25.1.2023

Etapák Cíl neznámý 2023 - jaký bude?

Honza Vlášek Etapák - Cíl neznámý
Etapák – Cíl neznámý 2023 otevře své brány přesně za týden, ve středu 1.2.2023 ve 20:00. Jaký bude?

Jako obvykle platí, že je třeba doufat v co nejhorší počasí, průtrže mračen a tisíce žab z nebe padající, hluboké brody, zimu, bláto a co nejvíce bloudění.

Tyto touhy pořadatelů však zatím nebyly nikdy naplněny, neboť dosavadní dva ročníky tohoto koloběžkového etapového adventure klání se uskutečnili vesměs za počasí slunečného, ba až spalujícího. Vody v brodech nebylo téměř ani po krk, bláta nikdy nebylo tolik, aby zalepilo veškeré brzdné plochy koloběžek, mráz málo kdy skočil pod nulu a žába z nebe nespadla ba ani jediná.

Jaký tedy bude?

Definitivní trasy Etapáku budou vytyčeny až na konci dubna, nicméně předtrasované mapy hovoří o velkém počtu brodů a ještě větším počtu metrů převýšení. Závodníci se zřejmě poprvé dostanou přes 2000 výškových metrů nastoupených v cirka osmdesáti kilometrech královské etapy. Pojede se opět krajinou ztracené země s minimem civilizace, která se obdobně jako v minulém ročníku bude měnit před očima. Žádná z etap nebude stejná a žádná nebude lehká. To proto, aby si všichni borci na konci vážili tepla vatry do noci planoucí tam kdesi v hlubokých lesích, kde se letos Cíl neznámý nalézá.

A kde se nalézá? To se jako tradičně poutníci dozví až v neděli před závodem, kdy jim budou zaslány definitivní trasy závody ve formátu gpx.

Jako obvykle je kapacita závodu stanovena na 50 osob s teoretickou možností lehkého přifouknutí. A jako tradičně mají místo na startovní listině jisté ti, kteří se zúčastnili alespoň jednoho z předchozích ročníků. A těch se vrací opravdu hodně. Zbývající místa si rozeberou nováčci systémem, kdo dřív přijde, ten dřív jede.

Po loňské žluté barvě připomínající Mirka Dušína a letošní modré barvě připomínající Jarku Metelku se v roce 2023 pojede v bílé na památku Jindry Hojera.

A samozřejmě se žlutou v srdci. Neboť, jak píše Jaroslav Foglar v posledních větách knihy Stínadla se bouří: „Ten žlutý květ míru se bude rozmáhat víc a víc a jednou přijde doba, kdy jej v klopě kabátu a ve svém srdci budou nosit nejen potomci dnešních Vontů ve Stínadlech, ale všichni lidé na celém světě, protože mír, dobro a ušlechtilost zaujmou dříve či později mysl všech.

A pak bude teprve dobře!“ 

www.etapak.cz