1.6.2018

Jak na blikačky na koloběžky KOSTKA?

Honza Vlášek Vychytávky a speciality
Zlepšovák pro blikačky na Kostky vymyslel Vladan Veselý...

Každý uživatel koloběžky firmy Kostka jistě zná problém s umístěním blikačky na její rám. Tímto problémem jsem se zabýval i já a moji kamarádi.

Moc se nám líbily nápady s kulatými blikačkami, které jsou umístěné v hliníkovém pouzdře. (o těchto blikačkách bylo na našem serveru psáno již dříve – odkaz) Kulaté blikačky lze poměrně výhodně zakoupit v několika barevných provedeních a to buď s bateriovým napájením (2x CR2032) nebo s akumulátorem, který je možno dobíjet přes USB.

Zmiňované kulaté blikačky se staly podkladem pro další vývoj. K dispozici jsme měli 3D tiskárnu a schopného kamaráda, který nám nakreslil model naší blikačky.

Navržený model jsme vytiskli na 3D tiskárně a zjistili jsme, že to nebude tak jednoduché! Prvním problémem byl průměr trubky koloběžky. 3D tiskárny netisknou extra přesně, výsledný průměr plastového dílu vždycky trochu jiný než na výkresu. Abychom mohli plastový díl do trubky koloběžky bez problému narazit a současně abychom blikačku za jízdy neztratili nebo neukopli, bylo potřeba zkoušet a zkoušet…

Připraveno pro 3D tiskPřipraveno pro 3D tisk

Nakonec z toho vzešel jakýsi prototyp. Přišlo ale další zlepšení. Zjistili jsme, že blikačka svíti kamsi dovrchu (osa blikačky je totožná s osou trubky koloběžky). To se nám nelíbilo. Později jsme proto blikačku opět upravili.

Navrhli jsme několik prototypů, každý byl jinak zahnutý. Blikačky jsme postupně zkoušeli a našli jsme variantu, která nám nejvíc vyhovovala. Přece jen jsme chtěli vytvořit opravdový bezpečnostní prvek, který je vidět z dálky.

Později se vývoj plastového dílu rozdělil na další dvě větve – blikačka s bateriemi a blikačka s akumulátorem a USB dobíjením. Bateriová blikačka totiž vypadá trochu jinak než ta s USB.

USB dobíjeníUSB dobíjení

Do plastového dílu pro bateriovou blikačku se nejprve vloží šroub a poté se plastový díl narazí do trubky koloběžky. Nakonec se na plastový díl se šroubem našroubuje blikačka. Blikačky jsou k dostání ve čtyřech barevných provedeních (černá, červená, modrá, stříbrná).

Blikačka s USB dobíjením má trošku jinou konstrukci. Její montáž je ale jednodušší. Plastový díl s polovinou blikačky (všechny typy blikaček se dají rozšroubovat kvůli výměně baterie nebo kvůli dobíjení) je přímo spojen, není zde tedy nutné používat jakýkoliv šroub. Způsob uchycení bychom si rádi nechali jako malé tajemství.

BlikačkyBlikačky

Oba typy blikaček byly vyzkoušeny a lehce vylepšeny. V současné době je těžké spočítat, kolik kilometrů jsme s nimi najeli…

Protože začal být o naše blikačky velký zájem, vytvořili jsme fejsbukovou stránku (https://www.facebook.com/svetlonakolobku/) V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat.  Popřípadě nás aspoň sledujte, do budoucna chystáme nový model blikačky, která už nebude kulatá!