2.11.2016

Já a koloběžka TDV Duchcov

Zdeněk Černý Různé
Zdeněk Černý a rekonstrukce jeho druhého veterána z TDV (továrny Dětských Vozidel). Krásná práce...

Jednou tak brouzdám po internetu na stránkách S-bazaru a ejhle, co se na tabletu nezobrazuje. Ano, je to ona! Ta kráska z mého mládí, kterou jsme záviděli bohatým kamarádům nebo mateřským školkám. Jasně, hovořím o oranžové koloběžce s bílými blatníky a černým sedátkem.  Je to ona tu musím mít!

A opravdu, po rychlé domluvě s majitelem se druhý den tato kráska ubírala směr Tachov. A započal jsem renovaci koloběžky, která má, nebojím se říci, přes 40 křížku (40 let ). Započal jsem obvyklou rutinou, a to základní foto a postupné rozebírání a následné fotografování. Po třech hodinách byla koloběžka rozebrána do šroubku a do posledního dílku.

Rám koloběžky jsem zanesl do práškové lakovny a dal jsem se do postupného čištění všech komponentů. Blatníky vyčistil, obrousil a v improvizované lakovně mé dílny nastříkal na bílo a stupátko dostalo nový černý háv. Zadní brzda, gumový špalek totálně ubroušený a vydřený na kost. Ale kde sehnat adekvátní pryž? Pomohla náhoda, kamarádovi se u nás rozsypala taška a vypadl z ní hokejový puk. Obratem jsem tento kus pryže zabavil ( za dvě piva ) a vyřezal z puku novou nádhernou brzdu. Středy kol byly docela prorezlé, ale ne natolik, aby se nedali zrenovovat. Byla to nekonečná práce, ale podařilo se. Do čištění se dostali i samotné špice výpletu a svůj díl čištění dostala i zatuhlá a znečištěná ložiska.

Kupodivu bylo obutí koloběžky, jak pláště tak i duše,na ta léta v dobrém stavu. Pláště jsem ošetřil nezředěným jarem na nádobí a jsou jako nové. 

Pak přišel den, kdy bylo vše vyčištěno a nalakováno. Takže jdeme opět sestavovat a vracet zašlý lest této krásky. Opět mi pomáhají nafocené fotografie při demontáži a cca za 2,5 hodin je koloběžka TDV opět v plném lesku. Jen nalepit renovovanou samolepku továrního loga a akce ukončena. Finanční náklady na koupi a renovaci koloběžky jsou 1.140,- Kč a časová investice cca 26,5 hodin, prostě veterán č.2.

Link na fotky z rekonstrukce ( veřejný ):   https://goo.gl/photos/FzMcdqdXFPRwUy5Q9