16.5.2016

Hodkovické koloběžení a kam další víkend?

Honza Vlášek Pozvánky a propoziceReporty a výsledky
O uplynulém víkendu proběhl další ročník nejtěžší jednorázovky u nás, Hodkovického koloběžení. A již další víkend se můžete těšit na druhé kolo ČKKP nebo start Eurocupu v Holandsku.

Hodkovické koloběžení 2016

První závod prvního ročníku Seriálu dlouhého koloběhu mají jeho účastníci již v nohách. A věřím, že neméně i v hlavách. Jednalo se o 12-ti hodinovku přes Ještěd, která je tradičně vyvrcholením Hodkovického koloběžení, kde se 14.5.2016 v součtu i s ostatními závody pro různé kategorie zúčastnilo celkem 102 závodníků. Pro vystižení atmosféry a pocitů těch, kteří kroužili přes Ještěd, dovolím si přecitovat článek Milana Jelínka, který ze svých výkonů v porovnání s minulými ročníky, rozhodně neslevuje:

„Aktuálně jednoznačně nejtěžší závod u nás lze bez nadsázky nazvat České peklo severu.Trasu lze absolvovat na koloběžce, kole, nebo jí případně běžet. Okruh z Hodkovic přes Ještěd má 40,6km/891m, vyhrává závodník, který absolvuje nejvíce kol. Ke konci závodu lze počty km doplnit na 7km okruhu. Závod pozvolna začíná přitahovat stále více závodníků i z řad žen, ale vzhledem k náročnosti se nedá očekávat masivní účast.

Start sjezdu z JeštěduStart sjezdu z Ještědu

Předpověď jasného počasí (kterou nepředpovídali pouze odborníci z Komořan), se vyplnila.Občasný silný nárazový vítr nutil závodníky při sjezdech (Rozstání) více brzdit, takže maximálka se letos pohybovala jen do 75km/hod. Závodníci se dle očekávání po startu rozprchli a Přemek Ježek od začátku nenechal nikoho na pochybách, jak bude závod probíhat. Ačkoliv na tomto závodě je to tak trochu jako v biatlonu, někdy se do poslední chvíle neví, jak to dopadne. První kolo pod dvě hodiny a člověk si říká, jak mu to dnes pěkně jede. S přibývajícím počtem kol se prodlužuje čas, únava i případná nechuť jet další kolo na Ještěd. Navíc člověk musí být neustále ve střehu, neboť provoz na Ještěd je značný a zejména při sjezdu jsou v cestě auta, motorkáři, pěšáci s čoklama, koloběžkáři (sjezd), cyklisté.

Jelikož na trase závodníci tráví celý den, tak si nemohou nepovšimnout krásné krajiny plné rozkvetlých stromů, keřů, luk, polí, hospodářských zvířat, přejetých žab i koček. Protože je závod značně náročný fyzicky i psychicky, je dobré si optimálně rozvrhnou síly. Chce to jet si svoje tempo a nenechat se vyprovokovat k rychlejší jízdě okolojdoucím „buřtem“(cyklistou), to se ale lehko řekne….V pátém kole jsem jel s dvojicí cyklistů, která obdivovala, jak mi to pěkně jede na Ještěd - tak jsem jim jenom říkal, že kdybych to nejel už po páté, že jim ujedu. Koukali jak puci.

Jinak koloběžkáři na tomto závodě už nemají co zlepšovat, protože Ještěd se za 12hodin prostě 6x vyjet nedá. Ono i pětkrát není zadarmo. Letos se ke dvojici Ježek(33)+Jelen(61), která to dává každý rok, s pěti výjezdy připojil jen kolega Červenka. V ženách už je také silná konkurence.“

Milan Jelínek

Není co dodat.Snad jen pozvánku na druhý závod Seriálu dlouhého koloběhu, který proběhne 4.6.2016 v malebných kulisách Českého ráje. Jeho název je Okolo chalupy o máminy buchty a věřím, že bude do čeho se zakousnout, protože Přemek Ježek nám připravil krásných 200  km jako sladké sousto.

Pavel Štork

A co se chystá další víkend?

O víkendu 21.- 22.5.2016 budete míti možnost zazávodit si dosyta.

EC Holandsko

Již v pátek začíná v Holandsku slavnostní hostinou další ročník Evropského poháru. O víkendu se pak v destinacích Oldenzaal, Losser pojedou sprinty, štafety a maraton.

Více info zde: http://www.stepteamtwente.nl/home/evenementen/eurocup-twente-2016-english/

2. kolo ČKKP, Bezděz

V neděli 22.5.2016 se koná druhé kolo Českého krosového koloběžkového poháru. Jede se Author 50 v okolí Bezdězu na tratích, které zvládne i treková koloběžka, ne pouze bikový speciál. Vedoucí muž seriálu Láďa Bartůněk bude zřejmě v Holandsku na EC a celkové pořadí ČKKP se tedy může řádně promíchat.

Více info zde: http://www.50bezdez.cz/

ABB Cup

Koloběžkářům je otevřený rovněž krosový ABB Cup vedoucí Jizerskými horami. Trať je pro koloběžkáře poněkud brutální, o čemž by mohl hovořit loni vylomený malíček Milana Jelínka.

Více info zde: http://www117.abb.com/index.asp?thema=8958

No a kdo přežije uvedené může se těšit na první kolo Rollo ligy. Již za necelé dva týdny v Brandýse nad Labem!