10.10.2021

Etapák - Cíl neznámý 2021 má již známý cíl

Honza Vlášek Etapák - Cíl neznámý
Voděradské bučiny, Zvánovický potok, Sázava, Drahňovická mokřadla, Divišovský potok, Kalamajka, Blaník, Křemešnická vrchovina, Vlašimská pahorkatina, Strážiště, Batkovy, Šelmberk, Jemniště, Čerčanský chlum, Zlenice, Ladův kraj… první ročník koloběžkového adventure závodu startuje již ve čtvrtek...

… mnoho z těch míst neznáte, na většinu byste se možná nikdy nepodívali. A k nim připočtete spousty dalších bezejmenných míst, hlubokých lesů, luk posetých po ránu jinovatkou, alejí podzimem vybarvených stromů. Hodně vody, potoků, řek a bahna, spousty krásných cest pokrytých jehličím, sem tam asfalt, sem tam nic…

To je Etapák - Cíl neznámý 2021. Závod inspirovaný legendárním silničním Etapákem z dílny Zdeňka Černého, Vaška Juna a Zdeňka Beneše. Závod s přízviskem „adventure“. Závod, který otevírá koloběžkovému sportu nové obzory a posune závodníky zase o kus dál… leckdy možná i tam, kam by se posunout nikdy nechtěli.

Na první ročník závodu se z původního počtu 50 přihlášených vydává 39 jmen z pěti evropských zemí. Díky přesunu termínu, potížím s cestováním a dalším trablům nám vypadlo pár borců zejména z Finska a Ukrajiny, nicméně i tak nalezneme na startovní listině závoďáky z Čech, Slovenska, Rakouska, Holandska a Polska. Vítěze Rollo ligy, legendární postavy Etapáku procházející s oblibou skleněnými dveřmi, protřelé Mílaře, koloběžkové cestovatele i řadu nových jmen, na které se všichni těšíme.

Závodníci dnes obdrželi GPX soubory s přesnou trasou závodu, detailní propozice, soupisy povinného vybavení a užitečné rady k přežití na trasách, které se co nejvíce vyhýbají lidským obydlím. Na trasu prologu se vydají ve čtvrtek 14.10.2021 v 17:00 a od pátku budete moci jejich pozice samozřejmě sledovat online díky GPS lokátorům, který každý z nich poveze ve svém baťůžku.

Ti, kdo dorazí do Cíle neznámého, který je jim od dnešního dne vlastně již známý, budou odměněni krásným místem na louce u potoka, „kde záře slunce červenavá stéká po rozpukaných kmenech borovic a vůně pryskyřice je omámí a večer oheň táborový tam do tmy pak zasvítí a vyvolá v nich pocity, které otřesou jejich duší,“ jak předsevzal Jaroslav Foglar, jakož i nezměrnou zásobou gastronomických zážitků, i zážitků jiných, na které se všichni tak těšíme. 

A po čtyřech dnech, až se všichni vrátí zpět do civilizace, budeme zvědavi na jejich ohlasy. Přeci jen se podobný závod ještě nikdy nejel a jeho úspěšnost je tedy ve hvězdách. I když… pro jistotu je již nachystán na přelom dubna a května 2022 další ročník. 

Nechť vás, nás a vlastně všechny tedy síla provází.

Honza Vlášek

Etapak.cz