27.11.2020

Etapák - Cíl neznámý 2021; Otázky a odpovědi

Honza Vlášek Etapák - Cíl neznámý
Do startu vracejícího se Etapáku je času dost, nicméně otázek se objevuje tolik, že si zaslouží pár odpovědí...

Návrat Etapáku v krosové podobě se uskuteční sice až za nějakých šest měsíců, nicméně se u mě sešla docela dlouhá řada dotazů, co bude, jak bude a tak dále. Práce na organizaci závodu se rozbíhají, takže samozřejmě ještě nemáme vše vyřešené. Nicméně pro klid duše všech potenciálních zájemců o Etapák – Cíl neznámý 2021 jsem dal dohromady pár odpovědí.

Kdy se bude Etapák konat? A co na to COVID?

Zde lze odpovědět zcela přesně, Etapák proběhne ve dnech

6.-9.5.2021, tedy od čtvrtka neděle.

Start čtvrtečního prologu je naplánován na čtvrteční podvečer, tak říkajíc po práci. Stačit by tak měl teoreticky jen jeden den volna v práci, tedy pátek.

Do cíle se dostaneme v neděli snad v brzkých odpoledních hodinách.

Pokud COVID neumožní konání takovéto sportovní akce v květnu, přesuneme ji na jiný termín do léta nebo brzkého podzimu.

Kde se bude Etapák konat?

Zde nelze odpovědět zcela přesně. Respektive vůbec. Jde totiž o Cíl neznámý. Při přihlášení se dozvíte pouze startovní místo čtvrtečního prologu, které bude shodné s místem nedělního cíle. Ostatní zůstane skryto do poslední chvíle.

GPX souřadnice s trasami jednotlivých etap dostanou závodníci k dispozici teprve v týdnu před startem Etapáku. Z nich se definitivně dozvíte, kudy a kam vás cesty necesty zavedou.

Starty etap budou plánovány na časnější ranní hodiny - nízké slunce bude tedy naším průvodcemStarty etap budou plánovány na časnější ranní hodiny - nízké slunce bude tedy naším průvodcem

Jak bude Etapák těžký?

Zvolili jsme tak říkajíc střední cestu. Možná vyšší střední cestu. Nebude tedy smrtelně těžký, ale nebude ani úplně lehký. Nechceme nikoho popravit a chceme si v klídku popovídat v podvečerních hodinách u táborových ohňů.

Současně ale nechceme, abychom se mohli při jízdě škrábat prstem v nose.

Je potřeba počítat s etapami pohybujícími se někde mezi 50 – 70 km, které povedou převážně terénem všeho druhu. Asfaltových úseků bude pramálo.

Reálně to tedy znamená nějakých v minimu pět hodin a v maximu při nepřízni počasí, blátu a při padajících žabách třeba i 10 hodin jízdy na jednu etapu.

Jakou koloběžku budu potřebovat?

Určitě ne silniční. Ale jinak lze teoreticky ujet Etapák na jakékoliv verzi krosky.

Při hledání tras se nám osvědčil Kickbike Cross FIX v jakékoliv modulaci, projet šlo vše i na Gravelovém stroji Kickbike 28x28. Každý bude mít nějakou tu výhodu i nevýhodu a na terén všeho druhu, který nás čeká, nelze zvolit úplně nejoptimálnější stroj. Každý se bude chovat někde lépe a někde hůř.

Trasujeme i na sériovém stroji Kickbike Cross FIX 27,5Trasujeme i na sériovém stroji Kickbike Cross FIX 27,5" - Etapák se na něm ujet rozhodně dá

Jak to bude se značením trasy?

Trasa nebude nijak značená. Vše, co budete mít k dispozici, bude GPX soubor, který nahrajete do vaší navigace a podle kterého pojedete.

Potřebuji tedy pro absolvování závodu GPS navigaci?

Je to samozřejmě ideální stav. Resp. ideální stav je navigační přístroj plus chytrý telefon s aplikací mapy.cz, když dojde na nejhorší.

