ale rád bych se zúčastnil nějakých závodů - co mám pro to udělat?

Není nic lehčího než projít bedlivě kalendář koloběžkových závodů buď zde, nebo na http://ceskykolobeh.cz/cs/kalendar a vybrat si akci, která je vám nejvíce sympatická. Pak stačí jen vzít koloběžku, dostavit se na místo startu určené v propozicích závodu a vyrazit na trať.

Mám začít hned na závodech Rollo ligy, nebo mám zkusit spíš jiný závod?

Není se čeho bát. Mnoho lidí si myslí, že na Rollo ligu z nějakého důvodu nemají (třeba fyzicky), že ligu jezdí profesionální sportovci apod. Není to pravda. Ve světě neexistuje žádný profesionální koloběžkář. Je to ryze amatérský sport, a právě proto nás všechny tak baví.

Každý si v balíku vždy najde svého soupeře.

Špička (cca 10 nejlepších) umí jet závod průměrem třeba 30km/h, avšak pravidelní účastníci ligy, kteří jsou zvyklí jezdit na chvostu pole, jedou třeba průměrem 18km/h. Na trati se vytvoří často několik skupin podle výkonnosti, takže se nemusíte bát, že byste jeli celou trať sami. V současné době jezdí ligu již pravidelně okolo 100-120 závodníků a závodnic.

Pokud se chci zúčastnit Rollo ligy, musím něco zaplatit, potřebuji licenci nebo něco podobného?

Každého závodu se můžete zúčastnit jako příchozí a zaplatíte pouze vypsané startovné (cca 100 – 300,- Kč). Pokud byste chtěli být počítaní do celkového pořadí Rollo ligy, je nutné se registrovat předem na www.ceskykolobeh.cz/portal a zaplatit tzv. závodní licenci, která stojí 200,- Kč na sezonu.

Jak vypadá takový závodní víkend?

Rollo liga se jezdí jako víkendový závod, tedy dva závody za víkend. Závodníci zpravidla přijedou v sobotu odpoledne na start dle propozic, odjede se závod, následuje odjezd na ubytování, večeře a nějaké to pivo a povídání o koloběžkovém světě - pokud žijete koloběžkovým sportem, je toto právě ten okamžik, kdy si přijdete na své, někteří z nás jsou opravdovou studnicí moudrosti:) V neděli dopoledne se jede druhý závod a po vyhlášení výsledků míří všichni domů.

Víkend zahrnuje vždy jeden dlouhý závod s hromadným startem (cca 25 - 40km) a jeden krátký závod na cca 10 - 15km (kritérium s hromadným startem, časovka, sprinty). Některé závody jsou vypsány jako Mistrovství republiky, jeden závod se jede zpravidla jako součást Evropského poháru - to je pak pole nabité i zahraničními koloběžkáři.

Je mi skoro 60 let, mám se honit s mladšími?

S mladšími se honit můžete, ale není to nutné. V každém závodě je vypsáno několik kategorií - mládežnické do 18let (3 kategorie), muži a ženy 18 - 40let, masters (40 - 50let) a veteráni (50 a více). Nejhojněji je obsazena kategori Masters, i veteránů jezdí přes deset. Pokud máte koloběžku na 12" kolech, i pro ni je vypsána samostatná kategorie.

Ale já nemám žádný klub...

Nemusíte být členem klubu, abyste mohli závodit. Jeďte klidně sám/sama za sebe nebo si pojmenujte vlastní klub u prezentace. Je také dost pravděpodobné, že, budete - li chtít, se vás nějaký klub ujme. Platí jediné pravidlo: za klub, za který pojedete první závod, musíte jezdit do konce sezony - přestupy nejsou v sezoně povoleny.

Nejsem úplně společenský člověk, bojím se, že nezapadnu

Pokud nezapadnete mezi koloběžkáři, pak už nikde. Vezměte si, jakou koloběžku chcete. Oblékněte se, jak chcete. Jeďte, jak rychle chcete. Určitě se vás někdo z nás ujme a stoprocentně se vám nikdo nebude smát. Koloběžkový sport je pro všechny, a proto si ho vážíme. Pořád je nás málo a každý je vítán s otevřenou náručí.