Etapák půjde absolvovat i bez GPS, nicméně bezpodmínečně nutné je mít s sebou přístroj, který zaznamená projetou trasu, abychom mohli zkontrolovat, že jste etapu absolvovali správně. Teoreticky si tedy můžete gpx soubor nahrát třeba do mapy.cz a jet podle telefonu, nebo si mapu vytisknout do papírové podoby.

Co se stane, když zabloudím?

Budete se muset zase najít. Etapák se sice záměrně co nejvíce vyhýbá městům, vesnicím a civilizaci, nicméně jsme v České republice, kde nekonečnou divočinu nenajdete. Takže nakonec se z lesa vždy vymotáte někam, kde se nakonec na mapě najdete, kde hodná babička doplní vodu a dědeček vám dá loknout nějaké pálenky na povzbuzení.

Jedna ze skluznějších cest EtapákuJedna ze skluznějších cest Etapáku

Jak to bude se zázemím, organizací, supportem, ubytováním?

Po delších úvahách jsme se rozhodli, že Etapák nebude klasický survival. To hlavně z toho důvodu, že k Etapáku nerozlučně náleží společenská část akce po dojezdu každé etapy.

Na trase každé etapy si tedy vystačíte pouze s povinně určenou výbavou, pitím, jídlem a čímkoli co budete považovat za vhodné vzít s sebou. Vše ostatní, tedy bagáž omezenou na velikost velké sportovní tašky nebo batohu vám převezeme z místa startu do místa cíle, kde na vás bude čekat.

Ovšem žádný support v etapě nebude povolen. Nebudou žádné občerstvovačky. V tomto směru si tedy závodníci musí poradit sami.

Ubytování bude pod střechou v postelích. Budou záchody i sprchy. Bude teplo. Bude šumějící potok, velké ohniště a minimum internetového signálu.

Zajištěny budou i snídaně a večeře, grilovačky, buřty, pivo a další pochutiny. Za odměnu se přeživší musí přeci dobře najíst, nebo ne?

To vše bude zabaleno do balíku jednotného startovného pro celý závod.

Pro kolik je Etapák účastníku? A jaké budou kategorie?

Startovní pole Etapáku není neomezené. Počítáme se 30, maximálně možná se 40 startujícími. Pokud by byl větší zájem, bude platit pravidlo, kdo dřív přijde, ten dřív mele…

A pokud jde o kategorie. Předběžne pojedeme kategorie muži a ženy dělené do padesáti a nad padesát let. Minimální věk pro účast bude zřejmě 18 let.

Co musím udělat, abych se na Etapák dostal?

Přihlásit se včas. Webové stránky závodu spustím zřejmě v průběhu ledna a někdy v té době spustíme přihlášky.

 Jedna z méně skluzných cest Etapáku:)Jedna z méně skluzných cest Etapáku:)

Toť tak nějak v souhrnu, co nás čeká.

Nezbývá mi než poděkovat prozatímnímu trasérskému a organizačnímu výboru ve složení:

-          Já

-          vítěz letošního krosového koloběžkového poháru Láďa Bartůňek,

-          vítěz letošního ročníku Rollo ligy Tomáš Pelc,

-          rekordman koloběžkových 1000miles Adventure Martin Marčáno Brož,

a od Marčána si vypůjčit větu Jaroslava Foglara, která se zřejmě stane mottem celého závodu:

„Pojď se mnou tam, kde nebe je vysoké a modré a kde oblaka bílá rychleji než kde jinde plují. Slyšíš tu píseň v korunách borovic? Slyšíš tu píseň dálek závratných? Tiše a velebně šumí hlavy stromů. Záře slunce červenavá stéká po jejich rozpukaných kmenech a vůně pryskyřice tě omámí. A večer oheň táborový tam do tmy pak zasvítí a vyvolá v tobě pocity, které otřesou tvou duší.“